
Når flere tusen ordre kan komme inn i løpet av natten og skal gjøres ferdige i løpet av dagen, kreves en stor grad av automatisering. Det har HG Media greid i samarbeid med Ricoh. Og jobbene tas i hard, internasjonal konkurranse.
Så sent som i 2014 var HG Media et tradisjonelt grafisk firma, som tilbød det meste og så en synkende ordretilførsel. Året før hadde Sandvika-selskapet blitt dannet ved en sammenslåing av Haslum Grafisk, med 40 millioner i omsetning, og Jans trykkeri med 15 millioner i omsetning.
En av hovedeierne i det sammenslåtte selskapet ble Lars Christoffersen, som inntil da hadde vært eneste selger i Jans Trykkeri og så frem til en mer normal arbeidsdag.
–Det viste seg imidlertid ikke å stemme. Jeg jobber akkurat like mye i dag, men i en større sammenheng, konstaterer Lars Christoffersen.
Den større sammenhengen begynte å oppstå med investeringen i digitaltrykk. Etter en forsiktig start ble det en real satsing fra 2016, da den første dedikerte digitaltrykkeren ble ansatt samtidig som man investerte i en første Ricoh PRO C9110.
–Vi kjørte en del meglerbrosjyrer og trengte hastigheten. Vi kjører fortsatt mye digitalt om dagen. Nå har vi seks Ricoh PRO C printere og en Direct-to-Garment maskin for tekstiltrykk.

Fordelen med å ha så mange maskiner er at de kan være matet med ulike papirtyper. Når jobbene kommer inn i løpet av natten, så styres de automatisk til den maskinen som har riktig papir og gramvekt. Ingen rører ordren underveis til maskinen.

En viktig forandring i selskapet kom i 2018, da Jørn Våraker kom inn som daglig leder og deleier. Han hadde tung datateknisk bakgrunn og kunnskap om å ha Gelato som kunde.
–Før jul var er det stor omsetning på denne kunden da alle vil ha bilder, kort og kalender, konstaterer Jørn Våraker.

Det var for øvrig en utfordring å få Gelato til å godkjenne trykk fra Ricoh. Det krevdes et år med testing og justering i Ricohs hovedkvarter i Europa, før det kunne testes videre hos HG Media. Men i dag er det godkjent.
–Det er her og i Australia at Gelato godkjenner Ricoh trykk. Ellers jobber de mest med trykkerier som har HP Indigo.

HG Media får også skryt for den kvaliteten de leverer fra seg hva angår klager, punktlighet av leveranser og mangel på alvorlige feil.
–De siste 3 månedene ligger vi på innrapporterte feil på 0,09 prosent av jobbene. Det er ni av 10 000 jobber. Privat markedet sier raskt i fra når resultatet ikke stemmer med forventningene. Alle har et personlig forhold til produktet. Dette gjør oss veldig skjerpet og det er noe produksjonen kan overføre til alle våre produksjoner, sier Jørn Våraker.

HG Media har også et MGI system, fra Konica Minolta, for foliering og digital lakkering av de ferdige arkene. Lakken og folien kan legges helt individuelt på det enkelte ark, på denne måten får trykksaken et meget eksklusivt preg. Foruten MGI har trykkeriet et antall ulike maskiner for tradisjonell foliering, lakkering, stansing og perforering.


HG Media har også Horizon Stichline Mark III med samletårn for stifting. Limfresing gjøres enten i 470 med PUR og i en 480 med EVA lim.

– 480 står online med en trekniv fra Horizon. Også den en fantastisk maskin. Den så vi første gangen på en messe i Japan og bestemte oss for at den skal vi ha. At vi har satset på Horizon har vært meget fornuftig. Den har også støtte for å matche bokblokker og omslag slik at du aldri limer sammen feil omslag med innmaten – noe som lett kan skje når tusenvis av forskjellige bøker skal produseres.

HG Media sier at de ikke benytter JDF-funksjonene i Horizon-maskinene. De tenker derimot å begynne å bruke Ice-link, der de får rapporter om hvor mye og hva som går på maskinen. Horizon får samme tilgang og kan komme med råd om nødvendig vedlikehold og utbedringer.

Ikke selvsagt
Det var ikke selvsagt for Jørn Våraker å svare ja da Lars Christoffersen ringte og spurte om han var interessert i å begynne i HG Media. Men han så et stort potensial i å jobbe i det største trykkeriet mellom Oslo og Drammen. Og han har selv tatt ansvar for å beskrive de systemene som jobbene nå går gjennom. Selve programmeringen gjøres imidlertid av medarbeidere hos Ricoh.

Systemet er en Ricoh TotalFlow Production Manager. Den jobber slik at filer kommer inn løpende. Gelatos produksjoner kommer samlet fra midnatt og fremover. Filene plukkes automatisk opp og plasseres riktig, uansett om det er kalendere, plakater eller noe annet. Alt er allerede definert i jobbfilene.

–Skulle man ha gjort det tilsvarende arbeidet manuelt ville det ha krevd flere mann i arbeid hver natt for å håndtere det, sier Jørn Våraker.
Lars Christoffersen konstaterer at mye av den frigjorte tiden nå i stedet benyttes til salg.
–Fem av de 20 medarbeiderne jobber med salg.
Bort fra plast
Jeg spør hvilke investeringer som står for tur nå. De viser til sitt 3 x 2 meter Comagrav Digi Corsa fresebord, som allerede er innkjøpt og muliggjør avansert skiltproduksjon. Denne kunnskapen skal utvikles og bygges opp. Her kan det gjøres mye mer med å skjære ut og frese bilder. Dette kommer snart til å finnes i tilbudet.

–Vi prøver å komme oss vekk fra plast. Du får like mye betalt med en lakk, avslutter Lars Christoffersen hos HG Media.
