Lav kronekurs gir høyere papirpriser

Lav kronekurs og virkningene av redusert produksjonskapasitet de siste 6- 8 årene gir økning i papirprisene. I februar i år øker prisen på hovedkvalitetene med 6-8 prosent.

I 2015 har papirprisene for hovedkvalitetene økt med 8-14 prosent fra produsentene. Mange millioner tonn i produksjonskapasitet er tatt ut av markedet. Det har medført en knapphet spesielt på ubestrøket papir i Europa, spesielt papir til kontor

SONY DSC

og grafisk offsetpapir.

Salgsdirektør Jarle Ussvær i Antalis Norge forklarer prisøkningen med at papir i Europa prises hovedsakelig ut fra Euro, mens masse/cellulose prises i dollar. –Når vi vet at Euro mot norske kroner har utviklet seg negativt med 14 prosent de siste 18 månedene så medfører det økte papirpriser for grossistene på godt over 20 prosewnt de siste 12-18 månedene, sier Jarle Ussvær.

Denne situasjonen har medført at grossistene har måttet ta 6-10 prosent av økningen på egne marginer. Det betyr igjen at grossistene har måttet ta 6-10% av økte papirpriser på egne marginer.

-I og med at det er knapphet på ubestrøket papir vil jeg ikke bli overrasket hvis det kommer nok en prisøkning på ubestrøket papir i 2016 på mellom 4-6%. På bestrøket papir er jeg mer tvilende til om det blir flere prisøkninger i år, sier Ussvær. Men, hvis norske kroner holder seg på dagens nivå mot Euro kan det ikke utelukkes en prisøkning også på bestrøket papir som er motivert av valutakursene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *