Sømløst for Fagtrykks kunder

Fagtrykks rulleplotter fra Durst med rullebredde på 320 centimeter.

Fagtrykk har integrert Xerox web-to-print-løsning XMPie Storeflow i sin produksjon. Nå har de en helt automatisert flyt fra kunden trykker på «send» til at en trykkeklar fil ligger klar på printeren.
– Vi har jobbet utrolig mye for å få dette på plass, sier Ole Kristian Strand, daglig leder for Fagtrykk.

Fagtrykk i Trondheim har de siste ti årene gjennomgått mange forandringer. Foruten at de har kjøpt opp flere trykkerier så har de også satset på å helautomatisere sin produksjon i så stor utstrekning som mulig.

Ole Kristian Strand, administrerende direktør for Fagtrykk i Trondheim.

Ole Kristian Strand, som i dag leder virksomheten, startet sin karriere som lærling på Fagtrykk åtte år etter starten i 1980. Da var det bare et lite offsettrykkeri som ble drevet av Rolf Groven. Men etter at Strand i tre år hadde stått som deleier tok han over helt som eier i 2011.

– I dag er vi Midt-Norges største og bredeste grafiske produksjonsbedrift med fire avdelinger. Hovedkontoret er i Trondheim med avdelinger i Steinkjer, Namsos og Orkanger, forteller Strand.

Fire avdelinger
På alle enheter arbeider man med digitaltrykk og i maskinparkene finner vi maskiner fra blant annet Ricoh, Canon, Heidelberg, Durst, Hp og Zünd.

For å få hele produksjonsleddet til å fungere så smidig som mulig har foretaket investert i ulike verktøy. Et av disse er XMPie fra Xerox, en plattform der brukeren kan lage og administrere nettbutikker og portaler for markedsføring.

Web-to-print med Xerox
Ifølge Strand var trykkeriet på jakt etter en løsning som kunne integreres med deres ordresystem og med automatikken rundt bestillingar fra nettet. Det var gjennom Hans Remmen på X-Partner Møre AS, som er forhandler av Xerox produkter, at trykkeriet fikk nyss om plattformen. Fagtrykks IT-ansvarlig Geir Dahlhaug og Per Friden fra Xerox var også involvert i den gode prosessen.

– Trykkeriet skulle satse på Web-to-print og hadde testet ulike løsninger. De ville ha et moderne og tidsriktig produkt der integrasjonen skulle være tilgjengelig, noe som var avgjørende, forteller Remmen og fortsetter:

– Fagtrykk kjøpte da XMPie StoreFlow og vi var enige om en prøveperiode på tre måneder. Men allerede etter to måneder så bestemte de seg for å fortsette med det.

Hans Remmen på X-Partner Møre AS som leverer Xerox produkter i Midt-Norge.

Kunden styrer innholdet
For Fagtrykk var dette den beste løsningen for deres kundegrupper, mener Strand:

– Her kan kundene redigere sine egne trykksaker og sende en trykkeklar fil rett inn i vårt ordresystem, generere ordreseddel, legge fil i produksjonsmappe. Raskeste vei uten at vi trenger å administrere ordre, forteller han og legger til:

– Det er selvsagt også en ren nettbutikk med artikler som ligger på lager klart for utsending når kunden ønsker det. Det skal sies at vi også har jobbet utrolig mye for å få dette på plass, jeg tror nesten den største økonomiske kostnaden ligger på utvikling hos oss selv.

Fortsatt en del å lære
Etter installasjonen av XMPie har fremfor alt bestillingene fra nettet kunnet håndteres helt gjennom en automatisk flyt. Men det er fortsatt en del å lære, mener Strand.

– Automatikken og selve webløsningen som vi mener er den bredeste og den mest komplekse på markedet. Men det har jo også sine utfordringer til oppsett av slike løsninger som krever mye av de som setter opp dette til kundene, som har mange krav og spørsmål som stort sett XMPie løser. Vi selv trenger mye trening og opplæring for å lære oss dette hundre prosent.

Ett system for alt
Hittill har ikke trykkeriet funnet ett system som kan håndtere alle ledd i produksjonen. Derfor har de i dag forskjellige løsninger for ulike deler i arbeidsflyten. For eksempel benytter de Agfas Apogee for offset og til en viss grad for digitaltrykk, samt Xerox Core og Prepare it for storformat.

– Vi vet at det finnes løsninger som gjør at vi kan ha en programvare og leverandør på dette, men opplever at vi møter en del utfordringer for at det skal gå hundre prosent, sier Strand og fortsetter:
– Som sagt skulle vi gjerne ha hatt et system for alt, men det virker som det systemet ikke finnes for oss ennå.

Positiv tross Koronakrisen
Fremover ser Strand at produktporteføljen bare kommer til å vokse seg større og større. Til tross for den rådende situasjonen med Koronaviruset, som har påvirket trykkeriet i stor utstrekning, ser han positivt på fremtiden:

– Koronaen påvirker oss sterkt, og jeg tror dette vil vedvare i flere måneder. Vi har en nedgang på omtrent tjue prosent for mars og seksti til sytti for april. Vi har mange kunder som driver restauranter, hoteller og arrangementer, her ble det bom stille. Men vi ser lyst på det og prøver å stake ut kursen for fremtiden, avslutter Ole Strand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Toppmodell for etterbehandling: «Vårt nye store slagskip»

Tekst: Claes Nordström |

Plockmatic introduserer Morgana DigiFold pro XL. En ny maskin på det nordiske markedet som riller, perforerer og falser i en arbeidsflyt. Lange ark håndterer det som standard med en rillehastighet på opptil 7500 ark i timen. – Dette er vårt nye store slagskip, sier Bo Larson hos Plockmatic.

Publisert av: 

Den nye AccurioPress C7100-serien skal gi merverdi til trykkere

Tekst: Roger Stormo |

Konica Minolta introduserer en ny serie maskiner for mellomstore produksjonsvolumer – AccurioPress C7100. Ved bruk av mange automatiserings- og etterbehandlingsalternativer er det tonerbaserte arkmatede utskriftssystemet designet for å støtte leverandører av utskriftstjenester i å generere merverdi – både økonomisk og når det gjelder produktdesign.

Publisert av: 

Åpner nye markeder med Colorado

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

Bilfoliering er vanligvis utført med lateksprinter og laminering av folien, og ved at man helfolierer med grunnfargen først og legger på dekorfolie etterpå. Slik har det vært hos Grintek også, men med Colorado på plass har de begynt å tenke nytt, i form av at folien kan produseres i én prosess, og at lamineringen i en del tilfeller kan utelates.

Publisert av: 

Verdenspremiere for fleksibel offsetpresse

Tekst: Claes Nordström |

Heidelberg byr på verdenspremiere for kjernevirksomheten arkmatet offset. Den nye Speedmaster CX 104 henvender seg til flere segmenter innen trykkeriverdenen, og ble presentert under selskapets store kundearrangement, China Print. Heidelberg følger opp den siste generasjonen trykkpresser som ble sluppet i forbindelse med kanselleringen av Drupa-messen 2020. Og det gjøres i et 70/100 arkformat og muligheter […]

Publisert av: