Fotoprint med stor wow-effekt

Foto: FotoPhono
PUBLISERT: 10 juni 2024
OPPDATERT: 10 juni
Varmepressen har en arbeidsflate på 250 x 125 centimeter med doble rom og er Sefas største modell.

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.

For to år siden startet FotoPhono et samarbeid med Luth Gruppen og kjøpte, etter Fespa i Berlin, en Epson SureColor SC-S80600 rulleskriver med øko-solvent blekk. Det var starten på en stor investeringsreise, og siden den gang har ytterligere tre Epson-printere blitt installert, modellene SureColor F9400/P20000/P9500. Men også en Mistral-laminator fra Kala, skjæreplotteren Summa S3 og varmepressen Sefa Sublimaxi 2513 for ChromaLuxe-sublimering.

Daniel Wormnæs.

– Vi ønsket å gjøre noe annerledes enn de andre aktørene på markedet. Jeg vil si at oppsettet vi har nå er unikt i norsk sammenheng, ingen andre har det og kan matche den kvaliteten, sier Daniel Wormnæs, leder for salg og marked, samt partner i FotoPhono.

Som hånd i hanske

FotoPhonos kjernefokus er på høykvalitets utskrifter innen kunst, utsmykking og storformat. Et annet ben er AV-teknologi, det vil si alt som har med det audiovisuelle å gjøre som lyd, lys og bilde. Det var en viktig grunn til at valget falt på Epson.

– Vi har sjekket kvaliteten nøye gjennom hele prosessen og sammenlignet med andre leverandører, men vi vet at Epson har god fargegjengivelse etter å ha brukt blant annet deres projektorer. Da det var på tide å fornye maskinparken var det et naturlig valg og noe vi følte oss hjemme i, det passet oss som hånd i hanske, sier Daniel.

Til plater har FotoPhono en Swissqprint Nyala 3 med UV kombinert med skjærebordet Zünd G3 som gjør jobben når det kommer til de virkelig store utskriftene i planskriver. For etterbehandling av mindre utskrifter er tanken at den nye Summa S3 skjæreplotteren skal effektivisere flyten.

Lamineringsmaskinen med oppruller fra Kala skal også spare tid og skape en bedre arbeidsflyt i produksjonen. Den kan laminere både matt og gloss.

– Det ble en skikkelig high-end maskin. Vi hørte på Gunnar Müller i Luth Gruppen der og skjønte at det ikke var noen vits i å spare, det tjener vi fort inn, sier Daniel Wormnæs.

FotoPhono har nå fire printere fra Epson: SureColor SC-S80600, F9400, P20000 og P9500.
Gir 60 års garanti

Den kanskje største nyheten er muligheten til å lage utskrifter med ChromaLuxe. En metode med fargesublimering for å skape skarpe og levende farger på fotopaneler i enten resirkulert aluminium eller det trefiberbaserte materialet hardboard. Leverandøren lover en ripefri overflate og gir 60 års garanti på bildekvalitet for innendørs bruk og minst fem år utendørs.

Prosessen innebærer å skrive ut et overføringsark i en sublimeringsprinter, i dette tilfellet en Epson SC-9400. Motivet overføres så til panelet i en varmepresse og det gasses inn i materialet med åtte lag belegg. Med muligheter for både matt og glanset belegg er det mulig å skape ulike effekter og også en strukturert overflate som oppleves som tredimensjonal.

– Resultatet er en utrolig lett plate som er enkel å sende og har en utrolig kvalitet som varer i mange år. ChromaLuxe kaller det selv «Power of wow», sier Gunnar Müller.
– Vi er i ferd med å bygge et showroom for å vise kundene wow-effekten som ChromaLuxe gir i store formater. Det kan ikke formidles via en nettside, det må sees i virkeligheten, sier Daniel Wormnæs.

Utstillingsrommet vil også ha plass til tapet og folier, men det vil også fungere som et konferanserom med over 100 sitteplasser. Til høsten er planen å invitere til åpent hus for å vise alt nytt som FotoPhono kan tilby.

En større verktøykasse

Varmepressen har en arbeidsflate på 250 x 125 centimeter med doble rom og er Sefas største modell. Håpet er at denne investeringen skal kunne generere nye inntektsstrømmer.

– Det gir oss nye muligheter, for eksempel å lage drikkebrikker eller nøkkelringer som så kan skjæres ut i Zünd-bordet. Det er mange bruksområder, sikkert mange flere enn vi har tenkt på så langt. Det gir oss en større verktøykasse for å kunne tilby kundene det de ønsker, sier Daniel.

I tillegg til kunst og fotografi, kan produktene også brukes i offentlige miljøer hvor det kreves at materialet og trykket er virkelig slitesterkt. Sykehus, kontorer, fornøyelsesparker eller vaskehaller, alternativene er mange.

– Vi håper å kunne nå ut til nye kunder og ønsker å fange bredt. Vi gjør alt fra enkle jobber til de virkelig eksklusive, sier Daniel Wormnæs.

«Vi er i ferd med å bygge et showroom for å vise kundene wow-effekten som ChromaLuxe gir i store formater. Det kan ikke formidles via en nettside, det må sees i virkeligheten», sier Daniel Wormnæs.

 

FotoPhono

Ble etablert i 1962 som en lokal foto- og musikkbutikk på Torshov i Oslo.

Holder i dag til ved Alna stasjon i Oslo.

Har 21 ansatte.

Daglig leder er Jonn Kordahl.

Les videre

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Hatlehols Grafiske tok over Unitrykk

Nytt fra Sunnmøre: Hatlehols Grafiske AS tok over Unitrykk AS fra 1. juni.
102646849

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Siste nytt

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1