Nå er det lokalpolitikernes tur

PUBLISERT: 15 september 2011
OPPDATERT: 15 september

Vi har akkurat fått resultatene fra det som vel må være tidenes mest kontroversielle valg. Terrorhendelsene i sommer førte til en dempet valgkamp uten store sverdslag – noen mener sågar at debatten var litt for dempet og rolig. Valgets store overraskelse var likevel ikke at enkelte partier gikk svært mye fram eller tilsvarende tilbake i oppslutning. Den lave valgdeltakelsen forundret derimot både valgforskerne og de fleste av oss andre. Det var ventet rekordoppslutning, men oppmøtet var helt ordinært – mange steder til og med lavere enn tidligere.

Stadig flere lar være å stemme i kommune- og fylkestingvalg fordi de mener at lokalpolitikken ikke har særlig innflytelse på deres livs- og arbeidssituasjon. Det er en feilslutning. Lokale, politiske beslutninger har i stor grad innvirkning også på vår grafiske hverdag.

Lokalpolitikerne er i disse dager i full vigør med å hestehandle om ordfører- og varaordførerposisjoner og om innflytelsesrike plasser i formannskap, komiteer og utvalg. De fleste av oss er ikke videre opptatt av hvordan disse forhandlingene ender, men det bør vi faktisk være. Også vi som driver grafiske virksomheter bør følge med og følge opp våre nye folkevalgte og forsikre oss om at de fatter vedtak som er i vår interesse – og i hvert fall ikke det motsatte.

Kommunestyret kan ikke gjøre mye med skattetrykk, avgifter og overordnede lover og forskrifter. Men det er det enkelte kommunestyre som for eksempel bestemmer over eiendomsskatten. Den varierer kolossalt fra kommune til kommune, og er et evig tema i alle valgkamper. De folkevalgte kan også bidra sterkt til at kommunen legger godt til rette for et sunt næringsliv, for eksempel gjennom etablering av næringshager, gründeropplæring og – støtte, tilgang på gode lokaler og tomter, god lokal infrastruktur, regulering av næringsarealer, nok boliger til dine ansatte osv. Ikke minst bør vi argumentere for at våre kommuner er ”ja”-administrasjoner som ikke sier nei til noe dersom det ikke fins veldig gode grunner til det.

Kommunen kan også gjøre sitt til at lærlingordningen kan fungere etter intensjonene. Per i dag er det stor mangel på slike plasser, noe som fører til at mange elever ikke får fullført sin videregående opplæring – noe de faktisk har lovbestemt rett til. Kommunen har liten innflytelse på betingelsene næringslivet tilbys, utover at de kan øve press for å forbedre dem oppover i systemet. Derimot kan kommunen selv ta inn flere lærlinger i sine virksomheter og forbedre sin inforasjon og støtte til bedrifter – for eksempel trykkerier – som kan tenke seg å bidra. Et vanlig kvantitetsmål rundtom i landet, er 1 lærling per 1000 innbyggere. Det er langt dit.

Så vær så god, lokalpolitikere! Nå er det deres tur. Vi har gjort vårt – i alle fall vi som stemte.

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Satser 100 millioner på nytt etikettrykkeri

I den lille byen Kattarp, en drøy kilometer nord for Helsingborg skjer det noe merkelig. På en idyllisk gård kranset av eple- og pæretrær bygges et helt nytt etikettproduserende selskap fra bunnen av, og det investeres mye penger.
NicEtikett

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676