Heidelberg justerer strategi på toppen av positivt år

Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 21 juni 2023
OPPDATERT: 21 juni
Med sin Gallus One digitale etikettmaskin vil Heidelberg bygge videre på sin posisjon i det voksende etikettmarkedet. Foto: Pressebilde

Heidelberg overgikk sine egne forventninger i det utfordrende regnskapsåret 2022/2023.

Teknologiselskapet omsatte for 2,435 milliarder euro mot 2,183 milliarder euro året før, noe som tilsvarer en økning på rundt 12 prosent. Det justerte driftsresultatet steg fra 5,1 prosent til 7,2 prosent. Fri kontantstrøm var positiv med € 72m, men dette tallet har dratt nytte av engangseffekter som salg av eiendom.

Ny forretningsstrategi

Med sin tosporsstrategi forfølger Heidelberg to viktige strategiske mål. For det første ønsker selskapet å styrke sin trykkerivirksomhet ved å styrke innsatsen innen emballasje- og digitaltrykk. For det andre, som det allerede har gjort med sin wallbox-virksomhet (ladestasjoner for elbiler), vil Heidelberg åpne nye markeder ved siden av sin kjernevirksomhet.

Vellykket regnskapsår 2022/2023 i et vanskelig økonomisk miljø

Takket være et sterkt siste kvartal var salget i regnskapsåret 2022/2023 litt høyere enn forventet nivå på 2,3 milliarder euro, tilsvarende rundt 2,435 milliarder euro. Sterk vekst i Packaging Solutions-segmentet bidro spesielt til resultatet. Ordrereserven per 31. mars 2023 forble høy på rundt € 848 millioner (første år € 901 millioner).

Nettoresultatet etter skatt var € 91 millioner. Dette resultatet var dermed mye bedre enn den forventede svake forbedringen sammenlignet med året før (33 millioner euro). Det overgikk også markedets forventninger, som allerede hadde gått utover den opprinnelige prognosen i løpet av regnskapsåret.

Økte investeringer i vekstmarkeder

Den globale etterspørselen etter emballerte varer fortsetter å stige. Spesielt emballasje- og etikettindustrien drar nytte av dette, noe som gjør det til et viktig kjernesegment for Heidelberg.

Emballasjesegmentet står allerede for rundt halvparten av Heidelbergs salg. Denne andelen har gradvis økt de siste årene. En utvikling som Heidelbergs egne innovasjoner har bidratt til. Den nye generasjonen Speedmaster XL 106 arkmatede offsetmaskiner gjør det mulig for spesielt kartongprodusenter å øke sin nettoproduksjon med opptil 10 prosent. Boardmaster flexographic web-utskriftssystem, et helt nytt produkt, dobler produktiviteten til den kostnadssensitive brettekartongutskriften sammenlignet med forgjengeren.

Heidelberg har til hensikt å bruke denne teknologien for å støtte sin strategi og vekst. I tråd med tosporsstrategien fokuserer den også på vekst innen digital utskrift – et segment som har den sterkeste veksten i etikettmarkedet med en hastighet på rundt 6 prosent. Selskapet ønsker å bygge videre på sin posisjon i dette markedet med Gallus One.

Takket være sine ladeløsninger for elbiler har Heidelberg med suksess posisjonert seg i vekstmarkedet for innenlandsk elektrisk mobilitet i Tyskland gjennom datterselskapet Amperfied GmbH. For å nå en større kundebase i fremtiden, utvider selskapet ytterligere til andre europeiske land.

En wallbox med solcellefunksjon er også lagt til produktporteføljen for å dra nytte av det økende antallet innenlandske solcelleinstallasjoner.

Forventninger formet av usikkerhet i global økonomisk politikk

Regnskapsåret 2023/2024 vil fortsatt være preget av uvanlig utfordrende forhold, som økende material-, energi- og personalkostnader. Heidelberg har til hensikt å fortsette å kompensere for dette ved å heve salgsprisene.

Heidelberg forventer at omsetningen for regnskapsåret 2023/2024 vil være på linje med det nettopp avsluttede regnskapsåret. Men med forbehold om at den globale økonomien ikke opplever svakere vekst enn de aktuelle instituttene forutsier, eller til og med går inn i resesjon. En videre forutsetning i denne sammenheng er at det ikke vil skje vesentlige endringer i de viktigste valutakursene for selskapets forretningsvirksomhet.

Les videre

Konica Minolta holder fokus på den enkle etikettproduksjon

Konica Minolta har allerede oppnådd betydelig suksess med AccurioLabel 190 og 230, med over 1000 solgte maskiner over hele verden. Nå er deres siste skudd på stammen – AccurioLabel 400 – kommersielt tilgjengelig og ble vist på LabelExpo i Brüssel.
konica_labelexpo_01_small

Nå tar digitale presser over for tradisjonelle flexopresser ifølge HP Indigo

Den første dagen på Labelexpo holdt HP Indigo som vanlig sin pressekonferanse. Det var store nyheter, kunne vi konstatere.
HP-vdx

Nylig rundet Ellco Etikett 1 000 000 meter bærekraft

Ellco Etikett er ISO 14001-sertifisert og har i lang tid jobbet med ulike tilnærminger til en mer bærekraftig drift. Våren 2022 tok de et grep som har gjort mye med både deres og kundenes miljøavtrykk.
TAG THIS PICTURE WITH 
"FOTO/Photo: Susanne A.Finnes / foto@susannefinnes.no

ECO3: Komplett prepress-løsning til flexo

ECO3, tidligere kjent som Agfa Offset Solutions, går inn i flexo-verdenen. På Labelexpo vil de demonstrere en helt ny portefølje for flexo-segmentet.
eco3

Siste nytt

Fremhever trofast tjener – og kommende hybrider

I løpet av første kvartal 2024 planlegger Agfa å lansere to helt nye hybridmaskiner. Dessverre så de ikke dagens lys under Sign&Print Scandinavia, men besøkende kunne likevel høre noen detaljer om de kommende nyhetene.
agfa4253-1024x682

Skjæring med samarbeidende roboter

Automatisering med robotløsninger. Dette er fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
Zund-1-1024x683

Ny HP Latex-modell avduket på Sign&Print Scandinavia

HP Latex-familien har fått et nytt medlem, modellnavn 630 W. Maskinen hadde verdenspremiere hos ikke mindre enn tre utstillere under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex og Antalis.
hplatex2-1024x683

Konica Minolta holder fokus på den enkle etikettproduksjon

Konica Minolta har allerede oppnådd betydelig suksess med AccurioLabel 190 og 230, med over 1000 solgte maskiner over hele verden. Nå er deres siste skudd på stammen – AccurioLabel 400 – kommersielt tilgjengelig og ble vist på LabelExpo i Brüssel.
konica_labelexpo_01_small