Print med hvitt – vedlikeholdsfritt

Hvitt blekk fra HP kan brukes til å skrive ut interiørapplikasjoner og vindusgrafikk til blant annet butikker og kontorer. Foto: Pressebilde

HP har i dag i overkant av 35 prosent markedsandel i det skandinaviske markedet i segmentet for 60-tommers rull-til-rull-skrivere. Og det er nettopp maskinenes vedlikeholdsfrie hvite blekkteknologi som har gitt kundene mange nye bruksområder innen skilting og interiør. Utskrift med hvitt blekk har aldri vært enklere, ifølge HPs Marcus Wollard.

HPs siste fire lateksskrivere i rullsegmentet er 700 og 800 og 700W og 800W. Med de to sistnevnte åpnet HP for at brukerne kunne skrive ut med hvitt blekk. Teknologien er en videreutvikling av hybridmaskinene i R-serien hvor HP først introduserte sitt blekksystem for den hvite fargen, White ink.

– Siden vi lanserte vårt hvite blekk for R-serien for tre år siden, har vi vært i stand til å redesigne og lage en bedre løsning. Det har fungert veldig bra, sier Marcus Wollard, forretningsleder i HP.

W-modellene er tilpasset for å trykke transparente og fargede fleksible materialer for bruksområder for skilting og visuell kommunikasjon, men fremfor alt for interiørmiljøer som butikker og kontorer. Der kan hvitt blekk ha en effekt:

– Mye er til interiørdesign. Du trykker med hvitt på gjennomsiktig vinyl eller plastfilm for å få en annen type skilting til butikkvinduer. Men også for å gjøre konferanserom litt mer private som romdelere, hvor man ofte har glassvegger.

Marcus Wollard hos HP. Foto: Claes Nordström

– Setter du inn et trykk med hvit tekst på, får du litt markedsføring og litt avdelere, sier han og legger til at det er utmerket å lage gradienter som går fra tynt lag hvitt til hvitt med høy dekningsgrad.

– Du gjør det mer med hvitt og det glir godt inn i miljøet.

Hvitt over tid
HPs W-modeller skriver altså ut med hvitt blekk i tillegg til standardfargene (CMYK, Lc, Lm, Latex Optimizer og Latex Overcoat). Marcus Wollard påpeker at teknologien i HPs rulleskrivere er lateks – vannbasert blekk og dermed et mer miljøvennlig alternativ.

Utendørsapplikasjoner kan skrives ut med hastigheter på opptil 36 kvadratmeter i timen. Blekket stivner direkte i utskriftsprosessen, slik at materialene kan settes sammen umiddelbart etter at de har forlatt maskinen. En annen fordel han nevner er de klare hvite fargeegenskapene.

– Den er veldig hvit sammenlignet med den gamle teknologien for UV-løsemiddel som har en tendens til å miste hvitheten over tid og får en gulaktig tone. Med HPs hvite blekk varer det over tid og er krystallklart.

Tidligere har den vært en av printoperatørens store problemer når det gjelder å påføre hvit farge på underlag. Hvitt blekk krevde mye pigment og i eldre maskiner kunne blekket legge seg i utskriftssystemet og klumpe seg i skrivehodene hvis det gikk litt lengre tid mellom utskriftsjobbene.

– Hvis du ikke bruker den kontinuerlig, har den en tendens til å sette seg, den tykner og setter seg fast i slanger og skrivehoder. For å forhindre dette har du måttet rense med mye blekk eller bytte ut skrivehodene.

Blekket sirkulerer
HP har ikke bare løst dette ved å gi Latex 800- og Latex 800W-modellene nye skrivehoder og betydelig flere dyser for å øke produktiviteten. Den kanskje mest sentrale delen av chassiset er et automatisk blekksystem som resirkulerer blekket.

Dette for å sikre at det hvite blekket har lang holdbarhet og for å holde skrivehodedysene frie slik at de ikke blir tette.

– Det som er unikt med vårt hvite blekk sammenlignet med det andre produsenter har, er at det er et veldig vedlikeholdsfritt system. Det hvite blekket er tykkere og har høyere tetthet, noe som gjør det mer avhengig av vedlikehold og må holdes i gang lenger enn tradisjonell fargeblekk trenger. Derfor har vi bygget inn et vedlikeholdsfritt sirkuleringssystem slik at blekket hele tiden beveger seg i skriveren, sier han og legger til at operatøren nesten ikke trenger å tenke på rengjøring i det hele tatt. Den tar skriveren seg av selv.

Et vedlikeholdskammer holder det hvite blekket i gang når blekket ikke er i bruk. Foto: Claes Nordström

Oppbevaring av skrivehode
Det er også et dedikert kammer for de gangene skrivehoder ikke brukes. – Når du ikke bruker det hvite blekket, kan du fjerne skrivehodet og plassere det i et vedlikeholdskammer. Der holder skrivehodet seg friskt og fint. Når du så skal skrive ut med hvitt igjen, setter du skrivehodet tilbake. På denne måten sparer du skrivehoder og blekk fordi du slipper å rengjøre.

Å bruke hvitt blekk skiller seg ikke nevneverdig fra hvordan det er å skrive ut med annet blekk, fordi maskinen håndterer det meste automatisk, ifølge Wollard. Hvit kan brukes som en vanlig spotfarge eller brukeren kan velge automatiserte applikasjoner i maskinen for å skrive ut i hvitt på begge sider av en gjennomsiktig film.

– Vi kaller det trelags- eller femlagstrykk.

Et slikt eksempel, for å skrive ut på en gjennomsiktig film, er å starte med CMYK-farger pluss hvitt som en blokkeringsfarge. Deretter legges det til opptil fem farger for å lage ulike bildemotiver på hver side av filmen som skal monteres på vindusruten. Dette håndterer skriveren automatisk.

Salg i Skandinavia
Marcus Wollard sier at HPs hvite blekk åpnes for å skrive ut en annen type applikasjon.

– Du kan bruke den mer til detaljhandel og vindusgrafikk, men også applikasjoner som utskrift på farget vinyl med hvit tekst. Det blir en annerledes opplevelse for kunden og som trykkeri kan man nå en annen kundegruppe og kan utvide porteføljen.

Foto: Pressebilde

HPs rull-skriver ble lansert i februar i fjor. Salget har vært bra i Skandinavia, sier Marcus Wollard og viser til IDCs rapporter:

– De siste kvartalene ligger vi på 35–37 prosent markedsandeler. Det har gått veldig bra, og da handler det bare om dette segmentet med 60 tommers rull til rull-skrivere.

– Med dette nye designet og det vedlikeholdsfrie systemet til det hvite blekket har vi funnet et mer brukervennlig produkt som kundene våre setter pris på. På den måten har vi et produkt som er etterspurt.

Lenke: FESPA: Reinvent.HP.com

Tags: , ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: