Et bærekraftig kinderegg

Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 3 januar 2024
OPPDATERT: 3 januar
Foto: Christian Egedius

Høsten 2022 slo strømprisene oss alle i bakken, og det er ikke til å stikke under stol at de aller fleste av oss nok ble tatt litt på senga. Ingen nordmenn hadde sett for seg den situasjonen vi plutselig stod i, og på kort tid måtte mye endres.

For bedriftseiere så det ganske mørkt ut. I produksjon er det lite man kan spare inn, og tiltakene inn mot næringslivet har vært få. Men kanskje finnes det noen muligheter om man er villig til å tenke litt nytt, investere og fornye?

Energieffektiv og klimaklok
Daglig leder for Ellco Etikett, Christian Egedius. Foto: Susanne A. Finnes

Å bli veldig mye mer energieffektiv når man driver en produksjonsvirksomhet er ikke gjort i en fei. Det handler i stor grad om å skru til en hel del små skruer og finne de mange ulike fragmentene som til slutt kan gi et resultat av betydning. Men slikt tar tid og er ikke nødvendigvis så effektivt. Hos Ellco Etikett var mange tiltak allerede gjennomført, så for daglig leder Christian Egedius og resten av teamet ble løsningen å løfte blikket og se litt større på innsparingsbildet.

– At strømmen ble så dyr var helt klart utslagsgivende for at vi begynte å se på hvilke gjenværende muligheter vi hadde til å spare strøm og energieffektivisere driften vår. Det gikk ganske fort fra tanken ble sådd til at vi begynte å undersøke muligheten for å legge solceller på taket her

Det forteller Christian, og avslører samtidig at de enda raskere fant ut at prosjektet ikke var så enkelt som det kunne se ut som.

– Da vi begynte å se på panelløsninger innså vi at hele taket strengt tatt var klart for en utskifting. Så da måtte vi hente inn et tilbud til. Og med det var årets store bærekraftsprosjekt i gang i lokalene på Hagan. Bygget er fra 1994 og det har skjedd mye byggteknisk utvikling siden den gang. I tillegg til at tekkinga trengte å skiftes ut, ville vi også forsikre oss om at varmetapet fra taket var så lavt som mulig. Så da la vi til et punkt om etterisolering også.

Foto: Christian Egedius

Men det stoppet ikke der…

For nå ble Christian og de andre gjort oppmerksom på at det gamle ventilasjonsaggregatet stod i veien for at man fikk gjort et ordentlig arbeid med taket. Så da var det kanskje på tide med en utskifting der også?

Et prosjekt for fremtiden

Når alle forespørsler var sendt ut og tilbud hentet inn, stod Ellco Etikett igjen med et omfattende rehabiliteringsprosjekt – med en stor bærekraftgevinst i den andre enden. Å tenke bærekraft trenger ikke å gå på bekostning av det som er økonomisk bærekraftig for bedriften! Christian er tydelig på at det de får igjen på sikt er vel så viktig som den umiddelbare kostnaden de nå har hatt.

– Det er viktig for oss at vi som bedrift etterlater et så begrenset fotavtrykk som mulig i hverdagen, og det klarer vi bare å gjøre om vi tenker på klima og forbruk i alle ledd.

Med 198 paneler på taket og et produksjonsvolum på 75 000 kWh per år, vil det nye systemet stå for omtrent 15% av bedriftens årlige energibehov. Og når man legger til et bedre isolert tak og et mer energieffektivt ventilasjonssystem, så er kinderegget komplett.

Tydelig fornøyd med at prosjektperioden er over konkluderer Christian;

– Med et utgangspunkt i å spare både penger og klima sitter vi i dag med en svært fremtidsrettet og bærekraftig løsning som står seg godt over mange år!

Og det er bra for både Ellco Etikett og alle oss andre.

Tekst: Guru Utvikling

Les videre

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi

Kunstig intelligens vil være avgjørende for bedriftenes overlevelse

I den kommende tiden skal vi se nærmere på hvordan kunstig intelligens (AI) implementeres i allerede eksisterende grafiske løsninger. Hva den kan, hvilke behov den fyller og hvilke muligheter og utfordringer dette åpner for på sikt.
Heidelberg-AI

Fagtrykk satser stort: "Blir en mer komplett leverandør"

Fagtrykk starter året med flere gode nyheter. Midt-Norges største grafiske bedrift ruster seg for framtiden gjennom å gjøre en større satsing på både profilartikler og emballasje. I tillegg pusses hovedkontoret i Trondheim opp og utvides med større produksjonslokale, salgsavdeling og showroom.
Fagtrykk

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi