Aperture 1.5 bedre på lagring og metadata

Apples spesialverktøy for digitalfotografene, Aperture, er nå oppgradert til versjon 1.5. Blant de viktigste nyhetene i siste versjon er et nytt bibliotek, støtte for XMP-metadata samt større kompatibilitet med programmene ilife 06 og iwork 06. Aperture 1.5 har nå også fått støtte for samtlige nye Mac-modeller, helt fra Mac Mini til Mac Pro. Det nye, åpne biblioteket innebærer at man som bruker ikke lenger er henvist til utelukkende å bruke den lokale harddisken som lagringsmedium. I stedet kan man få støtte for lagring av bilder på eksterne enheter eller på cd/dvd. Versjon 1.5 har videre støtte for høyoppløselig forhåndsvisning av enkeltbilder for kommentering, organisering og bildevisning, også når selve originalfilen er ”offline”. I følge Apple blir det nå enklere å mate inn metadata i forhåndsutfylte IPTC-maler. Informasjon, som fotograf og beskrivelse, kan legges til i metadataene når bildene importeres via en mal. Det er også mulig å eksportere RAW-filer med IPTC-data lagret i en separat XMP-fil. Aperture 1.5 koster rundt 300 dollar. Har du allerede kjøpt versjon 1.0, kan du derimot oppgradere kostnadsfritt.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Tekst: Roger Stormo |

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

Publisert av: