Raffinert teknologi gir 30 prosent raskere utskrift

PUBLISERT: 26 oktober 2022
OPPDATERT: 19 desember

Swissqprint slipper Karibu 2. Det er andre generasjon av den 3,4 meter brede rull-til-rull-skriveren. Nå med ny skrivehodeteknologi, en utskriftsoppløsning på opptil 1350 dpi og 30 prosent raskere utskrifter i produksjonsmodus.

212 kvadratmeter – som kan sammenlignes med å legge ut trykket på en tennisbane – det er det den nye Karibu 2 kan skrive ut i timen, ifølge Swissqprint. Den sveitsiske produsenten slapp sin aller første rull-til-rull-skriver med UV LED-herding på Fespa 2019, tilpasset for utskrift av soft signage og myke materialer. I Norden er Nize Equipment forhandler av Swissqprints storformatskrivere.

Nye skrivehoder
Produsenten har tidligere oppdatert sine Nyala flatbed-skrivere med generasjon 4 skrivehoder fra Konica Minolta. Disse er nå også implementert i Karibu 2.

– I tidligere versjoner av Nyala og Karibu var det 1024 dyser per skrivehode. Nå er det 1280 stykker, så kvaliteten på trykket har økt med 30 prosent – ​​hastigheten øker også med 30 prosent, sier Lars Bomgren, Nize Equipments landsjef i Sverige, og utdyper:

– 212 kvadratmeter i timen er det samme som tidligere, men i produksjonsmodus kan du derfor redusere oppløsningen og likevel få et bedre resultat ved høyere hastighet.

Ni fargekanaler
Med printeren og UV-blekkpakken er det mulig å printe med neonfarger, ekstra oransje eller light K for større fargerom, lage lakkeffekter, tekstur og printe i flere lag på tynne transparente filmer. Fullt utstyrt har maskinen 18 skrivehoder og ni fargekanaler som i tillegg til standard CMYK-farger kan konfigureres etter behov.

Å skape effektiv produksjon handler om mer enn bare utskriftshastighet, ifølge produsenten. Andre faktorer som spiller en vesentlig rolle er å enkelt kunne sette opp storformatjobber samt å raskt kunne bytte fra en jobb til en annen.

Dual roll-funksjonen gjør det mulig å laste og skrive ut to 1,6 meter ruller samtidig. Foto: Pressebilde

Karibu 2 har, akkurat som modellen, et kassettsystem både foran og bak for å laste maskinen med materialruller. Noe en operatør kan gjøre på egen hånd.

Lars Bomgren, Nize Equipments country manager i Sverige. Foto: Pressebilde

Mediet trekkes opp gjennom kassetten til arbeidsbordet. Og tilsvarende beveger materialet på fronten av maskinen seg gjennom en kassett og vikles deretter opp på en rull. En sensor holder automatisk styr på hvordan materialet skal strekkes gjennom hele utskriftsprosessen.

Maskinsystemet har også dobbel rullkapasitet, to 1,6 meter ruller kan kjøres samtidig. Ved hjelp av QR-koder og kameraavlesning er det også mulig å automatisk skrive ut tosidig på ulike underlag.

Utfallende print
Mesh-stoffer er heller ikke noe problem. Blekket stivner direkte på stoffet og overflødig blekk som har trengt inn absorberes på to papirruller under for å gjøre det til en ren trykkprosess uten mye utsmøring, det samme gjelder hvis du ønsker å ha utfallende print.

Karibu 2 hadde verdenspremiere på Printing United Expo i Las Vegas 19.-21. oktober. Lars Bomgren forteller at Nize Equipment allerede har begynt å selge rulleprinteren i Norden:

– Vi regner med at leveringstiden er for eksempel tre måneder, 12–14 uker. Da har vi god margin.

Les videre

Xerox stopper produksjonen av iGen og Nuvera

Xerox er i ferd med å gjenoppfinne sin posisjon på markedet, skriver de i en pressemelding.
xerox_igen

Messepremiere for Zünds Q-Line

Den sveitsiske skjærebordprodusenten Zünd stiller ut under mottoet "Performance across the board" og tar med seg Q-Line som ble lansert i fjor vår og nå for første gang vises på en messe.
Zund 2

Marabu støttet sine leverandører under Fespa

Marabu hadde ingen egen stand på årets Fespamesse, men var der for å hjelpe sine leverandører. Sign & Print fulgte Victor Bildsten, digital salgssjef i Marabu Skandinavia, på en omvisning i standene.
Vanguard-1-1024x683

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Siste nytt

Større lerret for storformatprodusent

Siden 1994 har Megaprint gjort seg bemerket som en stor leverandør av storformattrykk. Høsten 2022 ble det gjort en sammenslåing med Spitting Image, som gjorde at utvalget ble utvidet med printing og innramming av kunst. Til våren åpner et kunstverksted på Skøyen i Oslo for å styrke det området ytterligere.
Mega NH Patrik

Xerox stopper produksjonen av iGen og Nuvera

Xerox er i ferd med å gjenoppfinne sin posisjon på markedet, skriver de i en pressemelding.
xerox_igen

HP kommer til Drupa med tre nøkkelord

Nøkkelordene for HP hos Drupa er automatisering, integrering og bærekraft, ord som de skal adressere gjennom tre teknologier.
drupa24_hpx

Antalis støtter sine leverandører innen storformat

Antalis Norge har de siste årene satset på store maskiner i mellomsegmentet. Det vil også merkes under Drupa, hvor de er representert ved flere leverandører.
Christer