
Push to stop er en ny filosofi fra Heidelberg, som allerede er implementert på tre trykkerier i Tyskland. I den nye generasjonen Speedmaster XL 106 kjøres systemet, som skal være så automatisert at du bare trenger å trykke på knapper for å stoppe maskinen – ikke for å starte den.
I løpet av to dager i Tyskland i slutten av oktober viste Heidelberg sin nye filosofi på trykkeriene Lokay i Reinheim, Pruskil i Gaimersheim og Aumüller Druck i Regensburg.

– Nå er tiden inne for å bevise at vi kan gjøre det vi lovet på Drupa, sier Rainer Wolf, sjef for arkmatet trykk ved Heidelberg, når vi sitter hos trykkeriet Lokay.
I dag starter vi prosesser ved å trykke i gang maskinen, og starter aktivt nye deler av prosessen. Med push to stop er tanken at maskinen selv starter og fortsetter prosesser, og det er bare om de trengs å stoppes eller pauses at operatøren rykker inn. Heidelberg mener at de sømløse, automatiserte forberedelsene kan gjøre offset mye mer konkurransedyktig mot digitalt trykk.
Push to stop-teknikken er utviklet spesielt for trykkerier som vil kunne kjøre kortere serier og mange jobb-bytter uten å gå ned i produktivitet. Det er ikke et nytt produkt og ikke en nylansering i seg, men systemet fungerer i Speedmaster XL 106 sammen med Printect og nye Intellistart 2. På alle de tre trykkeriene får vi se hvordan jobb etter jobb startes i arbeidsflyten, uten at operatøren en gang behøver å stå ved veggskjermen.

– Automatisering alene kommer ikke til å utgjøre den store forskjellen, du må også ha de dataene som lar systemet jobbe videre på egen hånd, sier Rainer Wolf og fortsetter:
– Hver trykker tenker ulikt om hvilken måte som er best, lettest og raskest – men et automatisert system, og all data som en produksjon innebærer, kan finne den måten som definitivt er best.

I en undersøkelse som Heidelberg har gjort viste det seg at OEE (overall equipment effectiveness), altså hvor effektivt utstyret er, kun lå på 25 prosent i gjennomsnitt. Heidelberg mener at det dreier seg om at maskinene blir raskere og raskere, men produksjonshastigheten fortsatt er avhengig av operatøren.
– Derfor har vi omprøvd hele produksjonsprosessen ved å stille spørsmålet: hvordan kan arbeidsbelastningen minskes for operatørene slik at de kan passe på at maskinen leverer sitt fulle potensiale? sier Rainer Wolf og fortsetter:
– Det er samspillet mellom alle komponenter som skaper potensialet å forbedre prestasjon og dermed gir vår industri en mulighet til en lønnsom fremtid. Med push to stop demonstrerer Heidelberg hvordan dette kan oppnås: med omfattende digitalisering og automatisering av hele produksjonsprosessen i kombinasjon med et brukervennlig grensesnitt mellom menneske og maskin.
