Heidelberg viser styrke innen emballasje

PUBLISERT: 27 juni 2019
OPPDATERT: 27 juni
Dirk Kaliebe, fra styret i Heidelberg holdt åpningstalen under selskapets emballasjedager.

Heidelberg inviterte til et heldagsevent med tema emballasje. Hele maskinsortimentet var utstilt, med inkjet i spissen, for å møte trender som kortere serier og personalisert print.

Eventet Heidelberg Packaging Days tok for seg foretakets samlede sortiment innen emballasje, med trykkpresser, etikettmaskiner, stansmaskiner og kapsellimere.

Også hjertet i Heidelbergs produktportefølje, programvaren Prinect, ble presentert. Den server all produksjon med alt fra informasjon om jobben, til fargeprofiler. Eventet var godt besøkt med gjester fra hele verden og interessen var stor. Kerstin Haase, som er ansvarlig for forretningsområde emballasje hos Heidelberg, fortalte mer om satsningen i dette segmentet.

– Emballasjesegmentet er en meget viktig del for Heidelberg, ettersom det er den delen innen grafisk produksjon som vokser mest. Trenden når det gjelder emballasje er også at seriene blir kortere, og behovet for å raskt kunne skifte jobb i trykkmaskinene er avgjørende for en lønnsom produksjon. Heidelberg er lydhøre ovenfor kundene og deres ønsker. Målet er hele tiden å forbedre produksjonen gjennom forskning og utvikling.

Heidelberg har delt den grafiske industrien inn i tre segmenter – brettbare kartongemballasjer, selvklebende og vannlimsheftende etiketter samt tradisjonelt trykk. I segmentet brettbar kartong inngår hele kjeden med start i prepress og trykk. Men også stansning och kapselliming inngår nå i Heidelbergs portefølje. Ved trykking av ark har Heidelberg mange maskiner å velge mellom. Med formater opp til 162 centimeter i skreddersydde pressekonfigurasjoner med farger og lakkverk. Innen emballasje er interessen stor for å kunne benytte sjufargers Multi Color System, for å minimere omstillingstiden i pressen med spesialfarger.

Kerstin Haase, ansvarlig for Heidelbergs emballasjesegment.

Det nyeste tilskuddet på maskinsiden i dette forretningsområdet er Primefire 106 – en industriell trykkpresse med inkjet-teknikk. Konseptet rundt, og grunntanken til trykkpressen, var at trykkeriet skulle kunne ta inn Primefire i tillegg til sin tradisjonelle produksjon. Det største papirformatet er 75 x 106 centimeter og ifølge Heidelberg er kvaliteten likeverdig som offset. Kunden kan benytte samme arbeidsflyt til prepress, og etter printingen tas de printede arkene til den eksisterende etterbehandlingen, for eksempel en stans og en kapsellimer.

I Multi Color System printer man med CMYK pluss oransje, grønt og lilla, noe som gir muligheten til å gjengi 95% av alle PMS-farger. Blekket er vannbasert, næringsmiddelgodkjent, og kan derfor benyttes til alle typer emballasjer. Maskinen er frittstående og hovedformålet er at den uten noen konfigurasjon skal kunne integreres i kundens ordinære digitale arbeidsflyt.

Primefire 106 er utviklet for kortere serier og for muligheten til å kunne printe unike personaliserte emballasjer med ulike motiver, koder, strekkoder eller datamatrix-koder.

Mulighetene kan snvendes til de nye innkjøpsbehovene som Print-to-pack og Supply-on-demand i små opplag. Men også i en produksjon der emballasjene ser likedan ut så er Primefire konkurransedyktig opp til 5 000 ark og har en beregnet produksjon på omlag 1,5 millioner ark per måned.

Med denne teknikken skulle trykkeriet kunne tilby sin kunde å bestille emballasjer for en uke om gangen. Dette for å legge forholdene til rette for en mer fleksibel produksjon og frigjøre kapital fra lageret til en bedre kassaflyt. Men også muligheten for sporbarhet på den individuelle emballasjen. For sluttkunden innebærer dette et mer fleksibelt arbeide, da man stadig kan endre designet løpende, noen som også gir prosessfordeler.

Utviklingen av Primefire ble gjort i rekordfart. Det tok to år fra Heidelberg startet opp prosjektet til at de leverte den første maskinen. Utviklingen ble gjort i nære samarbeid med noen utvalgte kunder. Det ble kombinert med all den kunnskapen Heidelberg allerede har med seg i bagasjen så som ileggere og avleggere fra foretakets tradisjonelle trykkpresser, samt Diamatrix SAMBA inkjet-teknikk fra Fujifilm med oppløsning i 1200 x 1200 dpi.

I 2016 startet Heidelberg opp et samarbeid med foretaket Master Work Group, som er et stort kinesisk foretak, spesialisert på ferdiggjøring. I dag har de et gedigent utvalg av stans- og kapsellimmaskiner i ulike størrelser. Den første maskinen som ble lansert i samarbeidet var Diana, en kapsel-limer med kapasitet på opp til 200 000 kapsler i timen. I dag har over 300 installasjoner av stanser blitt gjort siden samarbeidet startet.

På etikettsegmentet har Heidelberg et samarbeid med Gallus, og sammen produserer de maskiner for onlineproduksjon av etiketter. Gallus har et bredt program av tradisjonelle rullepresser og har i dag åtte forskjellige basismaskiner. Den digitale Labelfire benytter en liknende teknikk som Primefire 106. Uv-fargene appliseres med inkjet-teknikk og printer med åtte farger. De sju fargene og i tillegg også dekkhvitt gjør at man kan printe på transparente materialer. I de større modellene gis det dessuten muligheter for å kople på folie, flekso, offset, lakk, laminering og stansverk etter spesialbehov.

– Vi ser oss selv som en helhetsleverandør til den grafiske bransjen. Der man vil ta ansvar for hele prosessen og levere produkter fra programvare, trykkpresser og etterbehandlingsmaskiner til andre tjenester – ikke minst med tilbakekopling av produksjonsdata med etterkalkyler. Det overgripende helhetsmålet er maksimal oppetid og produktivitet for våre kunder, sier Kerstin Haase.

For å maksimalisere produktiviteten har Heidelberg lagd konseptet ”Push to Stop” som snur på begrepet at noe må startes. I stedet er arbeidsflyten så effektiv at informasjon om trykkjobben hentes opp fra Prinect. Det er Heidelbergs Prepress-programvare som mater pressene med informasjon om kommende jobber, både hva angår papirtype, arkformat, fargeprofiler og antall ark som skal produseres samt informasjon om etterbehandling. I en jobbsekvens kan man laste trykkpressen med inntil 30 jobber.

Basert på denna informasjonen starter trykkpressen automatisk produksjonen. Det skjer helt av seg selv. Den stiller inn formatet i ileggeren, forinstiller farge, drar in platene, justerer pasning og drar inn papirarkene og godkjenner arket i maskinen etter forhåndsinnstilte retningslinjer. Så lenge det er papir og plater tilgjengelig så kommer inntakstiden ned mot to minutter. Noe lengre for jobber som inneholder Pantonefarger og lakk. Denne arbeidsmetoden benyttes både for vanlig trykk og emballasjeproduksjon.

Les videre

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Taktile bilder på utstilling i Oslo

Norges Blindeforbund og Canon står bak en unik fotoutstilling på Deichmann Bjørvika i Oslo fra 27.-30. juni.
world-unseen

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324