Zünds skjærebord jobber i koronatider

PUBLISERT: 20 august 2020
OPPDATERT: 20 august
Martin Roed Nielsen og Jacob Hansen fra Zünd viser den nesten tomme demohallen, der maskinene har forsvunnet delvis for normal produksjon, delvis for visirer og vernetøy i korona-tider.

Korona kom og det var helt stille på Zünd Scandinavia. Jacob Hansen og Martin Roed Nielsen forberedte seg på en veldig lang påskeferie. Samtidig bremset kundenes produksjon etter hvert som ordrene ble kansellert. Usikkerheten gjorde situasjonen spøkelsesaktig. Men etter noen dager ringte den første telefonen. Det var en kunde som trengte nye kniver. Så ringte det igjen. Og igjen.

Personalet som var sendt hjem ble tilbakekalt til det nordiske kontoret utenfor Aarhus i Danmark. Trykkeriene hadde fått bestillinger på å klippe visirer, gulvklistremerker, vindusmerking og andre typer merking. Skjærebordene fra Zünd gikk i døgnet-rundt produksjon, mens andre ting i trykkeriene var mye roligere.

Så kom ordrene om freseverktøy. Nå skulle det lages tykke plexiglass som skulle skjæres til og plasseres ved kassene i butikkene. Alle Zünd-maskiner kan konfigureres med freseverktøy. Noen kunder fikk store ordre og trengte å supplere med tilleggsmaskiner.

– Først solgte vi det vi hadde på lager. Så en av våre demomaskiner. Til slutt hadde vi solgt alt i demo bortsett fra en maskin som vi må ha for å gjennomføre trening og kunne teste. Å skaffe nye maskiner fra fabrikken var uaktuelt, fordi behovet var presserende, og kundene kunne ikke vente på produksjon av en ny maskin, sier administrerende direktør Jacob Hansen.

Produksjon av visirer
Jeg blir guidet rundt i den nesten tomme hallen, der det normalt er satt opp 5-6 komplette demobord for å skjære alt fra tekstiler og papp til fresing i tre, pleksiglass og metall. Tre maskiner er levert til kunder for produksjon av visirer. Av de andre maskinene har man gått til vanlig grafisk produksjon, en til fiskerinæringen og en annen brukes nå til å skjære deler til dukkehus.

En maskin trengte å begynne å produsere så raskt at den måtte settes i produksjon på lageret til Zünd, før den kunne fraktes opp til Norge.

Jacob Hansen viser med hvilken enorm presisjon Zünds bord skjærer ut materiale til eksklusive Le Klint-lamper. Den ferdigtrykte brune linjen havner nøyaktig riktig når de forhåndsskjærte kantene er brettet inn i lampen.

Etter et snaut halvår med korona konkluderer Jacob Hansen med at de i løpet av første halvår av 2020 klarte å opprettholde samme omsetningsnivå som i 2019.

– Det fine her er at du bare har ett bord som kan brukes på mange forskjellige måter i forskjellige bransjer.

Lett å justere
– Det er mange leverandører som klarer å frese. Men nesten alle har begrensningen at de bare freser, mens vi også skjærer og kutter på forskjellige måter. Zünd-maskinen kan raskt byttes fra en type skjæring til en annen. Dette gjelder også bytte til og fra fresing. Og programvaren vår er tilpasset skilt- og emballasjebransjen, så grensesnittet er enkelt å jobbe med i skiltprogrammer. Det kan ikke sies om programvaren til mange fresemaskiner.

– Vi kan selvfølgelig kjenne at det ligger et lokk på alt. Litt lavere trykk. Men siden vi har dette varierende fokuset, og å kunne selge til alle forskjellige bransjer, kan vi fortsette å vokse. Så vi ansetter, sier ikke opp, så for oss er det ingen endring. Vi fortsetter å vokse.

Nærbilde av Le Klint-lampen

Installerer nye maskiner
Zünd Skandinavia har også måttet investere mer enn ti millioner kroner i nye maskiner til sitt demolokale. De regner med å kunne installere dem i høst, når fabrikken har rukket å komme ajour. Martin Roed Nielsen sier at de maskinene kommer til å være utstyrt med de nyeste funksjonene innen digital skjæring:

– Flere av maskinene kommer også til å  være utstyrte med automatisering i form av roboter, materialhåndtering eller roll-off mulighet.

– Når mange messer har blitt avlyst, ser vi det som viktigere enn noensinne å kunne invitere hit kundene og demonstrere de muligheter som Zünd tilbyr.

Les videre

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

Summa automatiserer arbeidsflyten for inline skjæring

Summa viste blant annet inline-løsninger med matere til sine digitale skjærebord og tekstillaserkuttere under Fespa.
bob-summa

Gnistrende presisjon med iEchos nye laserstans

IEcho hadde med seg en rekke skjæremaskiner til Fespa. Den som kanskje fanget de besøkendes interesse mest var laserskjæremaskinen LCT350, som i gnistrende fei skar ut etiketter.
laserstans2

Neolt presenterer mer automatikk på XY-skjæring

Italienske Neolt er kjent for sine XY-skjæremaskiner for rullematerialer. På Fespa ble det vist en komplett serie av avrullere, printere og inline-skjæring.
Neolt-2-1024x683

Siste nytt

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik