Kriseår snudd til jubelår

PUBLISERT: 19 oktober 2021
OPPDATERT: 21 mars
Tor Harald Kjørsvik, daglige leder for PoliNor og styreleder Beate Lund Bach.

1. september 2021 ble en merkedag å regne hos PoliNor AS. Da kom endelig alle ansatte tilbake til kontorene sine på Gulskogen i Drammen igjen. Etter en heftig runde med kostnadskutt i begynnelsen av året, og etter en drøy måned med tilnærmet normal drift, så ser fremtiden plutselig veldig mye bedre ut for selskapet.

Økonomiansvarlig og nyvalgt styreleder Beate Lund Bach ønsker ikke å gå ut med konkrete tall, men sier at året 2021 ser ut til å bli et av de beste noen gang.

PoliNor er i ferd med å legge koronapregede resultater fra 2020 bak seg, heter det i en pressemelding fra selskapet. Etter et år med hjemmekontor og flere permitteringsrunder, er det veletablerte grafiske firmaet allerede på vei mot nye høyder.
De siste årene har omsetningen i PoliNor AS ligget på rundt 80 millioner kroner, men for fjoråret sank omsetningen helt ned til 50 millioner – med et underskudd på over fem millioner kroner som resultat. Tidligere år har selskapet stort sett kvittert ut positive resultater.
– Når mange av våre gode og trofaste kunder innen detaljhandelen, kjøpesenter- og reiselivssektoren måtte holde stengt på grunn av smittevernstiltak, så forsvant samtidig behovene deres for trykksaker. Ingen vil bruke penger på å markedsføre noe som er stengt eller utilgjengelig. I tillegg så svekket den norske kronen seg voldsomt og det medførte at vi fikk et betydelig valutatap oppå det hele, sier daglig leder i PoliNor Tor Harald Kjørsvik.

Kostnadskutt ga resultater
For å tilpasse seg det nye inntektsbildet, har PoliNor i år måttet redusere noe i bemanningen, samt ty til midlertidige permitteringer. Dessuten har selskapet måttet kutte så mye som mulig av øvrige kostnader. Dette har heldigvis gitt positive resultater og et foreløpig solid overskudd.
– Fra tidligere år vet vi at 60 prosent av inntektene våre kommer i andre halvår. Derfor er vi veldig stolte over at vi allerede nå kan vise til et solid overskudd for inneværende år. Året 2021 ser ut til å bli et av de beste noen gang, forteller økonomiansvarlig og nyvalgt styreleder Beate Lund Bach. Å gå ut med konkrete tall, ønsker Beate Lund Bach likevel ikke å gjøre ennå.

Har bygget opp flere selskaper for å kunne være totalleverandør
– De siste årene har vi brukt mye tid, penger og energi på å bygge opp supplerende selskaper til PoliNor, slik at vi kan være en totalleverandør for våre kunder, fremhever Kjørsvik. – Satsingen har båret frukter og til stadig flere kunder leverer vi nå mange ulike tjenester. For veldig mange trykksak-kjøpere er det nemlig viktig med ett kontaktpunkt som kan ordne alt, og det har vi nå. Jeg vet ikke om noen grafiske virksomheter i Norge som har et så vidt produkt- og tjenestespekter som det vi har – og det er jeg veldig stolt av at vi har lykkes med å få til. Men, mitt personlige fokus har vært, og kommer alltid til å være, kjernevirksomheten i PoliNor; nemlig det å levere flotte trykksaker til gode priser. Jeg har i omtrent hele min yrkeskarriere jobbet med trykksaker, så det er min lidenskap. Da er det godt å kunne legge et tøft år bak seg, og stå sammen med kjempedyktige kolleger og endelig kunne rette blikket framover igjen, avslutter Kjørsvik.

Fakta: PoliNor AS
• Ble startet i 2003 av Tor Harald Kjørsvik
• Holder til på Gulskogen i Drammen
• Utviklet seg fra å være en liten gründer-bedrift til å bli en av Norges største leverandører av trykksaker
• En stor del av produksjonen er rotasjonsoppdrag og ark-trykk
• Hovedproduksjonen er DM-er, kundeaviser, blader/magasiner, kataloger og bøker
• I PoliNor, inkludert søsterselskapene, jobber det tilsammen 32 personer
• Samlet omsetning for alle selskapene er i 2021 forventet å ende på mellom 100 – 120 mill. kroner.

Les videre

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

Landa Printing overrasker stort

Med overraskende salgstall og presentasjon av to nye trykkpresser var Landa en av de store overraskelsene på Pre-Drupa Press Briefing i Düsseldorf i slutten av mars.
Landa_01

Amedia med stor påskegave til abonnentene

I disse dager kommer Amedias eget påskemagasin i postkassene til rundt 220.000 abonnenter i 82 aviser over hele landet. Uten ekstra kostnad for abonnentene dukker det 48-siders magasinet opp som innstikk i lokalavisene.
paskemagasinet_amedia

Lederskifte i Luth Gruppen

Jeppe Broch Nielsen overtar roret i Luth Gruppen AS etter sin far, Arne Henrik Nielsen. Jeppe trer inn i rollen som daglig leder den 15. mars 2024 og Arne Henrik fortsetter som styreformann i bedriften.
luth-gruppen-jeppe

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1