Horizon reduserer oppsett-tidene

PUBLISERT: 28 oktober 2022
OPPDATERT: 19 desember
Horizons tre-dagers Finishing First-arrangement inneholdt rikelig med automatisert ferdiggjøringsutstyr. Foto: Claes Nordström

Enkelteksemplarer eller millioner av kopier spiller ingen rolle og kontrollen foregår ned til hvert enkelt ark. Da Horizon var tilbake med Finishing First-arrangementet i Quickborn utenfor Hamburg, bød de på produktnyheter og mer automatisering enn noensinne.

Tidkrevende oppsettider i ferdiggjøringen, manuell innstilling av format, papirtykkelse, falsing, skjæring med mer fra en jobb til en annen, bør ikke være operatørens hodepine. Det er oppgaven til maskinsystemene, automatisert for raskt å komme i gang og produsere. Det var den røde tråden da Sign&Print besøkte Horizons arrangement Finishing First 2022, i Quickborn utenfor Hamburg.

Den reduserte manuelle behandlingen ble vist delvis i frittstående maskiner når en jobb settes opp med noen få trykk på en berøringsskjerm. Dels i større produksjonsflyter, basert på strekkodelesing som holder styr på nødvendig informasjon ned til hvert ark og omslag. Alt skannes, utføres og overvåkes automatisk i alle Horizons etterbehandlingssystemer.

 

Paul Jakobson, general manager hos Horizon i Norden. Foto: Claes Nordström

– Vi ønsker å kunne gi kunden kontroll over hver eneste arkdel vi produserer. Det kan vi gjøre uansett om det er brosjyrestifting, limbinding eller falsing, forklarer Paul Jakobson, daglig leder i Horizon i Norden, mens han viser rundt på alle maskinene.

Ny limbinder i flyten
I selskapets store bokbinderlinjer er arbeidsflyten i sin helhet basert på automatisering og integrasjon av systemer med programvare og smarte systemløsninger. Informasjon om hvert ark, innmat og omslag – utskyting i prepress og skjæremerker – skannes av automatisk i flyten. For å sammenføye bokblokkene med myke omslag ble det vist en nyhet i den lange bokbindingslinjen – limbinderen iCE Binder BQ-500.

 

Horizon samarbeider med robotprodusenten Omron i Norden. Foto: Claes Nordström

Horizon demonstrerte også hvordan man kan komme seg bort fra repetitive oppgaver og tunge løft. For innmating, arkivering og pakking av bøker og brosjyrer i esker, var det konsekvent samarbeidende roboter som måtte jobbe ved maskinsystemene. De sto i kø for å ta seg av både innmating, avlasting og pakking.

For å kontrollere og overvåke produksjonen, ned til hver enkelt maskin, ble Horizons nyeste versjon av arbeidsflytsystemet iCE LiNK vist. Det er en skybasert plattform koblet til 5G-nettverket som gjør det mulig å integrere alt i en trykkeproduksjon.

Foto: Claes Nordström

Siste generasjon stiftesystem
På Finishing First viste Horizon også femte generasjons stiftesystem – iCE Stitchliner Mark V. Maskiner fra StitchLiner-serien er et vanlig syn i nordiske trykkerier for å produsere ryggstiftede brosjyrer. Det nye systemet er kompatibelt med inkjetmaskiner fra de fleste produsenter på markedet og kan håndtere volumer fra både ark og ruller, trykt i offset eller med digital teknologi.
6000 ferdige brosjyrer kan produseres i timen.

– Hele flyten er utrolig produktiv og veldig enkel. Svært få forstyrrelser kan forekomme i dette systemet.
Brosjyrer med varierende antall sider kan behandles helautomatisk uten behov for operatørinngrep. Hvert ark registreres, rilles og falses individuelt for deretter å samles, sorteres riktig og deretter flyttes videre i et nyutviklet transportsystem til brosjyrestifterne.

– I stedet for å rille og false et helt sett, riller vi og falser ark for ark. Det gir mye høyere kvalitet. Ryggen får et fint flatt utseende, sier Paul og sammenligner det med Horizons egen versjon av firkantrygg.

«Du konfigurerer alt veldig enkelt»
Maskinsystemet holder styr på alle ark fra plukketårnene gjennom strekkodelesing. Dette er sentralt og fyller flere funksjoner, dels hvor mange ark som skal inngå i et sett, dels komplett maskininnstilling av heftestiftingen.

– Du setter opp alt veldig enkelt. Du trenger ikke gå inn i maskinsystemet med noe verktøy, alt skjer automatisk. Skulle du trenge å finjustere en måling, gjør du det med denne, sier han og peker på maskinens display.

Helautomatisk fals
Å brette et papir er ikke så lett som det høres ut. En manuell falsemaskin må for eksempel settes på rundt 30 punkter for at det hele skal fungere som det skal, ifølge Jakobson. Med Horizons nyeste helautomatiske B2-falsemodell, som også kan integreres med Horizons IceLink-arbeidsflyt, er den tiden forbi. På displayet velger operatøren størrelse på papiret, type falsing som skal utføres og hvordan det skal se ut når trykksaken kommer ut av maskinen.

– Du trenger ikke fikle med noe verktøy – ingenting. Du forteller hvor stort papiret skal være og hvor lite papiret skal være når det er brettet sammen.

Horizons nyeste helautomatiske B2 falsemodell. Foto: Claes Nordström

Maskinen leser en prøve av papiret som må brettes for å få frem tykkelsen. Etter det blir maskinen automatisk kalibrert, ikke bare guidingen av arkene og tverrfalsingen, men også avstanden mellom alle valsene. Disse varierer avhengig av hvor mange ganger papiret har blitt brettet i prosessen. Lommefalsing, trekkspillfalsing og alterskapfalsing for å lage pakksedler, brosjyrer eller brettede løpesedler er noen eksempler på hva som kan produseres.

– Dette produktet er helt enestående på hele falsemarkedet.

Oppsetttiden er estimert, ifølge Horizon, til å være 20 prosent raskere enn maskinens forgjenger.

– Mange kjenner den fra før og kan ha hatt den forrige modellen. Men den er oppimot 15–20 år gammel. Så hvis de har vært fornøyd med den automatiseringen, har de enda mer automatisering i denne, sier Paul Jakobson.

 

Det første som ønsket de besøkende velkommen var Smart Stacker. En maskin som kutter digitalt trykte B2-ark og deretter samler og stabler produktene. Egnet for for eksempel plakater, fotobøker, brosjyrer, omslag og brukermanualer. Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Horizons skybaserte arbeidsflyttjeneste iCE LiNK ble demonstrert på Finishing First. Systemet muliggjør overvåking, analyse og visualisering av produksjonsprosesser i sanntid. Foto: Claes Nordström

 

Buckle Folder er et svært produktivt system som lager pakksedler i en omgang. Et inspeksjonssystem overvåker alt og sorterer ut eventuelle defekte trykte produkter. Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Limbinderen iCE Binder BQ-500 var en av de store nyhetene hos Finishing First. Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström

Les videre

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1

FlexiPrint og Fespa Norway holder åpent hus

Onsdag 17.april inviterer FlexiPrint i Drammen alle Fespas medlemmer til Åpent Hus, i forbindelse med avvikling av den 63. generalforsamlingen i Fespa Norway.
flexiprint_logga

Siste nytt

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik