Den digitale transformasjonen fortsetter

blader_og_aviser

I slutten av februar la Mediebedriftenes Landsforening (MBL) frem leser- og opplagstall for aviser, magasiner og ukepresse i landet. Det store bildet ser slik ut:

– Den digitale transformasjonen fortsetter
– Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner
– Fortsatt nedgang på de papirbaserte plattformene
– Økning på de digitale plattformene – særlig på mobil

Papiropplaget går totalt tilbake med 4,4 prosent fra 2012 til 2013. 140 aviser går tilbake i opplag og 23 aviser går frem. Fremgangen finnes i nisjeaviser og små lokalaviser. De ti største avisene i Norge har alle nedgang i papiropplaget. Løssalget går tilbake med hele 11,1 prosent. VG og Dagbladet har en samlet nedgang i løssalg på 32 435 eksemplarer.

Nettutgavene som måles vokser med 5,5 prosent og de målte mobiltitlene vokser med hele 41 prosent, men det kjøpes fortsatt over 2 mill. eksemplarer av avisenes papirutgaver. Samlet sett styrker de fleste mediehusene sin markedsposisjon. Totalt falt opplaget i 2013 med 4,4 prosent, lesertallet falt med 3,7 prosent.

69 prosent av det norske folk leser minst en papiravis en gjennomsnittlig ukedag (65 prosent hvis vi inkluderer lørdag og søndag). I snitt leser vi 1,1 aviser.

37 prosent leser daglig minst ett blad. Magasinene blir i gjennomsnitt tatt frem og lest/tittet i 3,4 ganger, og i snitt blir 60 prosent av bladet lest/tittet i hver gang man tar frem magasinet. Se & Hør tirsdag er det bladet som totalt sett har flest lesere.

Les mer hos Mediebedriftenes Landsforening

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *