Vår digitale framtid

PUBLISERT: 27 mai 2011
OPPDATERT: 27 mai

Et trykkeri i Asker tok tidligere i år steget fullt ut, trillet sin 50 x 70 offset ut døra og gikk over til digital produksjon i alle formater. Så vidt vi vet er Vestfjorden Grafisk alene om dette i Norge til nå. Det gir selvsagt grunnlag for ettertanke, men vi står neppe foran en kjemperevolusjon med massiv overgang til digital produksjon med det første. Til det er offsetteknologien like suveren på effektiv og økonomisk produksjon av store opplag, som digitaltrykking er det på de små.

Uten å ha spesielle evner innen spådomskunsten, gjetter jeg på at begge teknologiplattformer vil bestå i overskuelig framtid, og heller utfylle hverandre stadig bedre. Det bør gi gode muligheter for bransjen, gjennom økt grad av spesialisering og nisjeproduksjon av spesielle trykksaker eller overfor målgrupper med spesielle behov.

Hvor veien går, får vi nok mange svar på etter neste års Drupa, for det forskes og utvikles over en lav sko i hele verden.

I mellomtiden får vi følge med så godt vi kan. God lesning!

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Satser 100 millioner på nytt etikettrykkeri

I den lille byen Kattarp, en drøy kilometer nord for Helsingborg skjer det noe merkelig. På en idyllisk gård kranset av eple- og pæretrær bygges et helt nytt etikettproduserende selskap fra bunnen av, og det investeres mye penger.
NicEtikett

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Siste nytt

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1