Norsk suksess i Yrkes-VM

Grafikerlærlingen Rino Martinsen fra Cappelen Damm gjorde det skarpt i WorldSkills. Foto: WorldSkills Norway.

Tidenes beste innsats i WorldSkills. WorldSkills er en årviss konkurranse mellom yrkesfagelever og lærlinger fra hele verden, ofte kalt ”yrkes-VM” i Norge. Norge sikret seg i år gull, to bronsemedaljer og sju ”Medals of Exellence”. Den norske deltakeren i grafisk design, Rino Martinsen, var fattige to poeng unna en Medal of Exellence. Martinsen er lærling hos Cappelen Damm AS i Oslo.

Tre dager. Konkurransen i London gikk over tre dager, med nye oppgaver hver dag. Martinsen måtte løse forskjellige utfordringer som omfattet design av logoer, trykksaker, emballasje og reklememateriell. Den tekniske utførelsen tillegges mest vekt, med 60 prosent. Andre kriterier som lesbarhet, typografivalg og idé teller samlet omtrent 40 prosent.

Sju av 18 premiert. I yrkes-VM er det slik at hver enkelt deltaker også konkurrerer mot seg selv. Dersom den enkelte deltaker i poengsammenregningen får mer enn 500 poeng, får han/hun den såkalte ”Medal of Exellence”. Dette er en utmerkelse for spesiell flott kvalitetsmessig utført arbeid. Deltakerne for hele sju av de 18 fagene Norge deltok i fikk denne. Martinsen scoret hele 498 poeng. Gjennomsnittspoengsummen for alle de norske deltakerne var 505,67.

Martinsen løste mange grafiske oppgaver i løpet av tre hektiske dager. Foto: WorldSkills Norway.

Norge best i Norden. – Ser man på Europa, kom Norge på en sterk sjuende plass blant 19 land, sier Elisabeth Lange, sekretariatsleder for WorldSkills Norway. – Vi har gjort det knallbra. Og så er vi beste land på yrkesfag i Norden. Vi er også bedre enn Finland, som vi har sett på som et land vi har mye å lære av. Dette er det beste resultatet Norge har fått noen gang, sier Lange.

Rekorddeltakelse. Gullet gikk til kokk Øyvind Bøe Dalelv, en bronse til billakkerer Fredrik Røed Meek og nok en bronse til elektriker Bernt Erlend Fridell. Det var rekordmange land med i WorldSkills 2011, med mer enn 950 deltakere fra 51 land. Når poengene fra alle land ble regnet sammen, komm Norge på en 16. plass av de 51 landene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


En ”doldis” er den største skiltmakeren

Tekst: Peter Ollén | Foto: Peter Ollén

De største skiltene. Og de minste. Bokstaver som er oppbygde hver for seg med bakgrunnsbelysning. Eller en duk på 25 kvadratmeter som spenner over en hel fasade. Tre, metall, akryl. Spesialistkunnskap om sveising og belysning. Og om vindens krefter. Det er bara en del av den kunnskapen som Signtronic besitter.

Publisert av: 

Packnorth: Canon LabelStream 4000 vises for messepublikum

Tekst: Bo Wallteg | Foto: Canon

Canon brenner alt kruttet sitt på en enkelt maskin under Packnorth 10. – 12. mai. Canon LabelStream 4000, en spennende etikettpresse lansert i 2019, har nå begynt å finne veien til markeder i Europa. Norden er fortsatt et uberørt område, men Canon håper å legge grunnlaget for fremtidige installasjoner via Packnorth.

Publisert av: