Ny debatt om reklameavgift

PUBLISERT: 20 april 2012
OPPDATERT: 20 april

I det danske Folketinget har debatten om avgift på husstandsdistribuerte reklameaviser igjen blusset kraftig opp. Dette skjer etter en kraftig offensiv fra opposisjonen og en rekke organisasjoner om konkurransevridning, tap av arbeidsplasser og økte priser på dagligvarer.

Den danske avgiften er allerede vedtatt og skal innføres fra og med 2013. Regjeringen betegner avgiften som ”grønn”, og bygger dette på argumenter som også er velkjente her til lands; papir er miljøfiendtlig og bør i størst mulig grad erstattes av digitale medier. Den danske grafiske bransjen er selvsagt uenig, og advarer blant annet mot en utvikling der trykksakproduksjonen flyttes ut av landet og til lavprisområder der miljøbevisstheten nærmest er fraværende.

Papiret trues av feilinformasjon

Diskusjonen er i høyeste grad levende også i Norge, og det bør den være. En dansk avgift har ingen direkte innflytelse på oss, men det er ikke utenkelig at et liknende forslag kan dukke opp også her. Da er det viktig at en samlet bransje har korrekt kunnskap om papirets og den grafiske industriens totalt sett positive innvirkning på miljøet. Det har ikke alltid vært slik, men det er slik nå. Bare fakta kan stå imot feilinformasjon i lengden. Vi har store mengder tall og dokumentasjon å støtte oss på, og mye av dette finner du blant annet på www.printpower.no.

Fredagsblogg fra Verdigris

Verdigris (www.verdigrisproject.com) er et annet prosjekt som setter fokus på trykksakens miljøpåvirkning. Vi vil framover ukentlig publisere en blogg fra dette prosjektet, etter planen på fredager etter at nyhetsbrevet er sendt ut. Dermed får bloggen ligge lesbar i flere dager, så du rekker å få den med deg. Bloggen forfattes af Laurel Brunner, primus motor i Verdigris, og også godt kjent fra konsulenthuset Digital Dots. Verdigris-prosjektet støttes av Agfa, Canon Europe, Digital Dots, Drupa, HP, Ricoh, Unity Publishing, EFI, Pragati Offset og Xeikon.

Det er ingen grunn til å rope ”ulv” om en norsk reklameavgift akkurat nå. Men det er heller ingen grunn til å la være å følge med.

 

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Langsom overgang til Kong Charles pengesedler

Det er et veldig godt bilde på betydningen av sedler i det moderne samfunn når Bank of England presenterer de nye sedlene med portrettet av kong Charles den tredje.
britisk-pund

Folie for tøffe tak

Hexis har utviklet en folie for virkelig tøffe tak. Den er betydelig tykkere enn de vanlige og har en veldig sterk heftemasse. Tilhørende laminat beskytter slik at trykket ikke blir skadet på for eksempel crossmotorsykler eller arbeidsmaskiner i tøffe miljøer.
2

Agfa sluttfører oppkjøp: ”Et stort skritt”

Agfa-gruppen kunngjorde under FESPA at oppkjøpet av britiske Inca Digital Printers er fullført, etter at det ble godkjent av konkurransemyndighetene. Et oppkjøp som ifølge selskapet skal være en vekstmotor innen digital høyhastighetstrykk i markeder med emballasjetrykk og innen visuell kommunikasjon.
IMG_7281

Antalis feiret Coala på FESPA

Antalis eget merke med interiørfolier, Coala, har fylt ti år. Det ble feiret sammen med messebesøkende på Fespa som ble påspandert øl og så lysene på den symbolske bursdagskaken bli blåst ut.
antalis_1886-scaled

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo