Slik står det til på bokmarkedet

PUBLISERT: 10 september 2019
OPPDATERT: 10 september

Da e-bøker gjorde sitt inntog var det mange som inntok en skeptisk holdning til den fysiske boken og så den som en saga blott innen en snarlig fremtid. Og ja visst, det er et faktum at trykte bøker har mistet markedsandeler i enkelte segmenter. Men det finnes også tegn på lysglimt for papirboken, viser tall som er satt sammen i Müller Martinis blad Panorama. Likevel er fremtiden fortsatt uviss, etter som flere medier har kommet til, nå lar vi teksten i en roman flyte også på nettbrett og i smarttelefonen i tillegg til på papiret.

Faksimile fra bladet Panorama som viser antall millioner trykte bøker mellom årene 2012-2018.

I USA står e-boksalget for cirka 19 prosent av hele landets bokmarked. På den andre siden falt salget av e-bøker i USA med 10 prosent på ett år. I takt med den utviklingen steg antallet solgte innbundne og pocketbøker i USA med åtte millioner eksemplarer, til totalt 695 millioner, ifølge den USA-baserte Statista Research Department. Det genererte et totalt salg til 10,3 milliarder amerikanske dollar for bokbransjen.

Positivt for papirboken
Også i Storbritannia ses positive effekter for papirboken. Observatøren Nielsen Bookscan sier at bokmarkedet økte i løpet av 2018 med 0,3 prosent til 191 millioner solgte eksemplarer. En økt omsetning med 34 millioner britiske pund med totalt 1,63 milliarder for 2018. Dessuten har foreningen The Booksellers Association notert seg en økning hos selvstendige lokale bokhandler i kontrast til de store butikkjedene.

E-bok og trykt bok
I Tyskland og Frankrike har salget av e-bøker i løpet av noen år stagnert rundt 6-7 prosent. Spådommen om at smart phone-apper og e-bøker skulle øke slo ikke til. I stedet står trykt papir og digitalt side ved side, det er heller blitt slik at leseren får to valgmuligheter, e-bok eller bok.

Den ansette handelsavisen The Economist beskrev nylig markedet for utgivelse av fysiske bøker med ord som høytpresterende, holdbart og tilpasningsdyktig, og angir kilden BookMap og deres studie som ble gjennomført i 2017. Som argument legger de frem at det globale bokmarkedet med et salg på 122 milliarder dollar omsetter tre ganger så mye som musikkindustrien.

Store utfordringer
Så det finnes positive vibber for den trykte boken. Derimot står hele produksjonskjeden av bøker foran massive utfordringer – trenden med små volumer ned til bestillinger i ett eksemplar. Det er bøker «on-demand» som skal bakes ned i effektive produksjonsflyt, noe som kun er mulig med digital printing.

For tiden er 10 prosent av alle trykte bøker i Europa produserte med digitalprinting. Volumene for digitaltrykk, i svarthvitt og farger, forventes å vokse med 15 prosent årlig frem til 2022. Dette ifølge markedsundersøkelsen Market Overview Report-Caslon fra 2017, som Western Europe Production Digital Printing sto bak.

Om bokmarkedet

  • I 2017 var det totale salget av bøker 122 milliarder dollar på det globale bokmarkedet.
  • 695 millioner bøker ble trykt i USA i 2018 – åtte millioner mer enn året før.
  • 10 prosent av alle bøker produseres med digitaltrykk.

Kilde: Bladet Panorama som utgis av Müller Martini.

Les videre

Veien fra familiebedrift til stort trykkerikonsern

En tydelig trend i den grafiske bransjen de siste årene har vært oppkjøp og konsolideringer. En bedrift som har gjort den reisen er Gunnarshaug Trykkeri i Stavanger, som i fjor ble en del av Aksell-gruppen. En endring som selskapets tidligere administrerende direktør ser på som både nødvendig og svært vellykket.
Morten G-web

Heidelberg justerer strategi på toppen av positivt år

Heidelberg overgikk sine egne forventninger i det utfordrende regnskapsåret 2022/2023.
GallusOne

Kodak kjøper GSS og sikrer forsyningskjeden

Kjøpet reflekterer Kodaks pågående strategi om å investere i digital printteknologi. Dette gjøres for å sikre større kontroll over forsyningskjeden samt ytterligere kompetanse når det gjelder å utvide den voksende produktporteføljen.
prosper ultra c520

Stora Enso senker kapasiteten på grafisk papir

Stora Enso planlegger å redusere produksjonen av grafisk papir og permanent stenge en av de to papirmaskinene i Anjala, Finland.
Anjala-1024x683

Siste nytt

Veien fra familiebedrift til stort trykkerikonsern

En tydelig trend i den grafiske bransjen de siste årene har vært oppkjøp og konsolideringer. En bedrift som har gjort den reisen er Gunnarshaug Trykkeri i Stavanger, som i fjor ble en del av Aksell-gruppen. En endring som selskapets tidligere administrerende direktør ser på som både nødvendig og svært vellykket.
Morten G-web

Ny serie printere fra Canon

Canon har lansert sin nye imagePROGRAF TM-serie med A0+- og A1+-skrivere til teknisk og reklamerelatert storformatutskrift. Kundegruppen Canon ser for seg er alt fra arkitekt-, ingeniør-, produksjons- og byggevirksomheter til butikker, utdanningsinstitusjoner og hotell- og restaurantnæringen.
canon_dakserie

Neonsjokk hos Nize: "Tilbyr noe annet"

Fargerike trykk med neonfarger fanget blikket på Nize Equipments stand under Sign&Print Scandinavia. Men også en printer som kan skrive ut taktile skilt som bokstavelig talt står ut.
Nize-3-1024x683

Kodak styrker Prinergy i versjon 10

Kodak fortsetter å forbedre ytelsen, funksjonaliteten og sikkerheten til arbeidsflytprogramvaren deres.
Kodak_prinergy-10