Raffinert teknologi gir 30 prosent raskere utskrift

PUBLISERT: 26 oktober 2022
OPPDATERT: 19 desember

Swissqprint slipper Karibu 2. Det er andre generasjon av den 3,4 meter brede rull-til-rull-skriveren. Nå med ny skrivehodeteknologi, en utskriftsoppløsning på opptil 1350 dpi og 30 prosent raskere utskrifter i produksjonsmodus.

212 kvadratmeter – som kan sammenlignes med å legge ut trykket på en tennisbane – det er det den nye Karibu 2 kan skrive ut i timen, ifølge Swissqprint. Den sveitsiske produsenten slapp sin aller første rull-til-rull-skriver med UV LED-herding på Fespa 2019, tilpasset for utskrift av soft signage og myke materialer. I Norden er Nize Equipment forhandler av Swissqprints storformatskrivere.

Nye skrivehoder
Produsenten har tidligere oppdatert sine Nyala flatbed-skrivere med generasjon 4 skrivehoder fra Konica Minolta. Disse er nå også implementert i Karibu 2.

– I tidligere versjoner av Nyala og Karibu var det 1024 dyser per skrivehode. Nå er det 1280 stykker, så kvaliteten på trykket har økt med 30 prosent – ​​hastigheten øker også med 30 prosent, sier Lars Bomgren, Nize Equipments landsjef i Sverige, og utdyper:

– 212 kvadratmeter i timen er det samme som tidligere, men i produksjonsmodus kan du derfor redusere oppløsningen og likevel få et bedre resultat ved høyere hastighet.

Ni fargekanaler
Med printeren og UV-blekkpakken er det mulig å printe med neonfarger, ekstra oransje eller light K for større fargerom, lage lakkeffekter, tekstur og printe i flere lag på tynne transparente filmer. Fullt utstyrt har maskinen 18 skrivehoder og ni fargekanaler som i tillegg til standard CMYK-farger kan konfigureres etter behov.

Å skape effektiv produksjon handler om mer enn bare utskriftshastighet, ifølge produsenten. Andre faktorer som spiller en vesentlig rolle er å enkelt kunne sette opp storformatjobber samt å raskt kunne bytte fra en jobb til en annen.

Dual roll-funksjonen gjør det mulig å laste og skrive ut to 1,6 meter ruller samtidig. Foto: Pressebilde

Karibu 2 har, akkurat som modellen, et kassettsystem både foran og bak for å laste maskinen med materialruller. Noe en operatør kan gjøre på egen hånd.

Lars Bomgren, Nize Equipments country manager i Sverige. Foto: Pressebilde

Mediet trekkes opp gjennom kassetten til arbeidsbordet. Og tilsvarende beveger materialet på fronten av maskinen seg gjennom en kassett og vikles deretter opp på en rull. En sensor holder automatisk styr på hvordan materialet skal strekkes gjennom hele utskriftsprosessen.

Maskinsystemet har også dobbel rullkapasitet, to 1,6 meter ruller kan kjøres samtidig. Ved hjelp av QR-koder og kameraavlesning er det også mulig å automatisk skrive ut tosidig på ulike underlag.

Utfallende print
Mesh-stoffer er heller ikke noe problem. Blekket stivner direkte på stoffet og overflødig blekk som har trengt inn absorberes på to papirruller under for å gjøre det til en ren trykkprosess uten mye utsmøring, det samme gjelder hvis du ønsker å ha utfallende print.

Karibu 2 hadde verdenspremiere på Printing United Expo i Las Vegas 19.-21. oktober. Lars Bomgren forteller at Nize Equipment allerede har begynt å selge rulleprinteren i Norden:

– Vi regner med at leveringstiden er for eksempel tre måneder, 12–14 uker. Da har vi god margin.

Les videre

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

EFI tenker utenfor boksen – lanserer unikt system for esketrykk

På Drupa presenterte EFI en løsning sammen med Packsize for personalisert fullfargetrykk på bølgepappemballasje - men også andre inkjetnyheter.
EFI-3-1024x683

Ricoh: «Alle vil se utviklingen på inkjetsiden»

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324