Vanskeligere å forfalske trykksaker

Forfalskning av billetter, kontrakter og annet er et stort problem. Xerox hevder nå de har utviklet en ny teknologi som vanskeliggjør forfalskning. Hemmeligheten bak teknologien er å utnytte fargene på en ny måte. Hver farge er som kjent satt sammen ved en blanding av de fire primærfargene cyan, magenta, gul og sort. Fargene kan settes sammen på forskjellige måter for å lage en ny farge, og disse reagerer ulikt på infrarødt lys. Noen fargekombinasjoner er synlige under infrarødt lys, mens andre er usynlige. Xerox utnytter denne effekten til å lage infrarød tekst som er usynlig for mennesker, men som kommer til syne ved bruk av et infrarødt kamera. Hvis noen prøver å forfalske, kopiere eller endre dokumentene, vil skriften bli utydelig under infrarødt lys. Man kan produsere dokumenter der tekst eller symboler kun blir synlig under infrarødt lys. Dermed blir det lettere å avdekke forfalskninger. Oppfinnelsen er en del av den nylig lanserte programvarepakken FreeFlow Variable Information Suite 6.0. Den gjør det enklere å produsere skreddersydde dokumenter, og har i tillegg spesialfonter som vanskeliggjør forfalskning. Tradisjonelt har denne typen sikkerhetsteknologi vært kostbar, og bruken har derfor begrenset seg til svært viktige verdipapirer som pengesedler og pass. Nå blir teknologien lettere tilgjengelig og rimeligere enn tidligere, blant annet ved hjelp av Xerox digitalutskrift. Et vesentlig poeng er at man kan benytte helt vanlig papir og vanlig blekk for å fremstille dokumentene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *