FESPA er i full gang

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 21 mars 2024
OPPDATERT: 21 mars
Automatisering og robotikk er fortsatt i startfasen hos FESPA, men Zünd ligger langt fremme i utviklingen.

Tirsdag åpnet FESPA i Amsterdam med et utstillerområde som var godt 50 % større enn forrige gang (München mai 2023).

Hvor stort besøkstallet ender opp med, får vi vente med å høre til etter utstillingen stenger fredag ​​kl. 15:00. Den første dagen var det litt stille, men onsdag var korridorene stappfulle. Flere av de skandinaviske utstillerne sa at de var godt fornøyd med antall gjester fra Skandinavia – allerede den andre dagen.

Aktivitetsnivå og investeringsvilje

Flere, både utstillere og skiltbedrifter, ga uttrykk for at aktivitetsnivået i skiltbransjen for tiden er høyt. Benny Eriksen fra Sign Service, som både selger forbruksvarer og produserer som underleverandør, forteller at de vanligvis kan se sammenhengen mellom rent materialsalg og salg som underleverandør, hvordan det går der ute. Jo mer de må jobbe som underleverandør, jo travlere er kundene der ute. For øyeblikket ser det ut til at det høye aktivitetsnivået fra i fjor bare vil fortsette inn i 2024.

Peter Madsen fra PMH Systems bekrefter det høye aktivitetsnivået, men sier samtidig at når det gjelder investeringer i hardware, er det som om de fleste trekker litt ut. Interessen er stor, men kanskje de skal ha med DRUPA før de bestemmer seg.

Om det er de høye rentene, krigen i Ukraina eller det store messeåret som står i veien for nye investeringer er vanskelig å si, og derfor også vanskelig å spå når byllen kan sprekke.

Kineserne begynner å bli dominerende, ikke bare i antall stands, men også i standstørrelse.
Kineserne er her

Det er, som tidligere, mange kinesiske utstillere. I år var det kanskje flere enn noen gang før. Det som kjennetegnet dem tidligere var at det var mange små stands hvor det kunne være litt av et mysterium hva de presenterte. Verken navnet, standen eller standpersonalet ga mye hjelp. Det har endret seg, ikke minst har de blitt mye flinkere i engelsk.

Det er fortsatt mange små stands av ovennevnte karakter, men kineserne er også representert med mange store stands, hvorav flere er blant de største på messen. Dette gjelder for eksempel Grando, Hanglory, Flora og iEcho. Og standene deres er til forveksling like de fra de mer kjente leverandørene som Roland, Epson, Ricoh og Agfa, og er utstyrt med storformatmaskiner for alle slags formål.

DTF print fikk sitt store gjennombrudd på fjorårets FESPA, og interessen er fortsatt stor hvis man ser på antall tilbydere.
Trender

Når du man en kjapp rundtur får du ofte et inntrykk av hva trenden er på akkurat denne utstillingen.

I fjor kunne du omtrent snuble i DTF-utstyr, og mitt umiddelbare inntrykk er at det fortsatt er veldig mange tilbydere. Som en naturlig konsekvens av dette ser man nå også mange leverandører av forbruksvarer og etterbehandlingsutstyr (kuttere) til akkurat dette segmentet.

Jeg synes også det er påfallende at storformatskriverne blir større og større. Hos bl.a. Agfa, EFI og Kornit skrivere er så store at det nesten ikke lenger er mulig å betjene dem uten bruk av spesialstackere eller roboter.

En tredje ting jeg la merke til er at det er mange leverandører av fresebord. Vi har kjent det lenge som en spesiell utvidelse til skjærebordene. Men flere og flere ser nytten av å ha separate fresebord. Et fresebord sløser vanligvis mer enn et skjærebord og krever også ofte mer kraft for å behandle fresemateriale. Derfor blir egne bord mer populært, og det kan sees på antall utstillere.

Les videre

Landsmøte med sydlige vibber ved "Norges riviera"

Grafisk bransjeforening inviterer til landsmøte, denne gangen på Hotel Riviera i Moss, den 12.-14. september 2024. Så sett av datoen allerede nå.
Riviera

Messepremiere for Zünds Q-Line

Den sveitsiske skjærebordprodusenten Zünd stiller ut under mottoet "Performance across the board" og tar med seg Q-Line som ble lansert i fjor vår og nå for første gang vises på en messe.
Zund 2

18 tips til hva du kan se på Drupa

Vår reporter var på plass på forhåndspresentasjonen av en del av utstillerne på årets Drupa, og fikk notert seg en del av det som blir å se og teste på de forskjellige standene.
Kollage 18 tips

Marabu støttet sine leverandører under Fespa

Marabu hadde ingen egen stand på årets Fespamesse, men var der for å hjelpe sine leverandører. Sign & Print fulgte Victor Bildsten, digital salgssjef i Marabu Skandinavia, på en omvisning i standene.
Vanguard-1-1024x683

Siste nytt

Konica Minolta og Fujifilm utforsker en strategisk allianse

Konica Minolta og Fujifilm Business Innovation Corp. kunngjør at de har signert et avtalememorandum om å utforske mulighetene for en strategisk allianse i segmentene multifunksjonsprinter (MFP), kontorprinter og produksjonsprinter.
fuji-konica

Landsmøte med sydlige vibber ved "Norges riviera"

Grafisk bransjeforening inviterer til landsmøte, denne gangen på Hotel Riviera i Moss, den 12.-14. september 2024. Så sett av datoen allerede nå.
Riviera

Messepremiere for Zünds Q-Line

Den sveitsiske skjærebordprodusenten Zünd stiller ut under mottoet "Performance across the board" og tar med seg Q-Line som ble lansert i fjor vår og nå for første gang vises på en messe.
Zund 2

GV Reklame tar sats – kjøper Sats & Trykk

Fra 1. juni 2024 vil to Verdalsselskaper bli et når GV Reklame kjøper Sats & Trykk, og to ansatte fra Sats & Trykk flytter inn i lokalene i Venusvegen.
Sats Trykk