NADA er historie

– Ved årsskiftet utgikk den norske avisstandarden NADA. Denne var tidligere basert på såkalt «lineær avisproduksjon», og har gradvis nærmet seg internasjonale trykkstandarden ISO 12647-3. Fra nyttår er det den internasjonale standarden som gjelder også i Norge, forteller Bård B. Sandstad i Optirep.

– For alle som produserer materiell og annonser til avis, betyr det at bilder nå kan konverteres med ISOnewspaper26v4-profilen (eller en annen ICC-profil basert på IFRA26), uansett om man leverer til norske, svenske eller danske aviser. Trykkeriene i alle tre land bruker nå samme retningslinjer for trykkvaliteten.

ICC-profilen ISOnewspaper26v4 kan hentes hos Ugra.

For avistrykkeriene betyr dette at normtall for trykking og CtP-kurver skal oppdateres, så de passer med ISO 12647-3.

FORBEDRET AVISPAPIR

Det blir mer populært å trykke på de forbedrede avispapirkvalitetene, både i coldset og heatset. Dette faller litt utenfor de retningslinjene som er angitt i ISO 12647-2 for siviltrykk og ISO12647-3 for avistrykk, men det er hjelp å hente for dem som trykker på forbedret avispapir. Den svenske bransjeorganisasjonen Tidningsutgiverna (TU) har utgitt en håndbok som kan hentes hos dagspress.se som PDF, på svensk eller engelsk.

 

– Håndboken inneholder blant annet normtall i form av densityverdier til trykkeriet. Normtallene beskriver hvordan trykkerne skal styre produksjonen, men det er også nødvendig å tilpasse repro og bilder når man skifter papirkvalitet, sier Sandstad i Optirep.

Mer informasjon fra Optirep kan rekvireres her.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Samarbeidet mellom Koenig & Bauer og Durst bærer frukter

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Koenig & Bauer Durst GmbH hadde nylig verdenspremiere på den moduloppbygde VariJET 106. Det er en digital arkmaskin for kartongmarkedet. Den er, som firmanavnet antyder, utviklet i et fellesskap mellom trykkerileverandøren Koenig & Bauer og Rolls Roycen blant storformatprintere – Durst.

Publisert av: 

Future Book Forum 2021: Transformering av den trykte boken gjennom bærekraftig innovasjon

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressebilde

Bærekraft blir viktigere og viktigere for alle aktører i bokbransjen. Med det økte fokuset på bærekraft handler årets Canon Future Book Forum om å fremme bærekraftig innovasjon i alle deler av forlagsbransjen – fra hvordan bøker produseres, distribueres og er tilgjengelige for deres avtrykk på vår hverdag.

Publisert av: 

Fra glade gubber til e-handel

Tekst: Peter Ollén | Foto: Pressebilde

System for virkelig å kunne e-handle med trykksaker. Og da også komplekse former for emballasje. Det er dette det tyske selskapet Cloudlab gjør i år. Dette raskt voksende selskapet – fra 50 ansatte i vår til 75 nå – brukes av de tyske nettrykkeriene, samt trykkerier rundt om i verden og siden en tid tilbake nå også flere steder i Skandinavia.

Publisert av: