Fokusdag på silketrykk

PUBLISERT: 30 september 2016
OPPDATERT: 30 september

fokusdag_screentrykk1Torsdag var det fokusdag på serigrafi, eller silketrykk. Fespa samlet svenske og norske silketrykkere i løpet av to studiebesøk i Sveits.

Silketrykkerne startet dagen med å besøke Sefar, et foretak med over 2000 ansatte og med produksjon av vevde duker som sitt eneste produkt. Majoriteten av det produserte vevede materialet benyttes for å filtrere vann og næringsmidler, men så mye som ¼ går til silketrykk.

Noe som før besøket ble sett på som ganske trivielt, hadde noen timer senere blitt forvandlet til et produkt som krever sveitsisk presisjon. Problemstillingen handler om presisjon og meget tynne tråder – 30 my tykke og med nøyaktig samme størrelse på hullet som oppstår der trådene møtes.

fokusdag_screentrykk2

Tråden er meget tynn, hvilket vi forsto da vi så at det på en trådrull ligger opp til 200 mil tråd. Og hemmeligheten i dette er å kunne gjøre en så lang vev som mulig før tråden må byttes ut. Med en oppløsning på 150 tråder per cm, så er det en gigantisk jobb å tre en varp.

En annen utfordring er å holde det hele strukket i begge retninger. Om rammen skal brukes til å trykke elektronikk, så er presisjonen helt sentral. Det kan handle om strekk på noen tidels mm som skal kunne havne på eksakt riktig sted.

En utfordring der er å siden spenne opp duken på rammen på helt riktig måte. Der fikk vi på Sefarfabrikken en demonstrasjon av hvordan en maskin fra et annet sveitsiskt foretak, Grünig, lager presisjonsmaskiner som spenner duken rundt rammen på eksakt riktig måte. Og da mener jeg eksakt, for vi fikk etterpå se med elektronmikroskop hvordan punktformasjonen så ut.

fokusdag_screentrykk3

Dagens neste besøk var Signtronic, som utvikler maskiner for computer-to-screen. I 20 år har trykkeriene benyttet computer-to-plate, der trykkplaten belyses direkte med laser. Innen serigrafien er det fortsatt vanligst at man fremstiller en sølvholdig film som så legges på rammen, hvoretter den eksponeres med lys, slik at kun de trykkbare delene – etter skylling – slipper gjennom trykkfargen.

fokusdag_screentrykk4

Computer-to-screen gir naturligvis en helt annen presisjon enn den som kan oppnås med en film. Vi fikk se hvordan man kan belyse slik at bara eksempelvis en halv åpning i screenduken oppstår. Signtronic lager maskiner med oppløsning på 1270 og 2540 punkter per tomme, Det innebærer at de for hver kvadratmillimeter kan definere hva som skal være trykkbart, med en finhet på 50 x 50 respektive 100 x 100 punkter. Signtronic nevner at det spesielt innen komplisert elektronikk er nødvendig med den ekstra presisjonen som den mer høyoppløste av de to maskinene gir.

fokusdag_screentrykk5

Eksempel på silketrykte produkter.

fokusdag_screentrykk6

 

fokusdag_screentrykk7

dsc_0005Industriell anvendelse av silketrykk for å lage elektronikk og rammen rundt bilruter, bildeskjermer og mobiltelefoner.

Les videre

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

Epson går i personaliseringens spor

Mindre serier med tilpassede produkter, det er en klar trend i den grafiske bransjen. Epson lanserte to nyheter i dette segmentet på Fespa: en UV-printer og en DTF/DTG-printer. Begge inngangsmodeller av desktop-størrelse.
Epson-6-1024x683

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1