Ark på ark til VM i trykking

– Utfordringen er å planlegge dagen så trykkpressene står minst mulig stille, sier Martin Blaalid når han skal fortelle hvilke utfordringer trykkerfaget har. I juni går han opp til svenneprøven og i september deltar han i Yrkes-VM (WorldSkills Competition i Calgary. Der møter han dyktige trykkere fra hele verden.
Til daglig arbeider Martin som lærling hos Rolf Ottesen AS i Oslo. Her dreier det seg om offsettrykk på arkmaskiner og Martin styrer en Heidelberg Speedmaster, samme type trykkpresse det skal konkurreres på i VM.
– I Yrkes-VM skal vi trykke en plakat i fire farger. Deretter skal jeg blande en spesialfarge til plakaten. Det er ikke satt av mye tid til oppgaven, så det er viktig å gjøre ting på riktig måte. På mange måter minner det om en svenneprøve.

Martin er så heldig at han kan trene mens han gjør den vanlige jobben sin. For å tilpasse treningen til VM-konkurransen gjør han hver annen uke en trykkjobb uten alle de hjelpemidlene han vanligvis har.

Rolf Wesenberg ved Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon i Oslo er Martins trener og tilrettelegger. I Calgary går han inn i dommerteamet som skal skille deltakerne fra hverandre selv om forskjellene kan virke usynlige.

– Martin virker veldig tent og lysten på å gjøre noe godt ut av deltakelsen. Det er en rolig og sindig kar som jeg ikke er redd skal miste hodet når det står på.
– Han får bra trening gjennom jobben, men det er også slik at selv om kvaliteten er bra nok til at en kunde betaler for jobben, så holder ikke nødvendigvis dette i VM. Vi skal gjennomføre flere trykktester fram mot ferien. Etter ferien skal vi konsentrere oss om andre trykkrelaterte oppgaver han skal løse i Calgary. I tillegg til trykking skal de også konkurrere i problemløsning på en trykksimulator hvor det er lagt inn feller og kvalitetsavvik, avslutter Wesenberg.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 17 av fagene med 20 deltakere. martin_blaalid_trykker_thumbnail

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Heidelberg: Kjempesalg, prisstigninger og positive forventninger

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Heidelberg setter opp prisene moderat og forutser at neste regnskapsår vil komme ut med svarte tall i netto etter skatt, mye takket være et godt bokmarked i Europa. Samtidig stiger hollandske Wilco frem som stor Heidelberg-kunde, de har fornyet maskinparken med ikke mindre enn 11 nye Heidelberg-presser i løpet av ett år.

Publisert av: 

Dypdykk i digitaltrykt interiørdekor – muligheter og fremtid

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

Den klassiske trykksaken, personalisert eller produsert i små opplag, er ingen match for digitaltrykk. Og med de forskjellige trykkteknikkene er det mulig å printe på nesten alle tenkelige materialer, noe som gir trykkerier muligheten til å skape seg vekst i nye markeder. Et av disse fremtidens markeder er interiørdesign og utforming av fysiske miljøer. Sign & Print intervjuer interiør- og dekorekspert Rachel Nunziata om hva trykkerier bør tenke på når de går inn på dette markedet.

Publisert av: 

Canon skal levere print-tjenester til Statnett de neste 3 årene

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Statnett har inngått avtale med Canon om en tjenesteavtale «Print as a Service» (Print som en tjeneste). Avtalen inneholder drift av 230 multifunksjonsmaskiner med tilhørende sikker-print-løsning, i tillegg til bemanning fra Canon på større lokasjoner og landsdekkende service. Avtaleperioden er på 3 år og har en verdi på 15 millioner kroner.

Publisert av: