Sign of the times

PUBLISERT: 13 januar 2012
OPPDATERT: 13 januar

Til tross for generell usikkerhet i de fleste bransjer, er det noen som har grunn til å glede seg over utviklingen. Det vi i dag kaller ”Sign” – altså produksjon av skilt, plakater, bannere osv – er inne i en meget god periode.  I motsetning til de konvensjonelle trykkeriene, er storformatfolket inne i en oppløftende tidsalder. Bransjen vokser og både produsenter og leverandører tjener penger.

Ofte er vi litt varsomme med å tillegge teknologien og utviklerne æren for framganger og vekst. Men i dette tilfellet tror jeg det i stor grad er på sin plass. Bransjen er inne i en rivende utvikling som uke for uke byr på nye muligheter for kreativ framstilling av nye produkter. Nye komplementærprodukter utvider rammene for hva bransjen skal sysle med – for eksempel LED-belysning, skiltprofiler og utstillingssystemer. Inntil for få år siden var dette produkter som ofte gjorde det nødvendig å tilkalle andre spesialister for å gjennomføre oppdragene. Men det viktigste er likevel de nye maskinenes evne til å produsere små opplag på materialer man tidligere bare kunne drømme om å printe på.

Dette har også kundene oppdaget og vist at de setter pris på. Det er ikke lenge siden vi måtte avslå å levere plakater osv til kunder som ønsket seg det – på grunn av at ”opplaget var for lite”. Det ble rett og slett vanvittig kostbart for kunder som ikke trengte 500 plakater. Nå kan vi levere ett fargetrykt eksemplar i gigantiske formater og topp kvalitet – nesten over natta.

Selvsagt har teknologien betydd enormt mye for denne bransjen. Men bransjen selv skal også ha ros. Naturligvis fins det unntak, men som gruppe betraktet har signleverandørene fulgt godt med i timen og vært dyktige til å snu seg på hælen og offensivt tilbudt nye produkter etter hvert som mulighetene har dukket opp.

Vi har tro på at mange norske fagfolk finner veien til Fespa i slutten av februar, der vi nok kan vente oss enda flere nyvinninger. La oss håpe det. Det er motiverende å se at noen gjør det bra i tider da mange andre jobber i motvind. Janteloven opphever vi her og nå.

Lasse Andreassen
Redaktør

Les videre

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Antalis feiret Coala på FESPA

Antalis eget merke med interiørfolier, Coala, har fylt ti år. Det ble feiret sammen med messebesøkende på Fespa som ble påspandert øl og så lysene på den symbolske bursdagskaken bli blåst ut.
antalis_1886-scaled

Siste nytt

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri

Ny Caldera RIP lokker med store fargebesparelser

Den franske programvareutvikleren Caldera har nettopp sluppet den nyeste versjonen av Caldera RIP. Fra og med nå vil brukere kunne oppgradere rippen til versjon 17 for å oppleve hele spekteret av nye funksjoner og forbedringer.
caldera

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682