UV-farger og matvarer

David Helsby, President hos RadTech Europe

David Helsby, President hos RadTech Europe

Europeisk organisasjon: UV-farge skal også kunne brukes på matvareemballasje
Mye godt kan sies om blekk som herdes ved ståling. Den raske herdingen av UV-blekk er mer effektivt for trykkeriene enn de tradisjonelle tørke-enhetene. Like viktigt er det at UV trykk eller print leverer høy kvalitet delvis takket være den raske tørketiden, som reduserer punktsmitte. – Og viktigst av alt er at de er i stand til alt dette uten å avgi VOC, hvilket begrenser miljøpåvirkningen sammenlignet med f.eks. solvente blekktyper. RadTech Europe er en industriorganisasjon med fokus på bruken av curing med stråling i en rekke forskjellige bransjer, og de arbeider blant annet for å spre forståelsen om ny teknologi til emballasjeprint.

Det har vi lært
UV blekk er relativt nytt i emballasjeverdenen og som det er med alle nye teknologier er det barnesykdommer som skal lukes ut og noen erfaringer som skal gjøres. I teknologiens tidlige år ble UV blekk brukt til trykk av emballasje til babymelk og frokostprodukter, hvilket resulterte i at komponenter fra blekket trengte gjennom emballasjen og ned i matvarene.

Emballasjematerialets hindringer sikrer ikke 100 %
Det er viktig å være oppmerksom på at selv om emballasjemateriale i dag fremstilles slik at det utgjør en barriere mot migrasjon*, så er kun to materialer – glass og metall – som kan betraktes som sikre. Gjennomtrengning av kontaminerende stoffer i emballasjen, herunder blekk, er derfor mulig. Samtidig er der en risiko for at blekk avsettes fra den trykte overflate til undersiden, f. eks. når emballasjen stakkes i produksjonen.

Manglende lovgivning og retningslinjer
Som et resultat av problemene med migrasjon har Nestlé utarbeidet sin egen standard for produksjon av matvareemballasje. Dette har vært en drivkraft for lignende initiativer på tvers av Europa, initiativer som reflekterer et alvorlig tema for alle i forsyningskjeden. Selv om det ikke finnes noen spesifikk EU lovgivning omhandlende trykkfarger til matvareemballasje, finnes det en veiledning (Commission Regulation 2023/2006 og Directive 2007/42/EC), som dekker alle materialer som kan komme i kontakt med matvarer.

Blekket skal videreutvikles
EuPIA (European Printing Ink Association) har utviklet egne retningslinjer for grafisk industri. Den omhandler råmaterialer til trykkfarger, og det er i dag den mest etablerte standarden. Den omfatter blant annet en erklæring om opprettholdelse av standarden, som EuPIA-medlemmer kan presentere for øvrige ledd i forsyningskjeden. Trykkerier oppfordres dessuten til å utføre sine egne migrasjonstester, slik at deres arbeidsrutiner er i samsvar med den type emballasje de produserer. Industrien fortsetter likeledes med innovasjon for å kunne demonstrere lavere migrasjonsnivåer i forbindelse med UV curing. RadTechs primære målsetning er enkel. Sikring av at merkevareeiere trygt kan benytte UV blekk til matvareemballasje uten å sette forbrukernes helse på spill.
– UV curing har en lang og suksessrik historie som teknologi til mange formål, matvareemballasje skal ikke være unntaket, sier David Helsby, President for RadTech Europe.
(* I denne sammenheng betyr migrasjon når trykkfarge på emballasjen trenger gjennom emballasjematerialets barrierer og inn i matvarene)

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: