FESPA er i full gang

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 21 mars 2024
OPPDATERT: 21 mars
Automatisering og robotikk er fortsatt i startfasen hos FESPA, men Zünd ligger langt fremme i utviklingen.

Tirsdag åpnet FESPA i Amsterdam med et utstillerområde som var godt 50 % større enn forrige gang (München mai 2023).

Hvor stort besøkstallet ender opp med, får vi vente med å høre til etter utstillingen stenger fredag ​​kl. 15:00. Den første dagen var det litt stille, men onsdag var korridorene stappfulle. Flere av de skandinaviske utstillerne sa at de var godt fornøyd med antall gjester fra Skandinavia – allerede den andre dagen.

Aktivitetsnivå og investeringsvilje

Flere, både utstillere og skiltbedrifter, ga uttrykk for at aktivitetsnivået i skiltbransjen for tiden er høyt. Benny Eriksen fra Sign Service, som både selger forbruksvarer og produserer som underleverandør, forteller at de vanligvis kan se sammenhengen mellom rent materialsalg og salg som underleverandør, hvordan det går der ute. Jo mer de må jobbe som underleverandør, jo travlere er kundene der ute. For øyeblikket ser det ut til at det høye aktivitetsnivået fra i fjor bare vil fortsette inn i 2024.

Peter Madsen fra PMH Systems bekrefter det høye aktivitetsnivået, men sier samtidig at når det gjelder investeringer i hardware, er det som om de fleste trekker litt ut. Interessen er stor, men kanskje de skal ha med DRUPA før de bestemmer seg.

Om det er de høye rentene, krigen i Ukraina eller det store messeåret som står i veien for nye investeringer er vanskelig å si, og derfor også vanskelig å spå når byllen kan sprekke.

Kineserne begynner å bli dominerende, ikke bare i antall stands, men også i standstørrelse.
Kineserne er her

Det er, som tidligere, mange kinesiske utstillere. I år var det kanskje flere enn noen gang før. Det som kjennetegnet dem tidligere var at det var mange små stands hvor det kunne være litt av et mysterium hva de presenterte. Verken navnet, standen eller standpersonalet ga mye hjelp. Det har endret seg, ikke minst har de blitt mye flinkere i engelsk.

Det er fortsatt mange små stands av ovennevnte karakter, men kineserne er også representert med mange store stands, hvorav flere er blant de største på messen. Dette gjelder for eksempel Grando, Hanglory, Flora og iEcho. Og standene deres er til forveksling like de fra de mer kjente leverandørene som Roland, Epson, Ricoh og Agfa, og er utstyrt med storformatmaskiner for alle slags formål.

DTF print fikk sitt store gjennombrudd på fjorårets FESPA, og interessen er fortsatt stor hvis man ser på antall tilbydere.
Trender

Når du man en kjapp rundtur får du ofte et inntrykk av hva trenden er på akkurat denne utstillingen.

I fjor kunne du omtrent snuble i DTF-utstyr, og mitt umiddelbare inntrykk er at det fortsatt er veldig mange tilbydere. Som en naturlig konsekvens av dette ser man nå også mange leverandører av forbruksvarer og etterbehandlingsutstyr (kuttere) til akkurat dette segmentet.

Jeg synes også det er påfallende at storformatskriverne blir større og større. Hos bl.a. Agfa, EFI og Kornit skrivere er så store at det nesten ikke lenger er mulig å betjene dem uten bruk av spesialstackere eller roboter.

En tredje ting jeg la merke til er at det er mange leverandører av fresebord. Vi har kjent det lenge som en spesiell utvidelse til skjærebordene. Men flere og flere ser nytten av å ha separate fresebord. Et fresebord sløser vanligvis mer enn et skjærebord og krever også ofte mer kraft for å behandle fresemateriale. Derfor blir egne bord mer populært, og det kan sees på antall utstillere.

Les videre

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Taktile bilder på utstilling i Oslo

Norges Blindeforbund og Canon står bak en unik fotoutstilling på Deichmann Bjørvika i Oslo fra 27.-30. juni.
world-unseen

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324