Komori satser på UV både i offset og digitaltrykk

PUBLISERT: 31 august 2016
OPPDATERT: 31 august
Roland Eriksson fra Lundbergs Grafiska
Roland Eriksson fra Lundbergs Grafiska

Den japanske trykkpresseprodusenten Komori satser på UV både i offset og digitaltryck. Det ble tydelig på Drupa, der de stilte opp ikke mindre enn fire offsetpresser og to digitalpresser.

Roland Eriksson fra Lundbergs Grafiska sverger til Komori H-UV som den beste UV-teknikken når man slår sammen alle parametre som kjørbarhet, miljø, trykkresultat og fleksibilitet.

– H-UV genererer ikke noe ozon og trekker bare 30 prosent strøm sammenliknet med konvensjonell UV. LED-UV har et smalere produksjons- og kvalitetsvindu og dagens LED-UV lakktyper har en tendens til å gulne. Komori har også lang erfaring med H-UV med over 600 installasjoner over hele verden.

Lithrone_GX40_L

Lithrone GX40 er Komoris emballasjepresse som klarer opp til 1 mm i 18 000 trykk per time, maksformat 740 x 1040 mm. Trykkpressen på messen ble vist med 4 farger, dekorfarge, drip-off lakk og UV-lakk samt non-stop innlegger og utmater.

GX40L
GX40L

Komori har et nytt helautomatiskt platebytte A-APC. Funksjonen er mekanisk, noe som gir stabilitet og tiden for å bytte alle trykkplater på maksimum 85 sekunder. Fordelen er at man slipper å ha motorer på alle platesylindrene som er følsomme og dyre å skifte. Ved trykking med lav fargedekning kan deler av verket koples ut for raskere fargebalanse. Renseanlegget for fargevalsene er konstruert for poredyp rengjøring så det å for eksempel bytte fra mørke til lyse farger går raskt. I hvert fargeverk er det en innebygget filtrering for å håndtere fargestøv/røyk og minske utslipp av løsemidler.

Avleggingsbordet til GX40L
Avleggingsbordet til GX40L

Det er en hel pakkeløsning for styring av trykkpressens innstillinger, fargebalanse samt kontroll av trykte ark – som også er selvlærende. Pakken KHS-AI både lagrer og optimaliserer jobbinnstillingene i trykkpressen fra inn- til avlegger. Fargemetningen gjennom PDC-SX kan ved høyeste oppgraderingsnivå benyttes for å sammenlikne trykket mot digital PDF-original. Det minsker for eksempel behovet av manuell etterkontroll av trykkarkene, som f.eks. følsomme legemiddelforpakninger.

Lithrone GX40RP er lik i format som GX40. Det er en trykkpresse som trykker på begge sider men uten snuing. Samme gripetak benyttes både på over og undersiden, noe som gir et mer stabilt og sikrere trykk.

Ryuichi Asagi med Lithrone G37L
Ryuichi Asagi med Lithrone G37L

Komori har også nye programvarer for kalibrering av trykkpressene mot ISO-standarder og mot hverandre med device link-profiler utover forhåndsinnstilling og oppfølging av trykkingen.

IS29_L

Impremia IS29 er en blekktrykkmaskin som benytter UV-blekk. Det gjør ifølge Komori at man ikke trenger å forbehandle papiret før trykking. Oppløsningen i IS29 er 1200×1200 dpi, maksimalt trykkformat 575 x 730 mm med 1500 ark per time ved dobbelsidig trykking. Maksimal arktykkelse er 0,6 mm – men ved dobbelsidig trykking, 0,45 mm. Impremia IS29 (og alle andre trykkpresser) kan kalibreres mot samme fargerom med device link-profiler. Impremia IS29 kan da benyttes som prøvetrykkpresse.

Komori Impremia NS40 er, gjennom samarbeidet med Landa, Komoris egen versjon av Landas blekktrykkpresse, med Landas nanoteknikk under panseret. I nanografi legges fargen over på en matte der den tørkes før den legges over på papiret der fargene så sluttørkes med H-UV. Det gjør at ingen forbehandling av papiret er nødvendig. Oppløsningen er 1200×1200 dpi ved en hastighet på 6500 ark/time med maksimalt arkformat på 750 x 1050 mm og maksimal arktykkelse 0,8 mm.

Tekst & Bilder – Per Marklund, per.marklund@me.com

Les videre

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Sceneprogrammet for Scanpack 2024 er her!

Sceneprogrammet for Scanpack, Skandinavias største emballasjemesse, som finner sted på Svenska Mässan i Gøteborg 22. – 25. oktober, slippes nå. I tillegg til utstillingen med 400 utstillere vil de besøkende få tilbud om et omfattende sceneprogram med nærmere 100 programpunkter.
Talare-pa-Scanpack-SVx

HP lover nyheter om storformat til høsten

På HPs stand under Drupa var det nyheter i Indigo- og PageWide-seriene som skulle være mest i søkelyset. Men snart loves det nyheter også i storformatsegmentet.
HP-Paula-1024x683

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324