Tre tøffe gründerjenter

PUBLISERT: 8 mars 2013
OPPDATERT: 8 mars

Ukeavisen Ledelse forteller i sitt nyhetsbrev om Christine Leborg, som startet Silke Forlag for fire år siden sammen med Wenche Haugland og Lena Sanfridsson. Bedriften har kvinner som primærmålgruppe. Alle de tre gründerdamene hadde lederstillinger i forlaget Bazar da de valgte å bli sine egne sjefer. Senere har de også ansatt Kjersti Thomassen.

− Du må ha et snev av galskap for å bli gründer, sier Christine. – Drømmen var å jobbe med bøker og å tjene penger på det. Vi tre hadde komplementære egenskaper, så vi klarte å tenke kommersielt fra starten av. Ideen ble født ett år før den var en realitet. Da hadde vi også fått med oss en investor som trodde på oss, forteller hun til NTB.

I dag går Silke Forlag med overskudd. Til tross for lange arbeidsdager og usikkerhet, er fordelene klare med å styre sin egen bedrift.

− Du kan planlegge dagen, du kan se resultatene av det du gjør. Det er enormt tilfredsstillende å oppnå resultater på bunnlinjen. Du får en veldig tilhørighet og følelse av eierskap, sier den daglige lederen.

Leborg og hennes kolleger er slett ikke alene. Over 200.000 kvinner går med en drøm om å bli gründere, ifølge en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB. Dette gjelder særlig unge kvinner mellom 18 og 34 år.

− Norsk økonomi er i en veldig god periode. De som har gründertanker ser mulighetene i dette markedet, sier småbedriftsøkonom i DNB, Ellen Dokk Holm.

Antallet gründerkvinner er økende, men det er fremdeles langt flere menn som etablerer seg som selvstendig næringsdrivende. I 2002 var 28,9 prosent av gründerne 2002 kvinner, ifølge SSB. I 2012 var tallet steget til 36 prosent. Årsaken er i stor grad økt likestilling og høyere utdanning, mener Holm. Dessuten har det blitt lettere å starte sin egen bedrift i løpet av de siste årene.

− Nå har man de samme rettighetene i forbindelse med svangerskaps- og foreldrepenger som en som er fast ansatt i en privat eller offentlig bedrift. Det har også blitt enklere å starte et aksjeselskap. I 2012 ble det bestemt at man må ha 30.000 kroner i egenkapital. Tidligere var dette beløpet 100.000 kroner, forteller Holm.

Små bedrifter som har en omsetning på under 5 millioner kroner ikke har heller ikke revisorplikt for regnskapet.

Likevel er det tøft å starte for seg selv. Leborg ble advart av flere da hun luftet sine drømmer.

− Veldig mange var negative og sa at «dette kommer du aldri til å få til», sier den daglige lederen.

Kvinner er gjerne ekstra engstelige og tør ikke alltid helt å tro på konseptet sitt, sier hun.

− Mange tenker at jobben nesten blir livet – og det gjør den jo. Kvinner har en stor omsorgsrolle. Det kan nok virke preventivt på at de starter egen bedrift, sier Leborg.

Hun håper økningen i antall kvinnelige gründere fortsetter likevel.

−      Jeg håper flere kvinner våger å satse. Det kunne vært lettere å lykkes i denne bransjen dersom det fantes en slags mentorordning der etablerte gründere kunne hjelpe de ferske i gang, sier hun.

Kilde: Ukeavisen Ledelse

Les videre

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Stor interesse for Brand Factory etter konkursen

Etter konkursen i Brand Factory Printhouse og Brand Factory Holding ser konkursbostyreren gode forutsetninger for å finne kjøpere til de to selskapene, alternativt deler av virksomheten. Prosessen forventes å være ferdig i løpet av desember måned.
Brand-Factory-1024x683

Stordalen åpner hotell i boktrykkeri rett ved Liseberg

Gøteborg by og fornøyelsesparken Liseberg ønsker å benytte seg av det historisk viktige bygget som Rundqvists boktrykkeri forlot for et år siden. Nå er det klart at eiendommen ved siden av reisemålet skal bli hotell.
FotoJet-27-1024x683

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo