Hurtigere og kraftigere: ”En milepæl for Zünd”

Foto: Anja Degerholm / Pressebilder
PUBLISERT: 24 april 2023
OPPDATERT: 24 april
Den nye Q-Line med BHS180 skal ifølge Zünd ikke erstatte de tidligere G3-modellene, men er en helt ny produktlinje. Foto: Pressebilde

Det har gått over et tiår siden Zünd lanserte sin tredje generasjon skjæremaskin, G3. Nå kommer oppfølgeren Q-Line som først og fremst retter seg til produsenter av emballasjer og POS-materialer (Point of Sales), som både er hurtigere og mer kraftfull.

Zünd inviterte nylig presse fra hele verden til hovedkontoret i Altstätten, Sveits, for å delta på avdukingen av den nye maskinen. Selskapets administrerende direktør Oliver Zünd holdt en kort introduksjon før teppet falt til tonene av Daft Punks «Harder, better, faster, stronger».

– Dette er en milepæl for Zünd. En ny generasjons kuttemaskin som setter en ny standard for digital kutting, med høy hastighet, gjennomstrømning og kvalitet – og en lavere kostnad per del. Det er virkelig «hardere, bedre, raskere, sterkere», sier Aleksandar Lazic, leder for produktområdet emballasje hos Zünd.

Så hva skjuler seg bak det sløret? Ja, et helautomatisk system for etterbehandling av ulike arkmaterialer til for eksempel emballasje eller utstillingsmateriale. Q-Line er ifølge Zünd ikke en erstatning for G3-modellene, de vil forbli i sortimentet og vil også bli kontinuerlig oppdatert.

«Dette er en milepæl for Zünd», sier Aleksandar Lazic, sjef for produktområdet emballasjer hos Zünd. Foto: Anja Degerholm
Robotlossing fra pall til pall

Q-Line kommer med BHS180, et ”Board Handling System”, for produksjon som går fra pall til pall med en robotløsning for lasting og lossing. Et lignende system som fra før har vært tilgjengelig for G3, men med en del nye funksjoner.

BHS180 skal muliggjøre industriell produksjon i høye volum som kan gå i flere skift, for eksempel over natten.

– Det skal redusere behovet for arbeidskraft og maksimere produksjonen, avslutter Aleksandar Lazic.

Pallene kan maksimalt være 1,8 meter høye og kan lastes med en rekke forskjellige jobber. Et kamera, kalt Undercam, leser QR-koder på platene nedenfra, i stedet for som på G3 med Eye in the sky-teknologi ovenfra. Materialet justeres også automatisk når roboten legger det på matebordet slik at det havner i riktig posisjon, det Zünd kaller «alignment on the fly».

Etter kutteprosessen stables skivene utskytende for å enkelt kunne skille de forskjellige jobbene fra hverandre.

Påleggeren justerer automatisk materialet slik at det havner i eksakt riktig posisjon. Foto: Anja Degerholm
Lette deler i karbonfiber

Utformingen av selve rammen er helt ny for å takle påkjenninger som en hastighet på opptil 2,8 meter per sekund og en akselerasjon på 2,1 G. Understellet er laget av en betong- og mineralblanding.

– Dette gjør at vibrasjonene dempes og presisjonen i skjæringen blir dermed høyere, sier produktsjef Peter Hohl.

Bevegelige deler, som de to bommene, var i de tidligere modellene laget av stål, men er nå i stedet laget av en karbonfiberforsterket kompositt som gjør dem betydelig lettere. En ny funksjon er at støvet ledes gjennom en kanal inne i bommen, i stedet for gjennom et avsugsrør.

Maskinen har plass til åtte forskjellige verktøy og disse skiftes helt automatisk. Avhengig av konfigurasjonen kan den utstyres med enten fem mindre og to store verktøy, eller åtte mindre.

Det meste blir ivaretatt helt automatisk, noe som innebærer mindre jobb for operatøren. Foto: Anja Degerholm
Startet om fra bunnen

Nytt er også en arbeidsstasjon med nytt grensesnitt for operatøren som også ånder automatisering.

– Operatøren skal måtte samhandle så lite som mulig, men trenger bare å starte jobben og forberede verktøyene, sier Lars Bendixen, leder for grafisk segment i Zünd.

Zünd forklarer at navnet på oppfølgeren til G3 ikke var G4 fordi de ønsket å gjøre noe helt nytt. I utviklingsprosessen startet de helt fra scratch.

– Utgangspunktet var at vi lot som det var den første maskinen vi utviklet og prøvde å tenke helt nytt. Vi har tatt utgangspunkt i kundenes ønsker, men også basert på begrensningene rundt teknologien som vi har identifisert med dagens plattform, sier Lars Bendixen.

Lars Bendixen. Foto: Anja Degerholm
Industriell produksjon av skilt

Tre betatestere har deltatt i prosessen: Model Group, WellPack og DS Smith. Alle med virksomhet i nærområdet. En av dem, WellPack, er også den første kjøperen av systemet og har investert i den største modellen, Q-Line Q-32-32 med BHS180. Denne modellen ble nylig tildelt en Red Dot Award i kategorien produktdesign.

Målgruppen er som sagt først og fremst produsenter av emballasje og utstillingsmateriell. Hva med det grafiske segmentet, er Q-Line et alternativ der også? Lars Bendixen identifiserer først og fremst skiltprodusenter som potensielle kunder.

– Det har skjedd mye i det markedet. Fra mindre aktører som utførte mye manuelt arbeid til store skiltfabrikker hvor flere bedrifter har slått seg sammen og har en ganske avansert produksjon med egen nettbutikk og automatisk ordrebehandling. Så for skiltmakere som har industriell produksjon kan Q-Line absolutt være et alternativ, sier han.

De to bommene er laget av deler i en karbonfiberforsterket kompositt for å redusere vekten og dermed kunne øke hastigheten. Foto: Anja Degerholm
Gå over fra stansing

Representanter fra Zünds salgsnettverk fikk en forhåndsvisning av maskinen i januar. En av dem var Martin Roed Nielsen, salgssjef i Zünd Skandinavia. Han var imponert over det han så.

– Det er en maskin med både høy hastighet og presis skjæring. Det skal bli veldig spennende å få den ut på markedet.

Han forteller at det er interessante kunder i alle de nordiske landene, fremfor alt selskaper innen emballasje og display som trenger et helautomatisk skjæresystem.

– Grensen flyttes hele tiden for når det lønner seg å stanse eller skjære. Jeg tror det er noen bedrifter som jobber med emballasje og display som kan flytte produksjonen til digital kutting og som ser etter mer automatisering i produksjonen, sier Martin Roed Nielsen.

Martin Roed Nielsen, Zünd Skandinavia. Foto: Arkiv
Tilgjengelig fra juni

Den nysgjerrige lurer selvfølgelig på hva man må hoste opp for en maskin av dette kaliberet. Oliver Zünd svarer elegant på det spørsmålet når han får det under pressevisningen, men konstaterer at det er dobbelt så tungt som forgjengeren og dermed kanskje omtrent dobbelt så dyrt. ”We like to keep it simple”, sier han spøkefullt.

Q-Line med BHS180 er tilgjengelig for bestilling fra 1. juni 2023 og leveringstiden er cirka tolv uker. Av logistiske årsaker vil imidlertid ikke Q-Line være utstilt på årets Fespa-messe, men Zünd Scandinavia vil være til stede på Zünd-standen for å fortelle oss mer om den nye maskinen.

Tekniske data

Tilgjengelige størrelser: 1,8 x 3,2 meter, 2,2 x 3,2 meter og 3,2 x 3,2 meter.

Hastighet: Opp mot 2,8 m/s (diagonalt).

Rillekraft:  Maksimalt 50 kilo.

Materialtykkelse: Fra 0,9 til 65 millimeter.

Verktøyene byttes helt automatisk. Foto: Pressebilde
Zünds administrerende direktør Oliver Zünd holdt en kort innledningstale før den nye Q-Line ble avduket. Foto: Anja Degerholm

Les videre

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676