Kontrastenes trykkeri på Toten

PUBLISERT: 15 november 2018
OPPDATERT: 15 november
Jorunn og Arne driver ”mann-og-kone-bedrift” på Skreia og ville ikke byttet med noen.

Kontrasten til bransjens industribedrifter er stor når man svinger inn på tunet til Stjerne-Trykk på Skreia. Her finner vi det som kanskje er landets mest allsidige grafiske ektepar.

Mann-og-kone-bedrift
Begrepet ”mann-og-kone-bedrift” er i ferd med å gå ut på dato. Det bryr ikke Jorunn og Arne Moen seg om, like lite som de bryr seg om at digitalisering og automatisering betegnes som nødvendigheter for suksess med grafisk produksjon. I en årrekke har ekteparet på Skreia levd i en symbiose av familieliv, småbruk og produksjon av trykksaker. Kontrastene er det første som slår en når man svinger inn på tunet og har skremt gårdskattene inn under låvebrua. Bak hoveddøra til Stjerne-Trykk finner vi en topp moderne imagePRESS-maskin fra Canon, mens det innenfor bakdøra blinker i gamle Heidelberg-metallskilt og lukter umiskjennelig av trykksverte og klisjeer. Arbeidsdelingen i tomannsbedriften er udiskutabel; Arne kjører mer enn gjerne i gang ”Vingen”, platesetteren og GTOen, mens Jorunn omgjør PDF-filer til de lekreste bøker, brosjyrer og andre trykksaker i en topp moderne Canon imagePRESS C750. Er dere landets mest allsidige grafiske ektepar?

– Vanskelig å si, svarer de to, sedvanlig nøkternt og med en smule sunn skepsis til presseomtale. Uansett er det et faktum at de har en maskinpark som omfatter minst tre revolusjonerende teknologiskifter, og at kundekretsen bare ytterst sjelden må snu på tunet med ufullendt ærend. Det grafiske ekteparet håndterer nemlig alle typer grafiske oppdrag for lokalt næringsliv, skoler, håndverkere, privatpersoner og andre, alltid med høye kvalitetskrav og med personlig kontakt og høy servicegrad som en selvfølgelig del av det hele. Selvplukk av epler eller grønnsaker følger ofte med uten tilleggsfaktura, og kaffe og en prat på tunet er nærmest obligatorisk. Den kan like gjerne handle om restaurering av gamle biler og bygninger som om trykksaker, for her er interesseområdene mange.

Arne starter gjerne opp en gammel ”Vinge” hvis det er oppgaver som egner seg.

Trykksverte på hendene
For å ta den eldre delen av maskinparken først, hva slags trykksaker er det egentlig lønnsomt å produsere på maskiner som hadde sin storhetstid før landet ble en oljenasjon? Spørsmålet går naturlig nok til Arne, som har et langt yrkesliv i bransjen bak seg og mestrer alt fra blysats og platesettere til klisjeer og fuktevann.

– Vi trykker mye regnings- og fakturasett med gjennomslag, og eksempelvis bompengekonvolutter med nummerering og perforering. Det er perfekte jobber for disse maskinene, og vi får faktisk oppdrag fra hele landet som passer i disse maskinene, svarer Arne der han står med trykksverte på hendene og en rullings innenfor rekkevidde, og rett og slett koser seg i den gamle produksjonshallen. Akvariet der er en kuriositet i seg selv, det sørger absolutt ikke for mat til kattene, men er installert for å sikre stabil og god luftfuktighet i produksjonen. – Fisk er artige dyr, enten de befinner seg i akvariet eller skal lures i steikepanna inne på Totenåsen, smiler Arne og legger ikke skjul på at friluftsinteressen var sterkt medvirkende til beslutningen om å flytte «på landet».

Klare kjøreregler
For noen kan det høres ut som en våt drøm å ha småbruk og arbeidsplass på samme sted, og høre fuglekvitter og småprate med katten mens man skritter over tunet på vei til jobb. For andre kan det høres ut som den sikreste vei til å skape konflikter og negativitet både på arbeid og i samlivet. For Jorunn og Arne har klare kjøreregler vært en grunnleggende del av resepten for at både tomannsbedriften og ekteskapet har greid seg godt gjennom mer enn 30 år. For en gangs skyld snakker de i kor. – Klar ansvarsdeling er en forutsetning, likeledes at vi ikke snakker om jobb når vi er hjemme i huset. Når vi kan ha et levebrød av å holde på med spennende prosjekter for folk og bedrifter på Toten, knytte kontakter i nærområdet og samtidig gjøre tingene annerledes enn andre, da er dette livet utrolig bra!

Nødvendig med digitaltrykk
Ingen av de to legger skjul på at Jorunn er den mest strukturerte, mens Arne gjerne ”tar av litt” når han får en god idé. Naturlig nok har Jorunn ansvaret for de administrative oppgavene, i tillegg til at hun, som typograf og designer, tar seg av all formgivning og kreative oppgaver, samt produksjonen på imagePRESS-maskinen. Det er for øvrig en investering hun ikke får fullrost. – Uten en kraftig digitaltrykkmaskin kunne ikke bedriften overlevd. Kundene er lokal industri og næringsliv, skoler, håndverkere og privatpersoner som har like høye krav til kvalitet og levering som andre steder. Så Canon-maskinen er i full drift og viser stadig frem nye sider. Eksempelvis er det en fantastisk god maskin for å trykke direkte på konvolutter, forteller Jorunn.

Vår produksjon ville ikke vært mulig uten en topp moderne digitaltrykkmaskin, sier Jorunn Moen. Stjerne-Trykk på Skreia har en Canon imagePRESS C750.

Fremmedord på F
Så hva gjør dere når dere har ferie? Ingen av de to forstår spørsmålet, for ferie har det knapt vært siden de overtok Stjerne-Trykk i 1999. Gården og bedriften skal holdes i gang, voksne barn har fremdeles restaurerings- og kunstprosjekter «heme», og de to er engasjert i mange aktiviteter. Likevel er det ingen av dem som angrer på det som snarere ble et verdivalg enn et yrkesvalg. – Vi blir her frem til pensjonsalderen kommer og tar oss om 4-5 år. Ja, vi blir nok her etter det også, men da sender vi imagePRESS-maskinen på museum og beholder klenodiene, lyder det lattermildt og unisont fra ekteparet Moen.

Les videre

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324