Mulighetenes brett eller usikkert brettspill?

PUBLISERT: 23 februar 2012
OPPDATERT: 23 februar

Elektronikkbransjen forventer et salg på rundt 450 000 nettbrett i 2012. Tallene er litt usikre, men man antar at det ved forrige årsskifte befant seg cirka 350 000 brett i Norge. Ved neste årsskifte kan vi med andre ord gå ut fra at 900 000 nordmenn har en iPad, en Galaxy eller et tilsvarende produkt på stuebordet.

Det er ingen tvil om at dette vil føre til økt satsing på publikasjoner som treffer denne plattformen. Sannsynligvis blir det stort marked for utvikling av slike løsninger. Det fins allerede malbaserte design- publiseringsløsninger som gjør det enkelt for amatører å få til akseptable publikasjoner, men de seriøse utgiverne vil ikke nøye seg med begrensingene som ligger i disse med hensyn til interaktivitet, grafisk design, 3D, videopublisering, dialogverktøy og andre avanserte funksjoner. For de profesjonelle brukerne er det Adobe InDesign som gjelder, i kombinasjon med Photoshop og andre profesjonelle redskaper.

Dette kan være den grafiske bransjens store mulighet. Vi har kompetansen, erfaringen og de riktige verktøyene. Det er grunn til å tro at forlagene, magasinutgiverne og andre publisister i større grad vil etterspørre faglig kompetanse på området etter hvert som stadig flere publikasjoner vil gå parallelt på papir og nett. Det er en sjanse vi bør gripe.

Litt større nyhetsbrev

Fra og med denne utgaven er antallet saker utvidet fra fem til sju i nyhetsbrevet. Ingen verdensnyhet, kanskje, men det blir mer substans for deg og større variasjonsmuligheter for redaktøren, i det minste! Så får vi heller leve med at det kan komme perioder med ”stofftørke”, der du igjen bare får fem saker. Det er sesongvariasjoner i denne bransjen også.

Litt bedre nyhetsbrev?

Vi har lagt ut en liten spørreundersøkelse igjen. Fint om du tar deg tid til å besvare den. Her kan du signalisere dine ønsker til stoffet vi publiserer på nettet (og for så vidt også i papirutgaven). Du kan krysse av for inntil 5 alternativer, som forteller hva du er mest interessert i og gjerne leser mer om.

Den forrige undersøkelsen

Kort rapport: Spørsmålet gikk på forventninger for 2012. Svarene var meget jevnt fordelt. ”Omtrent som i 2011” mente 27 %. 18 % mente at 2012 vil bli tøffere enn 2008/2009. 18 % trodde at 2012 vil bli et tøft år, men ikke så galt som 2008/2009. 16 % mener at vi nå er godt forberedt, og forventer kreative nye nisjer i bransjen. 14 % tror at krisen finner en løsning og at vi får en svak oppgang. De mest optimistiske (6 %) går for at vi får en skikkelig positiv overraskelse som gjør at markedet tar av! Vi får håpe de får rett, og venter spent på nyhetene fra Fespa og Drupa.

Mange i bransjen er nå på Fespa Digital i Barcelona. Andre er på vinterferie i syden og på fjellet. Og her sitter jeg. Men jeg har det i grunnen helt fint!

 

God lesning.

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Antalis feiret Coala på FESPA

Antalis eget merke med interiørfolier, Coala, har fylt ti år. Det ble feiret sammen med messebesøkende på Fespa som ble påspandert øl og så lysene på den symbolske bursdagskaken bli blåst ut.
antalis_1886-scaled

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo