Kunstner maler Charlie Chaplin med industriell printer

PUBLISERT: 26 april 2018
OPPDATERT: 26 april

Er CIJ printere kun anvendelige for kommersielle formål? Virkelig ikke, noe kunstner Francis Nathan Abiamba nylig beviste. Kunstneren, som kommer fra Kamerun, benyttet spontant et printhode fra Paul Leibinger GmbH & Co. KG som pensel – og forbløffet besøkende på en messe i Düsseldorf med et portrett av Charlie Chaplin.

Abiamba, som har tatt kunstnernavnet Afran, hadde en stand på en messe som befant seg vis a vis standen til Leibinger. – Vi sto og snakket med hverandre og fikk plutselig den ville ideen om å bruke et printhode som pensel, forteller Christina Leibinger, som sto på stand for Paul Leibinger GmbH & Co. KG fra Tuttlingen i Tyskland. Vanligvis er JET3up printerens sylindriske printhode montert på et rullebånd eller bak en ekstruder og forbundet med hydraulikken i printeren via en ledning. – Abiamba plukket bare opp printhodet, tok ledningen over skulderen og brukte baksiden av en messeplakat som sitt lerret.

En dag uten latter er en bortkastet dag
Abiamba hadde bare øvd littegrann med printhodet. Tross alt var det den mest uvanlige penselen kunstneren noensinne hadde jobbet med. Så startet showet: kunstneren malte et portrett av den britiske komikeren Charlie Chaplin. På null tid, ved hjelp av den sølvfargede elektriske malerpenselen fanget han de typiske trekkene til filmikonet på papir – inkludert bowlerhatten og den berømmelige tofingers-mustasjen. – Alle på standen var imponert og den magiske forestillingen ga publikum smil på leppene, sierLeibinger. – Portrettet i sølv er virkelig strålende og vil få en æresplass på vårt firmas hovedkontor i Tuttlingen. Chaplin selv ville ha likt forestillingen. Ett av hans berømmelige utsagn var: «En dag uten latter er en bortkastet dag».

Hvordan kan du bruke printhodet som pensel? Kontinuerlig Inkjet (CIJ) teknologi på innsiden gjør det mulig. Opp til 120 000 elektrisk ladde blekkdråper skytes gjennom et lite hull hvert sekund i retning oppsamlingsrøret. Når man printer kommer to deflekterende elektroder inn i spillet. De endrer banen til de individuelle dråpene slik at de lander som en piksel på produktets overflate – de gjenværende dråpene flyr inn i et oppsamlingsrør og sirkulerer i systemet. Abiamba trengte ikke engang å berøre papiret mens han malte.

Les videre

Konica Minolta lanserer ny B2-inkjet printer

Med sine 2400 m2 har Konica Minolta den syvende største standen på den grafiske messen Drupa. 150 personer vil stå for å ta imot de mange gjestene.
drupa24_konica

Summa automatiserer arbeidsflyten for inline skjæring

Summa viste blant annet inline-løsninger med matere til sine digitale skjærebord og tekstillaserkuttere under Fespa.
bob-summa

Gnistrende presisjon med iEchos nye laserstans

IEcho hadde med seg en rekke skjæremaskiner til Fespa. Den som kanskje fanget de besøkendes interesse mest var laserskjæremaskinen LCT350, som i gnistrende fei skar ut etiketter.
laserstans2

Automatisert og tilkoblet – Horizon på Drupa 2024

Horizon planlegger å ha en sterk tilstedeværelse på Drupa 2024. Med en stand på mer enn 1600 m² vil fokus være på helautomatiserte systemer og start-til-slutt arbeidsflyt.
Horizon-drupa

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324