Ark på ark til VM i trykking

– Utfordringen er å planlegge dagen så trykkpressene står minst mulig stille, sier Martin Blaalid når han skal fortelle hvilke utfordringer trykkerfaget har. I juni går han opp til svenneprøven og i september deltar han i Yrkes-VM (WorldSkills Competition i Calgary. Der møter han dyktige trykkere fra hele verden.
Til daglig arbeider Martin som lærling hos Rolf Ottesen AS i Oslo. Her dreier det seg om offsettrykk på arkmaskiner og Martin styrer en Heidelberg Speedmaster, samme type trykkpresse det skal konkurreres på i VM.
– I Yrkes-VM skal vi trykke en plakat i fire farger. Deretter skal jeg blande en spesialfarge til plakaten. Det er ikke satt av mye tid til oppgaven, så det er viktig å gjøre ting på riktig måte. På mange måter minner det om en svenneprøve.

Martin er så heldig at han kan trene mens han gjør den vanlige jobben sin. For å tilpasse treningen til VM-konkurransen gjør han hver annen uke en trykkjobb uten alle de hjelpemidlene han vanligvis har.

Rolf Wesenberg ved Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon i Oslo er Martins trener og tilrettelegger. I Calgary går han inn i dommerteamet som skal skille deltakerne fra hverandre selv om forskjellene kan virke usynlige.

– Martin virker veldig tent og lysten på å gjøre noe godt ut av deltakelsen. Det er en rolig og sindig kar som jeg ikke er redd skal miste hodet når det står på.
– Han får bra trening gjennom jobben, men det er også slik at selv om kvaliteten er bra nok til at en kunde betaler for jobben, så holder ikke nødvendigvis dette i VM. Vi skal gjennomføre flere trykktester fram mot ferien. Etter ferien skal vi konsentrere oss om andre trykkrelaterte oppgaver han skal løse i Calgary. I tillegg til trykking skal de også konkurrere i problemløsning på en trykksimulator hvor det er lagt inn feller og kvalitetsavvik, avslutter Wesenberg.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 17 av fagene med 20 deltakere. martin_blaalid_trykker_thumbnail

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Print Against War: Gir støtte til Ukraina

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Initiativet «Print Against War» oppfordrer trykkerier og formidlere, utgivere, influensere og leverandører til trykkeri- og emballasjeindustrien om å gå sammen for å støtte sine kolleger i Ukraina i denne utrolig vanskelige tiden. Du kan f.eks. legge inn muligheten til frivillige donasjoner i nettbutikken din.

Publisert av: 

EFI lanserer fem nye digitale front-ends til Konica Minoltas maskiner

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Electronics For Imaging (EFI) lanserer fem nye EFI Fiery digitale grensesnitt (DFE) basert på den nyeste Fiery-plattformen, Fiery FS500 Pro. Konica Minolta vil være den første til å integrere dem med sine produksjonsmaskiner på grunn av deres mangeårige samarbeid med EFI.

Publisert av: