Horizon snur arket med tre nye samarbeid

Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 27 mai 2024
OPPDATERT: 27 mai
Paul Jakobson er manager i Horizon Nordic. Foto: Søren Winsløw.

Etterbehandlingsleverandør Horizon skriver nye kapitler med tre ferske samarbeid. Nå kan de hjelpe trykkeriene fra trykk til ferdig bok i både mykt og hardt omslag.

Horizon ønsker å ta bokbinding til nye høyder med sine nye partnere. Disse er Smyth (lintrådstifting), Digibook Technology (automatisk produksjon av innbundne bøker) og Baumann Perfecta (automatiske skjæremaskinsystemer).

– Vårt håp er at vi som leverandør skal styrke vårt tilbud til markedet og bli mer en totalleverandør av etterbehandlingssystemer. Vi kan hjelpe trykkerier fra trykk til ferdig bok i mykt eller hardt omslag, sier Paul Jakobson, i Horizon.

Smyth lager symaskiner for bokblokker.

Slik fungerer det

Bøker med myke omslag og pocketbøker krever bare enklere limbinding. Det finnes ulike typer lim avhengig av tiltenkt bruk av boken.

– Til og med dekselet er forsterket med slik limbinding. Det fungerer bra for en produktbok eller bruksanvisning. Men tenker du på skolen hvor det kastes bøker her og der og mange må ha bøkene etter hverandre, kan du sy bokblokken. Man bretter papir oppå hverandre og syr med en lintråd som man fester på signaturer. Etter det sys alle signaturene sammen til en bokblokk, sier Paul Jakobson.

Det er der de italienske veteranene Smyth kommer inn i bildet, som Horizon nå har startet et samarbeid med. Med maskinene sine kan Smyth sy bokblokken før den går videre for å få påsatt omslaget. Italienerne produserer trådsymaskiner og systemer for både offset- og digitaltrykk.

Med Smyth som partner kan Horizon tilby kundene bøker av bedre kvalitet.

Sydde bokblokker

Hver signatur (brettet ark på 4, 8, 16 eller 32 sider) er sydd sammen med lintråd. Bokblokken kan deretter festes med hardt eller mykt omslag.

Bokblokkene er sydd med lintråd.

Neste steg i produksjonsflyten er at bøker består av et innbundet og et omslagsark uten trykk. Der har Horizon en løsning for å «henge» bokblokken inn i innbindingen.

– I stedet for lim på baksiden legger man på et gasbind, kan man si. Da er hele bokblokken ytterligere forsterket, sier Paul Jakobson.

Å sette bokblokken inn i et innbundet omslag er en løsning Horizon ikke hadde – før nå da de begynte å samarbeide med Digibook Technology.

– Med Digibook kan du henge opp innbundingen med trykk på for- og bakside. Den legges på som et stykke papp, som kuttes til riktig format. I Digibooken produseres omslagene. Så har vi en annen maskin til å henge den ferdige bokblokken rett inn i den harde permen. Etter det er boka ferdig.

Mitacase produserer bokomslag.

Digibook – Mitacase er en maskin for å lage bokomslag og Mitabook er en maskin for å henge opp harde permer på bokblokker sydd av Smyth-trådsøm og bundet i Horizon-bindinger til en produksjonslinje for korte til mellomstore opplag av harde permer.

Når bokblokken er sydd og bundet inn i perm og trimmet til riktig størrelse, skal den videre inn i innbindingsmaskinen hvor det tilberedte harde permen festes til bokblokken og ferdigstilles.

Mitabook er en maskin for å feste innbundne permer til bokblokker

Tidligere har Horizon kun levert myke omslagsbøker fra trykte ark, limbinding og skjæring.

– Nå har vi avansert mer slik at vi kan legge omslagsarket foran og bak, forsterke baksiden med gasbindet og at den ferdige bokblokken henges inn i hardt omslag.

Blir leverandører

Tysk Digibook-teknologi har et innovativt maskinprogram som tilbyr løsninger for helautomatisk produksjon av digitalt trykte innbundne bøker, i små volum. Teknologien er utviklet for å bygge bro mellom halvautomatiske enheter og kostbare maskiner som brukes til bokproduksjon i industriell skala.

Samarbeidet innebærer at Horizon blir leverandører for Digibook-teknologi og Smyth og skal administrere tjenesten i det nordiske markedet.

– Så er det noen kunder som har skaffet seg maskiner som dette direkte. Det store problemet har vært når en servicetekniker må komme seg litt raskt opp til en dal i Norge. Nå gjør våre teknikere i Norge og Sverige det. Det er en utrolig viktig tjeneste med støtten. Det er korte opplag og veldig korte leveringstider. Det vil være sikkerhet for leveranser.

Nye skjæremaskinsystemer

Til slutt er det også signert avtale med Baumann Perfecta som lager skreddersydde høyhastighetsmaskiner og systemløsninger for etterbehandling. Det tyske selskapet har spesialisert seg på skjære- og andre periferimaskiner for håndtering av papir og trykksaker.

Baumann Perfecta er eksperter på skjæreløsninger.

Baumann Perfecta tilbyr løsninger for å skjære alt fra emballasjetrykk, etikettrykk eller kommersiell trykking. Andre områder er bokbinderier og papirfabrikker. Horizon skal selge og betjene høyhastighetsmaskinene og de automatiserte skjærelinjene i Norden, inkludert robotintegrasjon.

Hvorfor kommer tre samarbeid på en gang?

– Det bare skjedde. Produksjon av bøker foregår ikke i så ekstreme mengder i disse dager. Man lager ofte korte serier med ekstremt mange titler. Antall titler bare øker og øker, men opplagene er lavere. Det er en utvikling som har skjedd over mange år.

Det er populært både å skrive og bøker og lettere å gi dem ut enn før.

– Du trenger ikke Bonnier bak deg. Du kan i utgangspunktet produsere det selv. Det er fordelen med digital utskriftsteknologi. Du kan lage ganske mange eksempler for rimelige penger.

For rundt 20 år siden hadde du kanskje trengt å skrive ut fem tusen eksemplarer og ha et distribusjonslager. Det ble lagt til lagerkostnader og kostnader for distribusjon til butikkene, forklarer Paul Jakobson.

– I dag kan du bestille en detektivhistorie på nett. Det kan produseres her eller andre steder, ofte i et automatisert system som absolutt er KI-kontrollert. De tar bestillingen din og produserer bestillingen så nær deg som mulig.

Fotobøker er et godt eksempel på små volumer.

– Vi kan gå inn i en app, laste opp bilder og produsere én -1 – bok. Den blir sannsynligvis produsert så nær deg som mulig.

Les videre

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Epson trykker på etikett og mikroproduksjon

Epson viser flere store innovasjoner innen etikettprinting under Drupa, men også løsninger for tekstiler samt mikroproduksjon og personalisering.
Epson-7-1024x683

Hatlehols Grafiske tok over Unitrykk

Nytt fra Sunnmøre: Hatlehols Grafiske AS tok over Unitrykk AS fra 1. juni.
102646849

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676