NADA er historie

– Ved årsskiftet utgikk den norske avisstandarden NADA. Denne var tidligere basert på såkalt «lineær avisproduksjon», og har gradvis nærmet seg internasjonale trykkstandarden ISO 12647-3. Fra nyttår er det den internasjonale standarden som gjelder også i Norge, forteller Bård B. Sandstad i Optirep.

– For alle som produserer materiell og annonser til avis, betyr det at bilder nå kan konverteres med ISOnewspaper26v4-profilen (eller en annen ICC-profil basert på IFRA26), uansett om man leverer til norske, svenske eller danske aviser. Trykkeriene i alle tre land bruker nå samme retningslinjer for trykkvaliteten.

ICC-profilen ISOnewspaper26v4 kan hentes hos Ugra.

For avistrykkeriene betyr dette at normtall for trykking og CtP-kurver skal oppdateres, så de passer med ISO 12647-3.

FORBEDRET AVISPAPIR

Det blir mer populært å trykke på de forbedrede avispapirkvalitetene, både i coldset og heatset. Dette faller litt utenfor de retningslinjene som er angitt i ISO 12647-2 for siviltrykk og ISO12647-3 for avistrykk, men det er hjelp å hente for dem som trykker på forbedret avispapir. Den svenske bransjeorganisasjonen Tidningsutgiverna (TU) har utgitt en håndbok som kan hentes hos dagspress.se som PDF, på svensk eller engelsk.

 

– Håndboken inneholder blant annet normtall i form av densityverdier til trykkeriet. Normtallene beskriver hvordan trykkerne skal styre produksjonen, men det er også nødvendig å tilpasse repro og bilder når man skifter papirkvalitet, sier Sandstad i Optirep.

Mer informasjon fra Optirep kan rekvireres her.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Print Against War: Gir støtte til Ukraina

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Initiativet «Print Against War» oppfordrer trykkerier og formidlere, utgivere, influensere og leverandører til trykkeri- og emballasjeindustrien om å gå sammen for å støtte sine kolleger i Ukraina i denne utrolig vanskelige tiden. Du kan f.eks. legge inn muligheten til frivillige donasjoner i nettbutikken din.

Publisert av: 

EFI lanserer fem nye digitale front-ends til Konica Minoltas maskiner

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Electronics For Imaging (EFI) lanserer fem nye EFI Fiery digitale grensesnitt (DFE) basert på den nyeste Fiery-plattformen, Fiery FS500 Pro. Konica Minolta vil være den første til å integrere dem med sine produksjonsmaskiner på grunn av deres mangeårige samarbeid med EFI.

Publisert av: 

Ny digitalpresse til In-Trykk automatiserer produksjonen ytterligere

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressebilder

In-Trykk er et lite og tradisjonsrikt printsenter lokalisert sentralt i Oslo. De leverer digitaltrykk i alle formater til en lojal kundemasse i sitt nærområde – som kan være ganske stort. Firmaene ligger tett i tett i sentrale Oslo og de trenger printtjenester fortøpende.

Publisert av: