PUR-egenskaper til EVA-priser

En artikkelserie i forrige AGI om hotmelt-produktene PUR-lim og EVA-lim til bokproduksjon reiste spørsmålet: hvorfor er EVA-lim er dominerende i Norden, mens PUR-lim har blitt standardvalget ellers i verden?

Martin Dawideit Hasselblad, direktør for Graphicm i Helsingborg, viser eksempler på Planamelts fortreffeligheter.

Martin Dawideit Hasselblad, direktør for Graphicm i Helsingborg, viser eksempler på Planamelts fortreffeligheter.

Fordelene med PUR-lim er at du skal bruke vesentligt mindre lim for å oppnå samme effekt som EVA-lim, og at boken eller magasinet er mer fleksibelt i ryggen, slik at du kan ha en publikasjon liggende oppslått på et oppslag. PUR-limene er noe dyrere, men det kompenseres av at forbruket er betraktelig mindre (< 50 pct.). Blant ulempene er at bruken av PUR-lim er omfattet av noen miljøregler, som gjør at man skal helseundersøke medarbeiderne, og at en EVA-limmaskin ikke kan omstilles til å kjøre PUR-lim, noe som gjør en maskininvestering nødvendig hvis man vil skifte.

Men nå melder en tredje løsning seg på banen. Det er Planatol som har fremstilt en tredje hotmelt-variant de kaller Planamelt. Den har omtrent samme styrkeegenskaper som PUR-lim, kan påføres med nesten samme begrensede mengde lim, og til forskjell fra PUR-limene kan den kjøres i en EVA-limmaskin.

Det er i øyeblikket et større dansk bokbinderi som tester ut Planamelt, og vi vil også snart se et kjent møbelfirma benytte Planamelt i produksjonen av deres brosjyre, forteller Martin Dawideit Hasselblad, direktør for Graphicm AB, som har agenturet på Planamelt i Skandinavia. Graphicm har hovedkontor i Helsingborg.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *