Ålgård Offset overtar konkursrammede HBO Nova Print

Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 22 mai 2024
OPPDATERT: 3 juni

Tirsdag 14. mai begjærte HBO Nova Print oppbud. Bare et par dager senere kom nyheten om at Ålgård Offset blir ny hovedeier i Haugesund-selskapet, som nå heter HBO Grafisk.

Ørjan Risanger, daglig leder i HBO Nova Print, sier at det er flere forklaringer på konkursen, fremfor alt likviditetslån som ble tatt opp under pandemien for å holde virksomheten i drift.

– Pandemien rammet oss veldig hardt. Vi prøvde å justere, men endte opp med for mye gjeld, og med tre tøffe måneder nå i starten av 2024 ble det for mye, sier han.

Da konkursen var et faktum var det to interessenter, og det ble altså Ålgård Offset som vant budgivningen. Ålgård eier nå 91 prosent av HBO Grafisk og de resterende 9 prosentene deles av tre medarbeidere i selskapet, deriblant Ørjan Risanger.

Et komplement

Paul Bjarte Løyning, konsernsjef i Ålgård Offset, forklarer hvorfor kjøpet av HBO Nova Print var interessant:

– De har en nisje som ligger litt utenfor det vi driver med, fremfor alt eskeproduksjon, som vi ser på som interessant fremover. Vi ser fortløpende på muligheter for oppkjøp etter hvert som de dukker opp, om det er noe som kan passe i kombinasjon med vår primære drift, rotasjonstrykk, sier han.

Tirsdag 21. mai var virksomheten i full drift igjen. Med det nye navnet HBO Grafisk og nytt organisasjonsnummer gjenstår nå en del arbeid med å få på plass alle praktiske detaljer, inkludert nye leverandøravtaler.

Overskudd i 2023

Det meste vil være det samme. Trykkmaskinene blir stående i de samme lokalene som tidligere og målet er at flest mulig ansatte skal kunne fortsette i jobben.

– Nå blir det stort fokus på å se på optimal drift. Vi har stor tro på positive tall og god tro på folka i HBO Grafisk. Vi ser optimistisk på fremtiden og fortsetter å tro på det trykte budskapet, sier Paul Bjarte Løyning.

Ørjan Risanger ser også positivt på muligheten for å drive selskapet videre med gode resultater.

– I fjor hadde vi et overskudd på 1 million kroner, så det er mulig å drive en god butikk. Men det vil kreves en gjennomgang og effektivisering for fortsatt drift.

– Nå har vi en solid og sterk eier i ryggen som ønsker å drive virksomheten videre, men det kommer til å kreves positive tall. Det blir neppe en roligere hverdag for meg, men en hverdag med et mer bærekraftig fokus.

Fakta: HBO Grafisk

HBO Nova Print var et resultat av en sammenslåing av HBO Haugesund Bok & Offset og Nova-Print i 2020. Nova-Print ble etablert som etikett-trykkeri for sardinindustrien i 1846, og HBO startet som offset trykkeri i 1969.

Etter konkursen i mai 2024 er det nye navnet HBO Grafisk.

HBO Grafisk tilbyr design og produksjon av esker, emballasje, våtlims-etiketter, selvklebende digitale etiketter på rull og små og store trykksaker.

Konkursen gjelder ikke selskapet med lignende navn, Nova Print DK AS i Odense, som også har mange kunder i Norden.

Les videre

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Hatlehols Grafiske tok over Unitrykk

Nytt fra Sunnmøre: Hatlehols Grafiske AS tok over Unitrykk AS fra 1. juni.
102646849

Aksell styrker sin kapasitet sammen med Ricoh

Ricoh Norge kunngjør signeringen av en betydelig ny ordre med Aksell i forbindelse med Drupa-messen i Düsseldorf. Avtalen gjelder tonerpressen Ricoh Pro C9500 som ble lansert i fjor høst.
Ricoh Aksell

Bransjens beste ble kåret under EDP Awards

Under Drupa delte European Digital Press Association (EDP) ut sine årlige priser EDP Awards. Totalt fikk 24 vinnere tildelt en plakett i sju ulike kategorier. Benny Landa fikk utmerkelsen ”Lifetime Achievement Award” som ble utdelt for første gang.
edpawards02024-highres-32-1024x683

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676