Gamle fonter får nytt liv

Urørt i 90 år ved berømt designskole: Adobe gir ikke-ferdige fonter nytt liv og utfordrer kreative.

Adobe har i samarbeid med Bauhaus Dessau Foundation ferdigstilt og digitalisert fem fonter som har vært arkivert siden nazistene stengte den berømte designskolen for rundt 90 år siden.

Dette skjer som en del av “Hidden Treasures of Creativity”, Adobes årlige initiativ for å revitalisere glemt kreativ historie og gi den videre til neste generasjon.

Digitalisering av Munchs pensler en suksess
I fjor var Edvard Munchs malerpensler tema, og i samarbeid med Munchmuseets konservatorer ble mesterens 100 år gamle pensler digitalisert og tilgjengeliggjort. Det ble en stor suksess.

– Penslene er lastet ned av flere titusener mennesker som har blitt inspirert til å male som en mester. I år er fokus på kraften i det skriftlige ord, innvirkningen font-design har på hvordan vi kommuniserer og fonters rolle i kunst og kultur. Ved å gjenskape de glemte skattene håper vi nok en gang på å inspirere til kreativitet verden over, sier Simon Morris, Senior Director for Campaign Marketing i Adobe.

Urørt i nesten et århundre
Siden den verdenskjente designskolen Bauhaus Dessau ble nedlagt i 1933 av Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti, har fem ikke-ferdige fonter, påbegynt av designerne Xanti Schawinsky, Joost Schmidt, Carl Marx, Alfred Arndt og Reinhold Rossig, ligget urørt i arkivene. I samarbeid med Bauhaus Dessau Foundation har Adobe ferdigstilt og digitalisert fontene.

Den verdenskjente font-designeren Erik Spiekermann har ledet et internasjonalt team av typografer og designstudenter, som har gjort skisser og bokstavfragmenter om til komplette digitale fonter. To av dem blir tilgjengelig for nedlastning her 11. juni og de øvrige i månedene fremover.

Arrangerer konkurranse med fem utfordringer
Som en del av prosjektet arrangerer Adobe en konkurranse med fem utfordringer der kreative oppfordres til å bruke fontene for første gang. Her kan man vinne flotte premier, blant annet en reise til Tyskland for å se Bauhaus-arkivene. Deltakere kan registrere seg her.

Adobe avholder også flere livestreams fra 12. til 14. juni for å vise hvordan fontene kan brukes.

Om Bauhaus
Bauhaus ble startet i 1920 og har vært den mest velkjente skolen for arkitektur, design og kunst i 100 år selv om den kun var i drift i 14 år. Skolebygget er på UNESCOs verdensarvliste. Bauhaus revolusjonerte forståelsen for kunst og håndverk, i tillegg til kunst og teknologi. Dette inspirerte designere og kunstnere verden over og fortsetter å gjøre det i dag. Typografi og grafisk design, reklame og utstillingsdesign var en del av undervisningsprogrammet.

Om Erik Spiekermann
Erik Spiekermann er typograf, skrifttypedesigner og forfatter. Han er professor ved Kunstskolen i Bremen og ArtCenter College of Design, og anses som særdeles innflytelsesrik innenfor skrifttype- og informasjonsdesign.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Konica Minolta presenterer AccurioPress C4080

Konica Minolta utvider maskinporteføljen for små og mellomstore utskriftsvolumer. Den nye AccurioPress C4080-serien består av tre utskriftssystemer, og ifølge produsenten kombinerer serien ytelse fra tidligere maskinmodeller med en rekke nye funksjoner for høyere kvalitet, fleksibilitet og automatisering. De nye modellene tilbyr også flere alternativer for innebygd etterbehandling.

Publisert av: