De beste produktene er kåret

Foto: Claes Nordström
PUBLISERT: 25 mai 2023
OPPDATERT: 26 mai
Prisutdelingen i EDP Awards ble holdt på Fespa-messen i München.

Så var det igjen tid for premieregn i EDP Awards. Totalt ble det delt ut 17 priser i kategorier innen storformattrykk, etterbehandling og arbeidsflytløsninger. Vinnerbidragene ånder mer automatisering og mer bærekraft i år, ifølge juryen.

EDP ​​Awards-konkurransen er åpen for alle leverandører som har lansert produkter på markedet i løpet av året. Det er også det eneste i sitt slag i Europa som vurderer nye teknologier innen digitalprinting. Produktene blir undersøkt nøye og bedømmes av EDP-organisasjonens ekspertjury (European Digital Press Association) basert på flere kriterier, hvorav innovasjon, kvalitet, ytelse og pris er noen få av disse.

Nå har den samlede europeiske bransjepressen sagt sitt om konkurransen og bidragene som har kommet inn for 2022/2023. Vinnerne ble presentert på Fespa-messen i München 24. mai og det ble delt ut 17 priser i hovedkategoriene programvare, trykkmaskiner for både storformat og kommersiell trykking, ferdiggjøring, måling og kalibrering, robotikk og forbruksvarer.

Juryen oppsummerer de innsendte bidragene til å inneholde flere bærekraftsfordeler enn tidligere utgaver av konkurransen. nett-tilkobling og automatisering var viktige temaer som gjennomsyret bidragene fra leverandørene.

Vinnere i storformatklasser

Blant printsystemer for storformat opp til 170 cm utskriftsbredde, vant Canon kategorien for sin nye M-serie.

Michael Seidl overrakte prisen til Ismet Ozdemir, markedsdirektør i Canon EMEA, for Canons nye Colorado M-serie som vant kategorien storformatskrivere, rull til rull opp til 170 centimeter i bredden.

«Canon Colorados unike UVgel-teknologi i M-serien kombinerer utmerket kvalitet, høy produktivitet og stor allsidighet. Denne andre generasjons UV-gelen tilbyr flere muligheter med valgfritt hvitt blekk. Den aksepterer også et bredt spekter av substrater – noen som ikke kan håndteres av andre rull-til-rull-skrivere. Canon Colorado tar også et steg videre med nye forretningsmodeller og lave driftskostnader. Dette er en virkelig fleksibel løsning som er ideell for både innendørs og utendørs bruk», heter det i juryens begrunnelse.

Dursts representant kunne gå på scenen og ta imot prisen for Durst P5 350 HS hybridmaskin.

Durst P5 350 HS hybridmaskin vant i klassen rull-til-rull-skrivere under 350 centimeter. Den er utviklet for trykk på ruller og kartong på opptil 3,5 meter og oppnår en produktivitet på opptil 650 kvadratmeter i timen. Juryen legger blant annet vekt på at maskinen tilbyr raske medieskifter, enkel vedlikeholdsstyring og full sikkerhet under utskriftsprosessen, inkludert Dursts programvare for utskriftsflyten og dens overvåkingsverktøy.

Petra Fetting, markedssjef i Swissqprint, var henrykt over at selskapet tok to seire i EDP Awards.

Swissqprints Kudu tok seieren i klassen flatbed/hybridprinter som skriver ut over 250 kvadratmeter i timen. Maskinen tilbyr ti fargevalg og er ifølge EDP-juryen den mest avanserte storformatskriveren på markedet i dag og som også tilbyr et helautomatisk mating og vedlikeholdssystem for hvitt blekk:
«Det gir trykksakleverandører frihet når det kommer til å komponere fargepaletter. I tillegg gir det en produksjon på opptil 304 kvadratmeter i timen – en meget rimelig ytelse. Kort sagt, printeren er ment for et svært modent marked der allsidighet, drevet av nye applikasjoner og substrater, er avgjørende.»

Trykk på glass og tekstil

I tillegg vant den sveitsiske produsenten også i industriklassen for sin drop-out-utskriftsmulighet for ferdigkuttede glasspaneler, som EDP mener åpner for nye forretningsmuligheter for kunder og gir nøyaktig registrering for flere produksjoner, samt beskyttende papir som eliminerer behovet for brukeren å rengjøre utskriftsplaten. Det spesialutviklede blekket fester seg direkte til glass og det er ikke nødvendig med primer. I samme kategori vant Bobst One Complete Solution. En arbeidsflyt som gir en komplett løsning for fleksibel emballasje.

Premien i klassen rulleskriver for tekstiltrykk gikk til Aleph og deres maskin Laforte 340 Fabric. En inkjetprinter som skriver ut direkte på tekstiler. Det gir overlegen utskriftskvalitet, høy hastighet (opptil 570 kvadratmeter i timen) med høy holdbarhet og vannbasert blekk, ifølge EDP.

Jean Poncet presenterte alle EDP-vinnerne da prisene ble delt ut under Fespa-messen i München, 23.-26. mai.
Etiketter og emballasje

I kategorien utskriftssystemer for etikett- og emballasjetrykk vant Bobst Digital Master 510 klassen for etikettskriver med en bane som er bredere enn 321 millimeter. Og når det gjelder digitale presser som kan kombinere både utskrift av etiketter og fleksibel emballasje, var det Kodak som skilte seg ut ifølge juryen:

«Når det kommer til fleksibel emballasje, åpner Uteco Sapphire EVO W med sin 1260 millimeter utskriftsbredde en ny dimensjon for produksjon av små og mellomstore serier med fleksibel emballasje. Konfigurasjonen med Ultrastream, kontinuerlig blekkteknologi med vannbasert blekk, respekterer miljøet», heter det i juryens begrunnelse, der det også kommer frem at trykkemaskinen kan trykke plastfilm, aluminium, papir og papp til emballasje til for eksempel mat, legemidler og produksjonsindustri. En maskin som bidrar til digitalisering av emballasjeproduksjon.

Zünd ble feiret for lanseringen av Q-Line. Michael Seidl overrakte EDP-prisen til Aleksandar Lazic, leder for produktområdet for emballasje.
Roboter og skjæring

I fire kategorier på målsiden ble Fotoba, Tecnau og Zünd premiert. Sistnevnte sveitsiske produsent av kutteløsninger lanserte nylig Q-line produksjonslinje. Q-Line kommer med BHS180, et «Board Handling System», for produksjon som går fra pall til skjæring og fresing av medieplater og tilbake til pall. Alle med to roboter for lasting og lossing. Juryens begrunnelse lyder:

«Innenfor digital etterbehandling er den nye Zünd-fresen unik med sin ekstraordinære modularitet. Den tilpasser seg nye krav gjennom endringer og oppgraderinger. Med det modulære designkonseptet til Zünd-moduler kan du sette sammen skreddersydde skjæreløsninger og beskytte investeringene dine. Skjæreplattformen ble fullstendig redesignet med oppdaterte verktøyholdere. Den lineære motordriften garanterer enda høyere presisjon. Sammen med den doble broen og den oppdaterte programvarekontrollen gir den høyere prosesseringshastighet».

Programvare for automatisering og kvalitet

På programvaresiden vant det profesjonelle klisjéposisjoneringssystemet KAMA CPX 106 for etterbehandling, nå tilgjengelig for B1-formatet og som reduserer oppsettiden med opptil 90 prosent. Ifølge EDP-juryen er det en viktig innovasjon for en bransje som trenger å øke automatiseringen og redusere maskinoppsettiden.

I kategorien for fargemåling og kalibrering var det Bobst kvalitetskontroll som gledet juryen. Et viktig tema for merke- og emballasjeindustrien. Bobst AccuCheck, som tidligere var en velprøvd løsning for falset kartong, er nå også blitt mulig å bruke for etikettprodusenter. Alle etiketter med en hastighet på 100 meter per minutt kontrolleres.

En annen programvare som fikk anerkjennelse var Durst Robotics. Ifølge juryen presser den grafiske industrien mot visjonen om Industri 4.0, og gjør utskrift til en kontinuerlig prosess takket være bruk av roboter på både laste- og losseside, selv når flere trykkplater lastes side om side.

Tekstilblekk med hvitt fra Kornit ble vinneren i kategorien forbruksvarer. Det nye hvite blekket er utviklet for Kornit Presto MAX, egnet for personalisering av moteartikler, hjemmeinnredning og andre tekstilapplikasjoner.

Alla vinnarfirmaenes representanter stilt opp for fotografering.

Les videre

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Stor interesse for Brand Factory etter konkursen

Etter konkursen i Brand Factory Printhouse og Brand Factory Holding ser konkursbostyreren gode forutsetninger for å finne kjøpere til de to selskapene, alternativt deler av virksomheten. Prosessen forventes å være ferdig i løpet av desember måned.
Brand-Factory-1024x683

Brand Factory Printhouse begjærer seg konkurs

Brand Factory har hatt store økonomiske problemer de siste årene og har vært gjennom en rekonstruksjon. Nå melder selskapet at det begjærer seg konkurs for forretningsområdet Printhouse. De lønnsomme forretningsområdene Signs & Graphics Sverige og Norge samt Logistikk vil fortsatt drives.
Jakob-1_1600-1024x680

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo