Epson fikser t-skjorter på fem minutter

Epson har valgt Sign Scandinavia som sted for verdenslansering av sin første blekkskriver for klær. Maskinen heter F2000 og kan skrive på både mørke og lyse plagg. Dette ettersom den har to hvite fargekanaler, i tillegg til fire farger.

IMG_4698

– Maskinen har en usb-inngang, så i en printshop kan kunden komme med en minnepinne og få plagget med seg etter noen minutter, forteller Kai Olsen fra Epson.

– Opplæringsstiden er også veldig hyggelig. Jeg fikk maskinen forleden dag og etter å ha lest i fem minutter var jag oppe og gikk med produksjonen.

Systemet består av to enheter – dels F2000 og dels en enhet som kan varme fast trykket med en bestemt temperatur i løpet av en bestemt tidsperiode. På messa ble det benyttet en maskin fra Folie & Papper i Gøteborg.

Lyst plagg

Om du har et lyst plagg går du først inn på datamaskinen og markerer hvor motivet skal plasseres innenfor rammen. Så legger du plagget på en plate i F2000 og spenner det fast med en ramme. At plagget er spent fast korrekt og rynkefritt fastslås av en laser som skanner overflaten og sjekker at det er tilstrekkelig jevnt.

Deretter kjøres plagget gjennom maskinen og ett minutt senere er det trykket. Da tas plagget over i varmeapparatet, som settes på i 45 sekunder, og vips er plagget klart til bruk.

Kai Olsen 2

Mørkt plagg

For en mørk skjorte kreves det at det legges en hvit plate under trykket. Da må du først rulle på en primer som herdes i løpet av 45 sekunder i varmeapparatet. Du kan på forhånd gjøre klart et antall plagg samtidig. Når dette er gjort ferdig kan det ligge i flere dager før det behøves å trykkes.

Siden legger du plagget i maskinen. Da legges først den hvite fargen på i en runde, hvorpå de fire fargene legges på i neste kjøring. Prosessen i maskinen tar derfor to minutter, før den legges i varmeapparatet for å herde fargene.

Totalt tar det i praksis tre minutter å trykke et hvitt plagg og litt over fem minutter å trykke et farget plagg. Er det snakk om klubbtrøyer kan man veldig raskt skrive inn et nytt navn og på denne måten ordne trøyer til hele laget på rundt en time.

Kai Olsen 3

Når F2000 kommer i salg ved årsskiftet kommer den til å koste rundt 150 000 kroner. Varmeapparatet kan man kjøpe allerede nå for 8000 kroner.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *