Grytting med Ibsensk prestisjeprosjekt

Alt Henrik Ibsen etterlot seg av trykte og utrykte skrifter, samles i 15 bind som nå blir trykket hos Grytting AS på Orkanger. I tillegg trykkes det 15 parallelle kommentarbind, pluss et registerbind, kan Adressa fortelle. Det er et historisk prosjekt som pågår over en tiårsperiode som Orkanger-bedriften me dette deltar i. Henrik Ibsen regnes som verdens fremste moderne dramatiker, og et tekstprosjekt av slike dimensjoner som det som nå trykkes hos Grytting, har aldri vært gjennomført i Norge tidligere. De første bindene foreligger ved hundreårsmarkeringen av dikterens død i 2006, og vil bli presentert i neste uke. Hvert bind blir trykket i et opplag på 1600 eksemplarer. Stolte trykkere – En prestisjetung jobb som vi er stolte av, sier daglig leder Ragnar Iversen hos Grytting. Jan Atle Sundli og kollegene i det tradisjonsrike trykkeriet på Orkanger har knapt nok lest Ibsen. Men trykke Ibsen kan de. Offisiell lansering av Henrik Ibsen skrifter skjer i Oslo i neste uke. Da er trykkeriet på Orkanger invitert – for øvrig sammen med kongelige gjester. Tapt 10 millioner Grytting med 26 ansatte har slitt tungt økonomisk med underskudd de siste fem årene. Med Ibsen på laget håper de på en vellykket snuoperasjon. – Jeg har vel brukt 10 millioner i disse årene for å holde skansen, sier Kjell Grytting. Trykkeriet har vært livsverket til den 76-årige pensjonisten som fortsatt er glødende opptatt av bedriften. – Jeg har nektet å gi opp selv om det har vært vanskelige år. Men vi har en moderne bedrift og dyktige fagfolk. Jeg velger å se fremover, sier Grytting. I fjor var trykkeriet gjennom en vanskelig prosess med bemanningsreduksjoner. I år har bedriften budsjettert med et lite overskudd. – Etter mange år med slit har Ibsen tilført bedriften den nødvendige optimismen, smiler daglig leder Ragnar Iversen. – Ibsen-kontrakten er verdt ca. 2,5 millioner kroner. Vi håper at boktrykking kan bli en viktig del av vår samlede virksomhet fremover, sier Iversen. Grytting har en samlet omsetning på 35 millioner kroner. Høye kvalitetskrev. – Hvert trykte ark blir sendt til oppdragsgiverne i Oslo for godkjenning og kontroll før de går til binding. Det stilles også krav til stor nøyaktighet til typografi og til at fargen skal være jevn gjennom alle bindene, forteller produksjonsansvarlig Nils Erik Larsen i Grytting.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Tekst: Roger Stormo |

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

Publisert av: