Derfor kjølner Europas miljøinteresse

PUBLISERT: 4 august 2015
OPPDATERT: 4 august

laurenFor et par år siden sto karbonfotavtrykk høyt på agendaen for alle bransjer. Folk jobbet febrilsk med å utvikle standarder for å støtte dette, selv trykkeribransjen har en standard dedikert til beregning av karbonutslipp for trykte medier. ISO 16759 ble publisert for et par år siden da flere karbonkalkulatorer hadde blitt sertifisert for å samsvare med standarden. Heidelberg og Ricoh har begge prøvd å oppmuntre til å følge standarden, og ISO har solgt ganske mange eksemplarer. Alt dette er vel og bra, men det er definitivt en avtagende interesse i markedet for «den grønne saken». Og mange karbonkalkulatorer anses rett og slett å være for vanskelige i bruk.
Markedets motvilje har trolig flere årsaker, den viktigste av disse er at de kommersielle fordelene ved en miljømessig ansvarlig virksomhet ikke umiddelbart er klar. De er heller ikke enkelt bevist eller universelt relevant. For altfor mange bedrifter oppfattes det ikke å være noen overbevisende kommersielle grunner til å gå grønt. Dette til tross for at å kutte karbon kutter kostnader, både materielt sett gjennom mer effektiv ressursbruk og immaterielle kostnader gjennom bedre prosesskontroll. Likevel er det merkelig at dette budskapet om økonomisk fordel ikke blir hørt, så kanskje blir det hørt, men ignorert?
De fleste bedriftseiere ønsker å forbedre sine marginer, men grafisk bransje preges mer av å gå for raske, kortsiktige gevinster. Alt som krever mer innsats eller koster penger, som utvikling av prosesser for avfallshåndtering eller lagring av farlige stoffer, kan være lett å miste i miksen av andre prioriteringer. Den tradisjonelle virksomhetens fokus har vært å maksimere fortjenesten uten å bryte loven, oppskake kundene eller øke staben. Men denne holdningen bør endre seg til å bli mer prosessdrevet, fordi det er der man kan finne et konkurransefortrinn. Bare tenk hvor mange nettsteder du går bort fra fordi prosessen med å finne eller kjøpe noe drukner i all svadaen. Slik er det også med noen interaksjoner med virksomheter.
Prosessutvikling kan være svært tidkrevende, men effektive prosesser lønner seg, og de gir et grunnlag for kontinuerlig forbedring. Når klimafotspor er en del av en større prosess, for eksempel et miljøstyringssystem, blir det lettere. Som fargestyring innen arbeidsflyten for førtrykk, er klimafotavtrykk en oppgave, en anvendt prosess, selv om den rett og slett er vanskelig. Enten det er for arbeidsflytproduksjon eller miljømessig ansvarlighet er det ikke å komme rundt det faktum at prosessutvikling krever investering og engasjement. Men ved å løse de problemene som er vanskelige, kan en bedrift oppnå forbedrede marginer og kontinuerlig forbedring. Enda viktigere kan det gi et verdifullt konkurransefortrinn.
– Laurel Brunner

The Verdigris supporters who made this article possible: Agfa Graphics,Digital Dots, EFI, Fespa, Heidelberg, HP, Kodak, Mondi, Pragati Offset,Ricoh, Shimizu Printing, Splash PR, Unity Publishing and Xeikon.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1