Zünds skjærebord jobber i koronatider

Martin Roed Nielsen og Jacob Hansen fra Zünd viser den nesten tomme demohallen, der maskinene har forsvunnet delvis for normal produksjon, delvis for visirer og vernetøy i korona-tider.

Korona kom og det var helt stille på Zünd Scandinavia. Jacob Hansen og Martin Roed Nielsen forberedte seg på en veldig lang påskeferie. Samtidig bremset kundenes produksjon etter hvert som ordrene ble kansellert. Usikkerheten gjorde situasjonen spøkelsesaktig. Men etter noen dager ringte den første telefonen. Det var en kunde som trengte nye kniver. Så ringte det igjen. Og igjen.

Personalet som var sendt hjem ble tilbakekalt til det nordiske kontoret utenfor Aarhus i Danmark. Trykkeriene hadde fått bestillinger på å klippe visirer, gulvklistremerker, vindusmerking og andre typer merking. Skjærebordene fra Zünd gikk i døgnet-rundt produksjon, mens andre ting i trykkeriene var mye roligere.

Så kom ordrene om freseverktøy. Nå skulle det lages tykke plexiglass som skulle skjæres til og plasseres ved kassene i butikkene. Alle Zünd-maskiner kan konfigureres med freseverktøy. Noen kunder fikk store ordre og trengte å supplere med tilleggsmaskiner.

– Først solgte vi det vi hadde på lager. Så en av våre demomaskiner. Til slutt hadde vi solgt alt i demo bortsett fra en maskin som vi må ha for å gjennomføre trening og kunne teste. Å skaffe nye maskiner fra fabrikken var uaktuelt, fordi behovet var presserende, og kundene kunne ikke vente på produksjon av en ny maskin, sier administrerende direktør Jacob Hansen.

Produksjon av visirer
Jeg blir guidet rundt i den nesten tomme hallen, der det normalt er satt opp 5-6 komplette demobord for å skjære alt fra tekstiler og papp til fresing i tre, pleksiglass og metall. Tre maskiner er levert til kunder for produksjon av visirer. Av de andre maskinene har man gått til vanlig grafisk produksjon, en til fiskerinæringen og en annen brukes nå til å skjære deler til dukkehus.

En maskin trengte å begynne å produsere så raskt at den måtte settes i produksjon på lageret til Zünd, før den kunne fraktes opp til Norge.

Jacob Hansen viser med hvilken enorm presisjon Zünds bord skjærer ut materiale til eksklusive Le Klint-lamper. Den ferdigtrykte brune linjen havner nøyaktig riktig når de forhåndsskjærte kantene er brettet inn i lampen.

Etter et snaut halvår med korona konkluderer Jacob Hansen med at de i løpet av første halvår av 2020 klarte å opprettholde samme omsetningsnivå som i 2019.

– Det fine her er at du bare har ett bord som kan brukes på mange forskjellige måter i forskjellige bransjer.

Lett å justere
– Det er mange leverandører som klarer å frese. Men nesten alle har begrensningen at de bare freser, mens vi også skjærer og kutter på forskjellige måter. Zünd-maskinen kan raskt byttes fra en type skjæring til en annen. Dette gjelder også bytte til og fra fresing. Og programvaren vår er tilpasset skilt- og emballasjebransjen, så grensesnittet er enkelt å jobbe med i skiltprogrammer. Det kan ikke sies om programvaren til mange fresemaskiner.

– Vi kan selvfølgelig kjenne at det ligger et lokk på alt. Litt lavere trykk. Men siden vi har dette varierende fokuset, og å kunne selge til alle forskjellige bransjer, kan vi fortsette å vokse. Så vi ansetter, sier ikke opp, så for oss er det ingen endring. Vi fortsetter å vokse.

Nærbilde av Le Klint-lampen

Installerer nye maskiner
Zünd Skandinavia har også måttet investere mer enn ti millioner kroner i nye maskiner til sitt demolokale. De regner med å kunne installere dem i høst, når fabrikken har rukket å komme ajour. Martin Roed Nielsen sier at de maskinene kommer til å være utstyrt med de nyeste funksjonene innen digital skjæring:

– Flere av maskinene kommer også til å  være utstyrte med automatisering i form av roboter, materialhåndtering eller roll-off mulighet.

– Når mange messer har blitt avlyst, ser vi det som viktigere enn noensinne å kunne invitere hit kundene og demonstrere de muligheter som Zünd tilbyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny, åpen og uavhengig plattform

Tekst: Lis Lykke | Foto: skjermbilde

Trykkerienes utfordringer i dag inkluderer å drive en kostnadseffektiv produksjon, der opplagene blir mindre og mer varierte. Samtidig må også samarbeidet med kunden styres så effektivt som mulig. Løsningen er å etablere helautomatiske, integrerte prosesser på tvers av selskapets grenser som gjør arbeidsflyt og transaksjoner mellom printere, programvareleverandører, utstyrsprodusenter og leverandører mye, mye enklere, skriver Heidelberg i en pressemelding.

Publisert av: 

Canon lanserer i dag et oppdatert utvalg ColorWave- og PlotWave-modeller

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Lanseringshøsten fortsetter for Canon, som i dag lanserte oppdaterte storformatskrivere i ColorWave- og PlotWave-seriene. Lanseringen består av tre ColorWave-modeller (3600, 3800 og 9000) og fem sort-hvitt PlotWave-modeller (3000, 3500, 5000, 5500 og 7500).

Publisert av: 

Horizon: Virtuell lansering

Tekst: Søren Winsløw |

Horizon inviterer til deres første virtuelle produktlansering. Den 29. og 30. september vil du på Finishing First oppleve lanseringen av ikke mindre enn tre nye etterbehandlingssystemer fra Horizon. Det dreier seg om de to limbinderne BQ-270V og BQ-500 samt trekantstrimmeren HT-300. Dette er de første maskinene i den nye iCE-serien som presenteres sammen med den sky-baserte arbeidsflyt-programvaren iCE-LiNK.

Publisert av: 

Ny arkmatet IMAGEpress fra Canon

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Canon mener de har hevet produktivitetsstandaren opp et nivå med lanseringen av imagePRESS C10010VP-serien. De mener at dette er den ultimate løsningen for høyvolummiljøer som alltid anstrenger seg for å oppnå mer. Større volumer, flere bruksområder, høyere kvalitet og større gevinst utloves.

Publisert av: