Rapport fra Ukraina

Print Plus

KRONIKK | Påsken har vært omveltende for deler av Ukrainas grafiske industri. Sist torsdag kveld var jeg på fergen og tok imot redaktøren av vår ukrainske bransjekollega Print Plus. Det hadde tatt familien hennes på fem personer i uken å komme seg til Trelleborg. I en drøy måned hadde de sittet innestengt, ti minutter fra Butja, og ventet på at bombene skulle slutte å falle. Når russerne trakk seg tilbake, skyndte de seg i sikkerhet og fortsatte å dokumentere, nå med vårt forlag AGI i Malmö som base.

Sign & Prints-utgiver Peter Ollén om hvordan nordiske selskaper kan støtte ukrainske trykkerier.

Dessverre består ikke dokumenteringene av artikler om nye trykkerier og fine trykksaker. I stedet forsøker fagbladet å samle alle fakta om grafiske selskaper som blir bombet eller ansatte som blir drept.

I løpet av påsken ble sjefen for «Lana Print», Pawel Kotenko, skutt og drept. Hans enke og fire barn ber nå om hjelp fra oss. Kan din bedrift vurdere å adoptere et trykkeri i Ukraina? Kanskje Lana Print eller et av trykkeriene i Butja, hvor mye er ødelagt og de trenger støtte til lønn og gjenoppbygging.

Flere internasjonale emballasjeselskaper velger å fortsette å produsere i Russland, til tross for aggresjonen. Det ville vært brutalt å slutte å lage melkemballasje og lignende som er helt nødvendig. Samtidig har Russland systematisk bombet ukrainske emballasjeselskaper (se bildet over) for å sabotere matdistribusjon.

Kan din bedrift vurdere å kjøpe trykkerihjelp for for eksempel 1000 euro fra en av de ødelagte små trykkeriene? Kan de forhåndsfakturere og så levere til deg når det har roet seg litt? Ta kontakt med peter.ollen@agi.se for å komme i kontakt med et selskap hvor du da blir deres livline vestover. For mange blir det viktig at det er litt kontakt med omverdenen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.