Arkitektkopias pågående restrukturering av virksomheten økte midlertidig kostnadene mer enn forventet. I løpet av sommeren sendte selskapet inn søknad om gjenoppbygging.
– Det er klart at det er en situasjon vi helst ikke vil havne i, sier Gunnar Duintjer, administrerende direktør i Arkitektkopia.
Arkitektkopia har sju millioner i gjeld til leverandører og 19 millioner i ubetalt skatteutsettelse.
Det var 19. juli at Arkitektkopias ledelse søkte om gjenoppbygging til Solna tingrett. De har også lagt ved dokumenter til sin virksomhet og handlingsplan for 2024, sine langsiktige strategiske mål for 2030 og prognoser for sin likviditet med og uten omstillingstiltak.
Et par dager senere tok tingretten opp saken og bestemte at en rekonstruksjon kan starte.
«Det kan legges til grunn at søkeren ikke kan betale sin forfalte gjeld og det er skjellig grunn til å anta at virksomhetens levedyktighet kan sikres gjennom rekonstruksjonen. Det er derfor vilkår for å godkjenne søknaden», skriver retten i sin avgjørelse.
«I henhold til planen»
– Gjenoppbyggingen går etter planen «så langt». Det er klart at dette er en situasjon vi helst ikke ville havne i og skyldes en kombinasjon av ting som førte til at styret bestemte at det er den beste veien videre, sier Gunnar Duintjer, administrerende direktør i Arkitektkopia.
Han sier likviditeten er vanskelig på kort sikt på grunn av en kombinasjon av ekstraordinære engangskostnader og et svakt marked.
– På lang sikt har selskapet en lys fremtid, sier Gunnar Duintjer.
– I denne situasjonen handler det om kostnader som oppsto i forbindelse med at vi flyttet produksjonsvirksomheten fra Stockholm til Gøteborg. Det koster å flytte fysisk. Vi har ansatt nye medarbeidere samtidig som vi hadde ansatte i Stockholm. Det har blitt en mer kostbar endring enn vi forventet, parallelt med at markedet er svakt og det har brutt likviditeten på kort sikt, sier Gunnar Duintjer.
Hvorfor har du måttet ha «dobbelt» personale lenger enn du planla?
– Da vi tok den strategiske beslutningen om å samlokalisere produksjonen til Gøteborg, visste vi ikke om vi skulle få med oss bemanning. Dessverre er det ingen som har valgt å bli med fra Stockholm til Gøteborg. Da må vi overføre all kunnskap fra våre dyktige medarbeidere i Stockholm til våre nye medarbeidere. Derfor måtte vi ansette og vi har hatt dobbeltansettelser lenger enn vi forventet. Da ble den fysiske flyttingen dyrere enn anslaget.
Er det snakk om gjeldssletting nå?
– Det kom en ny omstillingslov i 2022 med strengere krav om at søkeren må kunne vise til at selskapet har en langsiktig bærekraftig fremtid. Da vi søkte om gjenoppbygging ble det innvilget. Det som da skjer er at gjelden selskapet hadde frem til en viss dato fryses. Dette gir selskapet pusterom til å forbedre likviditeten.
Rekonstruksjonen av firmaet skal være ferdig senest 22. oktober med mindre det ønskes forlengelse.
– Gjenoppbyggingen er ventet å ta tre til seks måneder.
Ubetalte skatter
Arkitektkopia har ubetalt skatteutsettelse på 19 millioner siden pandemien. Men det var ikke det som fikk dem til å søke om gjenoppbygging nå.
– Skatteutsettelsene har ingen effekt for øyeblikket. Vi har en avdragsordning på dem som ikke begynner å gjelde før i andre kvartal 2025. I denne situasjonen handler det ikke om skatteutsettelse, men om kostnader som oppsto da vi flyttet driften fra Stockholm til Gøteborg, sier Gunnar Duintjer.
«Vinn vinn situasjon»
13. august var selskapet og kreditorene samlet i Solna tingrett. Da fikk kreditorene et innblikk i arbeidet og den økonomiske situasjonen. De fikk også anledning til å uttale seg om de mener gjenoppbyggingen bør fortsette eller ikke.
Det ble ikke reist innsigelser fra tilstedeværende kreditorer, men tvert imot svarte både Skatteetaten og andre tilstedeværende kreditorer at de godkjente at rekonstruksjonen skal få fortsette, ifølge Gunnar Duintjer.
Tingretten kunngjorde dommen få minutter etter avsluttet høring og dommen var at rekonstruksjonen skulle få fortsette fordi Arkitektkopia kan demonstrere gjennom sin langtidsplan og de tiltak som er iverksatt at selskapet vil kunne bli økonomisk bærekraftig på lang sikt.
– Jeg tror det er en vinn-vinn-situasjon at gjenoppbyggingen kan fortsette. Det øker sjansen for at vi kan betale tilbake og det er i alles interesse. Vi har en klar sak om at vi skal være lønnsomme i 2025 og 2026.