Kriseår snudd til jubelår

PUBLISERT: 19 oktober 2021
OPPDATERT: 21 mars
Tor Harald Kjørsvik, daglige leder for PoliNor og styreleder Beate Lund Bach.

1. september 2021 ble en merkedag å regne hos PoliNor AS. Da kom endelig alle ansatte tilbake til kontorene sine på Gulskogen i Drammen igjen. Etter en heftig runde med kostnadskutt i begynnelsen av året, og etter en drøy måned med tilnærmet normal drift, så ser fremtiden plutselig veldig mye bedre ut for selskapet.

Økonomiansvarlig og nyvalgt styreleder Beate Lund Bach ønsker ikke å gå ut med konkrete tall, men sier at året 2021 ser ut til å bli et av de beste noen gang.

PoliNor er i ferd med å legge koronapregede resultater fra 2020 bak seg, heter det i en pressemelding fra selskapet. Etter et år med hjemmekontor og flere permitteringsrunder, er det veletablerte grafiske firmaet allerede på vei mot nye høyder.
De siste årene har omsetningen i PoliNor AS ligget på rundt 80 millioner kroner, men for fjoråret sank omsetningen helt ned til 50 millioner – med et underskudd på over fem millioner kroner som resultat. Tidligere år har selskapet stort sett kvittert ut positive resultater.
– Når mange av våre gode og trofaste kunder innen detaljhandelen, kjøpesenter- og reiselivssektoren måtte holde stengt på grunn av smittevernstiltak, så forsvant samtidig behovene deres for trykksaker. Ingen vil bruke penger på å markedsføre noe som er stengt eller utilgjengelig. I tillegg så svekket den norske kronen seg voldsomt og det medførte at vi fikk et betydelig valutatap oppå det hele, sier daglig leder i PoliNor Tor Harald Kjørsvik.

Kostnadskutt ga resultater
For å tilpasse seg det nye inntektsbildet, har PoliNor i år måttet redusere noe i bemanningen, samt ty til midlertidige permitteringer. Dessuten har selskapet måttet kutte så mye som mulig av øvrige kostnader. Dette har heldigvis gitt positive resultater og et foreløpig solid overskudd.
– Fra tidligere år vet vi at 60 prosent av inntektene våre kommer i andre halvår. Derfor er vi veldig stolte over at vi allerede nå kan vise til et solid overskudd for inneværende år. Året 2021 ser ut til å bli et av de beste noen gang, forteller økonomiansvarlig og nyvalgt styreleder Beate Lund Bach. Å gå ut med konkrete tall, ønsker Beate Lund Bach likevel ikke å gjøre ennå.

Har bygget opp flere selskaper for å kunne være totalleverandør
– De siste årene har vi brukt mye tid, penger og energi på å bygge opp supplerende selskaper til PoliNor, slik at vi kan være en totalleverandør for våre kunder, fremhever Kjørsvik. – Satsingen har båret frukter og til stadig flere kunder leverer vi nå mange ulike tjenester. For veldig mange trykksak-kjøpere er det nemlig viktig med ett kontaktpunkt som kan ordne alt, og det har vi nå. Jeg vet ikke om noen grafiske virksomheter i Norge som har et så vidt produkt- og tjenestespekter som det vi har – og det er jeg veldig stolt av at vi har lykkes med å få til. Men, mitt personlige fokus har vært, og kommer alltid til å være, kjernevirksomheten i PoliNor; nemlig det å levere flotte trykksaker til gode priser. Jeg har i omtrent hele min yrkeskarriere jobbet med trykksaker, så det er min lidenskap. Da er det godt å kunne legge et tøft år bak seg, og stå sammen med kjempedyktige kolleger og endelig kunne rette blikket framover igjen, avslutter Kjørsvik.

Fakta: PoliNor AS
• Ble startet i 2003 av Tor Harald Kjørsvik
• Holder til på Gulskogen i Drammen
• Utviklet seg fra å være en liten gründer-bedrift til å bli en av Norges største leverandører av trykksaker
• En stor del av produksjonen er rotasjonsoppdrag og ark-trykk
• Hovedproduksjonen er DM-er, kundeaviser, blader/magasiner, kataloger og bøker
• I PoliNor, inkludert søsterselskapene, jobber det tilsammen 32 personer
• Samlet omsetning for alle selskapene er i 2021 forventet å ende på mellom 100 – 120 mill. kroner.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324