Tre tøffe gründerjenter

Ukeavisen Ledelse forteller i sitt nyhetsbrev om Christine Leborg, som startet Silke Forlag for fire år siden sammen med Wenche Haugland og Lena Sanfridsson. Bedriften har kvinner som primærmålgruppe. Alle de tre gründerdamene hadde lederstillinger i forlaget Bazar da de valgte å bli sine egne sjefer. Senere har de også ansatt Kjersti Thomassen.

− Du må ha et snev av galskap for å bli gründer, sier Christine. – Drømmen var å jobbe med bøker og å tjene penger på det. Vi tre hadde komplementære egenskaper, så vi klarte å tenke kommersielt fra starten av. Ideen ble født ett år før den var en realitet. Da hadde vi også fått med oss en investor som trodde på oss, forteller hun til NTB.

I dag går Silke Forlag med overskudd. Til tross for lange arbeidsdager og usikkerhet, er fordelene klare med å styre sin egen bedrift.

− Du kan planlegge dagen, du kan se resultatene av det du gjør. Det er enormt tilfredsstillende å oppnå resultater på bunnlinjen. Du får en veldig tilhørighet og følelse av eierskap, sier den daglige lederen.

Leborg og hennes kolleger er slett ikke alene. Over 200.000 kvinner går med en drøm om å bli gründere, ifølge en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB. Dette gjelder særlig unge kvinner mellom 18 og 34 år.

− Norsk økonomi er i en veldig god periode. De som har gründertanker ser mulighetene i dette markedet, sier småbedriftsøkonom i DNB, Ellen Dokk Holm.

Antallet gründerkvinner er økende, men det er fremdeles langt flere menn som etablerer seg som selvstendig næringsdrivende. I 2002 var 28,9 prosent av gründerne 2002 kvinner, ifølge SSB. I 2012 var tallet steget til 36 prosent. Årsaken er i stor grad økt likestilling og høyere utdanning, mener Holm. Dessuten har det blitt lettere å starte sin egen bedrift i løpet av de siste årene.

− Nå har man de samme rettighetene i forbindelse med svangerskaps- og foreldrepenger som en som er fast ansatt i en privat eller offentlig bedrift. Det har også blitt enklere å starte et aksjeselskap. I 2012 ble det bestemt at man må ha 30.000 kroner i egenkapital. Tidligere var dette beløpet 100.000 kroner, forteller Holm.

Små bedrifter som har en omsetning på under 5 millioner kroner ikke har heller ikke revisorplikt for regnskapet.

Likevel er det tøft å starte for seg selv. Leborg ble advart av flere da hun luftet sine drømmer.

− Veldig mange var negative og sa at «dette kommer du aldri til å få til», sier den daglige lederen.

Kvinner er gjerne ekstra engstelige og tør ikke alltid helt å tro på konseptet sitt, sier hun.

− Mange tenker at jobben nesten blir livet – og det gjør den jo. Kvinner har en stor omsorgsrolle. Det kan nok virke preventivt på at de starter egen bedrift, sier Leborg.

Hun håper økningen i antall kvinnelige gründere fortsetter likevel.

−      Jeg håper flere kvinner våger å satse. Det kunne vært lettere å lykkes i denne bransjen dersom det fantes en slags mentorordning der etablerte gründere kunne hjelpe de ferske i gang, sier hun.

Kilde: Ukeavisen Ledelse

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: