Lys i mørket!

PUBLISERT: 8 desember 2011
OPPDATERT: 8 desember

I dag kan jeg by på gode nyheter. Det er ikke for mange av dem i disse dager, men verden har altså ikke stoppet helt opp. Gledelig nok kan også agi.se og agi.dk – våre nordiske brødre på nettet – by på oppløftende nytt i sine nyhetsbrev denne uka.

I Norge kan vi glede oss over at Lundeby & Co Bokbinderi har landet en stor kontrakt med Bonnier-konsernet, til alt overmål på det finske markedet. Fra KBA får vi rapporter om to nye maskininstallasjoner i nær framtid, én i Trondheim og én i Aurskog.

I Sverige melder Heidelberg at de i løpet av de siste ukene har solgt 10 trykkverk, en Prinect og en Suprasetter. Prinect-ordren fra Danagård Litho er den største Prinect-avtalen i Sverige gjennom tidene.

I Danmark går Lasertryk-konsernet mot sin høyeste omsetning siden 2007, med en økning fra 105 millioner danske kroner i fjor til omtrent 140 millioner i år. Den grafiske kursarrangøren Softworld ligger an til en økning på 15 prosent, og tror på en liknende vekst neste år.

Det er med andre ord flere fasetter i den økonomiske situasjonen, og det er inspirerende at mange satser offensivt og viser optimisme i urolige tider. Ingen er tjent med å være dumdristige i tider som dette, men alle som er trygge på sine planer og investeringer bidrar til å spre optimisme også til andre i bransjen.

Dagen brakte også et lite skår i gleden. Selv om det har ligget i kortene en ukes tid, fattet torsdag kveld bedriftsforsamlingen i Follum det endelige vedtaket om nedleggelse av papirfabrikken ved Hønefoss. Fabrikken stenger dørene innen mars 2012. Det betyr slutten på et 138 år gammelt industrieventyr. 356 medarbeidere går ut i ledighet. Buskerud fylkeskommune har opprettet et fond på 5 millioner kroner for å sikre og utvikle arbeidsplasser i området. La oss håpe at dette tiltaket gir gode resultater. Vi ønsker Follums medarbeidere all mulig lykke til videre.

 

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Satser 100 millioner på nytt etikettrykkeri

I den lille byen Kattarp, en drøy kilometer nord for Helsingborg skjer det noe merkelig. På en idyllisk gård kranset av eple- og pæretrær bygges et helt nytt etikettproduserende selskap fra bunnen av, og det investeres mye penger.
NicEtikett

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Siste nytt

Styrker seg med mer effektiv arkpresse

ETN Grafisk har en stor produksjon av personaliserte trykksaker til begravelser. Et oppdrag som krever en stabil og pålitelig maskinpark. Nylig byttet trykkeriet i Skien ut en av sine tre Ricoh-linjer med den nye Pro C9500-modellen som ble sluppet i fjor høst.
ETN Ricoh 3

Canon på Drupa: "En arena for å stake ut en ny kurs"

Canon Norge kommer til å ha ansatte på stedet under alle messedager. Sign&Print spurte Magnus Blegen, direktør for produksjon, om forventningene til årets Drupa.
Til Canon - del 1

Fagtrykk Idé kjøper aksjene i ISAS Reklame

Fagtrykk Idé as har kjøpt alle aksjene tilhørende ISAS Reklame i Tromsø, og styrker med det posisjonen i Ishavsbyen.
fagtrykk_isas

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280