Stadig færre grafiske produkter trykkes i Finland

PUBLISERT: 5 januar 2017
OPPDATERT: 21 mars

I Finland har trykkeriene de siste årene kjempet i motvind. I tillegg til mindre opplag på aviser og konkurranse fra digitale medier går mange trykkerioppdrag nå til trykkerier i de baltiske landene og Polen. Dette melder bransjeorganisasjonen Grafisk Industri i Finland.

Lasse Krogell, sjef for bransjeorganisationen mener at selv om digitaliseringen er den største årsaken til den grafiske bransjens nedgang, så er utlokaliseringen av produksjonen en bidragende faktor.

Ifølge Krogell er det spesielt eksporten av grafiske produkter som lider, han forteller at denne har minsket fra 300 til 100 millioner på omlag 15 år.

– Eksporten fra Finland har minsket radikalt og det kommer for en stor del av konkurransen, spesielt fra Polen. Polen eksporterer mye til Russland som tidligere var et stort eksportland for oss, sier Krogell.

Det er først og fremst prisnivået som er avgjørende for at mange velger baltiske og polske trykkerier. Det er lave lønnskostnader i disse landene som gjør at prisene kan holdes lave. Også lokalt i Finland velger både den private og offentlige sektor polske og baltiske trykkerier fremfor å støtte den lokale næringen. Men lønningene i de baltiske landene er på vei oppover hele tiden, så det finnes håp.

Kilde: YLE Nyheter

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324