Lav kronekurs gir høyere papirpriser

PUBLISERT: 18 februar 2016
OPPDATERT: 18 februar

Lav kronekurs og virkningene av redusert produksjonskapasitet de siste 6- 8 årene gir økning i papirprisene. I februar i år øker prisen på hovedkvalitetene med 6-8 prosent.

I 2015 har papirprisene for hovedkvalitetene økt med 8-14 prosent fra produsentene. Mange millioner tonn i produksjonskapasitet er tatt ut av markedet. Det har medført en knapphet spesielt på ubestrøket papir i Europa, spesielt papir til kontor

SONY DSC

og grafisk offsetpapir.

Salgsdirektør Jarle Ussvær i Antalis Norge forklarer prisøkningen med at papir i Europa prises hovedsakelig ut fra Euro, mens masse/cellulose prises i dollar. –Når vi vet at Euro mot norske kroner har utviklet seg negativt med 14 prosent de siste 18 månedene så medfører det økte papirpriser for grossistene på godt over 20 prosewnt de siste 12-18 månedene, sier Jarle Ussvær.

Denne situasjonen har medført at grossistene har måttet ta 6-10 prosent av økningen på egne marginer. Det betyr igjen at grossistene har måttet ta 6-10% av økte papirpriser på egne marginer.

-I og med at det er knapphet på ubestrøket papir vil jeg ikke bli overrasket hvis det kommer nok en prisøkning på ubestrøket papir i 2016 på mellom 4-6%. På bestrøket papir er jeg mer tvilende til om det blir flere prisøkninger i år, sier Ussvær. Men, hvis norske kroner holder seg på dagens nivå mot Euro kan det ikke utelukkes en prisøkning også på bestrøket papir som er motivert av valutakursene.

Les videre

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1

HP lanserer fire nye digitalpresser

HP annonserte like før påske lansering av fire nye digitalpresser, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure og Indigo V2 for det kommersielle markedet.
hp123

Xeikons Lion tar digitaltrykket videre

Xeikon har lansert Lion LX3000, en ny digital etikettpresse med et nytt kontrollsystem som gir høy produktivitet og etikettkvalitet med god ytelse.
Xeikonz

DTG-printer lanseres for myke trykk på sportstøy

Ricoh ønsker å fylle et hull i markedet med sin nye DTG-skriver for polyestertrykk.
rioch-dtg

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1