PUR-egenskaper til EVA-priser

PUBLISERT: 9 februar 2015
OPPDATERT: 9 februar

En artikkelserie i forrige AGI om hotmelt-produktene PUR-lim og EVA-lim til bokproduksjon reiste spørsmålet: hvorfor er EVA-lim er dominerende i Norden, mens PUR-lim har blitt standardvalget ellers i verden?

Martin Dawideit Hasselblad, direktør for Graphicm i Helsingborg, viser eksempler på Planamelts fortreffeligheter.
Martin Dawideit Hasselblad, direktør for Graphicm i Helsingborg, viser eksempler på Planamelts fortreffeligheter.

Fordelene med PUR-lim er at du skal bruke vesentligt mindre lim for å oppnå samme effekt som EVA-lim, og at boken eller magasinet er mer fleksibelt i ryggen, slik at du kan ha en publikasjon liggende oppslått på et oppslag. PUR-limene er noe dyrere, men det kompenseres av at forbruket er betraktelig mindre (< 50 pct.). Blant ulempene er at bruken av PUR-lim er omfattet av noen miljøregler, som gjør at man skal helseundersøke medarbeiderne, og at en EVA-limmaskin ikke kan omstilles til å kjøre PUR-lim, noe som gjør en maskininvestering nødvendig hvis man vil skifte.

Men nå melder en tredje løsning seg på banen. Det er Planatol som har fremstilt en tredje hotmelt-variant de kaller Planamelt. Den har omtrent samme styrkeegenskaper som PUR-lim, kan påføres med nesten samme begrensede mengde lim, og til forskjell fra PUR-limene kan den kjøres i en EVA-limmaskin.

Det er i øyeblikket et større dansk bokbinderi som tester ut Planamelt, og vi vil også snart se et kjent møbelfirma benytte Planamelt i produksjonen av deres brosjyre, forteller Martin Dawideit Hasselblad, direktør for Graphicm AB, som har agenturet på Planamelt i Skandinavia. Graphicm har hovedkontor i Helsingborg.

Les videre

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Kodak vil transformere fra offset til digitalt med en ny gigant

Den enormt store trykkpressen Prosper Ultra 520 spilte den åpenbare hovedrollen blant Kodaks Drupa-nyheter. Et sterkt mål for selskapet er at trykkerier skal legge over offsetjobber til denne pressen uten å måtte gå på akkord med kvalitet eller hastighet.
kodak-DSC0765

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676