
Scandraft har begynt å selge den nye Oracal 970 RA+ som har den noe revolusjonerende ProSlide-teknologien. Sign&Print deltok da kundene fikk teste folieringsfilmen.
Oracal 970 RA vil etter hvert bli erstattet av den nye filmen. Den har et + suffiks i navnet og er en støpt PVC-film som er tilgjengelig med høyglans eller matt overflate.
Den store forskjellen for de som skal pakke inn bilen er ProdSlide-teknologien, som lar deg justere posisjonen til du er fornøyd. Bare med riktig verktøy og varme fester folien seg skikkelig, noe som gjør resultatet mer fleksibelt og presist. Sign&Print var der da Scandraft holdt en workshop om det nye produktet i Löddeköpinge i Skåne.

– Det er veldig lite lim på overflaten sammenlignet med den gamle filmen. Når du legger et stykke folie mot overflaten, kan du flytte det litt rundt som du vil. Den klebrer seg ikke like hardt og legger seg ikke like hardt med en gang. Den er trykkaktivert og varmeaktivert, sier David Skoglund, selger i Scandraft.
Folien forvarmes til 40-50 grader. Dette gjør at limet går ned og legger seg i folien. Da bør du varme den opp til 110-120 grader etter å ha strukket den. Det brukes samme rengjøringsmiddel som til den eldre filmen.
«Det klebrer seg ikke like hardt og legger seg ikke like hardt med en gang.»
Bedre resultater
Claes Lindvall er konsulent for WTP Dekor i Hisingsbacka og holder den praktiske delen av workshopen.
– Med varmluften ødelegger jeg noen av luftkanalene, noe som betyr at den blir sittende der, sier han.
Hvor mye raskere er det å foliere en bil med den nye vinylen?
– Uansett hvordan du vrir og vender på det, vil du ha en bil i tre dager. Men si at du jobber fire eller fem timer. Men har du en vinyl som er enkel å jobbe med, vil du oppnå mye bedre resultater. Du vil oppnå en bedre finish, sier Claes Lindvall.

Og med bedre resultater vil du få flere kunder etter som kundene snakker med hverandre, sier han.
“Limet biter seg ikke fast med en gang”
Anna Axenbrandt har jobbet i den grafiske bransjen i 20 år og har nylig startet Axen Design utenfor Växjö. Hun var der sammen med ektemannen Tobias Fahlén, som hjelper til litt i selskapet utenom sitt vanlige arbeid.
– Noen ganger er det noen forespørsler om full foliering av biler, så det føltes godt å oppdatere kunnskapen min. Da ville Tobias lære også, sier hun.

Hvordan var den å jobbe med?
– Jeg synes dette er den beste folien. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg er bare hekta på det. Og spesielt denne fordi limet ikke biter seg fast med en gang. Det blir lettere å jobbe. Spesielt på deler som er litt vanskeligere, hvor du skal løfte og varme, er det egentlig å foretrekke.
Axen Design jobber med kjøretøydekorasjon for både biler, lastebiler og anleggsmaskiner. Men også skilt, dekaler, bannere og bannere.
– Men det har blitt mest i bilbransjen, og det synes vi er det morsomste også. Du må kunne tilby full foliering hvis noen ber om det. Eller halvfolieringer. Det er gøy. Det har vært mye materiale som er gøy å jobbe med, sier Anna Axenbrandt.
Hun forteller at hun skal pakke ferdig en ombygd A-traktor som skal stilles ut på Custom Motor Show på Elmia i påsken.
– 80 prosent av det skal lages i denne folien, sier Anna Axenbrandt.
“Den er myk, smidig og føyelig”
«Unik»
Mattias Averfalk fra Ystad Wrapping var også på stedet for å prøve ut det nye produktet.
– Folien er flott å jobbe med. Den er myk, smidig og smidig. Den er veldig unik på sin måte. Unikt, sier han.

Ystad Wrapping har faktisk allerede testet det nye produktet og folierte nylig en hel brannbil i denne folien.
– Nå vil jeg teste hvor mye du kan strekke og klemme den. Ja, være slem mot den og se hvor mye det tåler.

Tid er en kritisk faktor når det gjelder å tjene penger på bilfoliering.
– Fordelene er at denne er lettere å jobbe med. Det er raskere å lage en bil. En bil i denne klassen kan koste 25.000 kroner å foliere, og folien kan koste 4.000 kroner. Så det er tid som er viktig. «Man vil at det skal gå fort», sier Rickard Broman, selger i Scandraft.
For virksomheter som er gode på bilfoliering er det lettere å få opp tempoet og oppnå lønnsomhet, sier han.
– Men for vanlige skiltmakere som bare folierer én bil i måneden, tar det for lang tid. De kan bli avbrutt og trenger å gjøre noe annet i mellom. For dem er det fint at det er mulig å jobbe raskt med filmen, sier Rickard Broman.
