De høyeste papirprisene noensinne

PUBLISERT: 19 mai 2022
OPPDATERT: 21 mars
Lasse Krogell

Lasse Krogell var tidligere administrerende direktør i den finske handelsforeningen. I et innlegg reflekterer han her over de høye papirprisene:

Aldri før har LWC kostet mer enn € 1000 per tonn. Vi har vært vant til eksepsjonelt lave papirpriser i lang tid. Faktisk var det i 2001 at papirindustrien sist overrasket trykkeriene med en betydelig prisøkning. Da måtte vi betale 870 € per tonn for 60 grams lwc og 650 € for 45 grams avispapir. I dagens pengeverdi var disse prisene til og med være høyere enn dagens pris.

Men hvordan gikk det i 2001. De da superhøye prisene førte til fall i etterspørselen og de største kundene godtok ikke de høye prisene. Veldig raskt begynte prisene å falle og trenden med stadig lavere papirpriser begynte. I 2019 så vi en kortvarig liten pristopp. Den prisøkningen vi ser nå startet for nesten et år siden. Lenge før streiken og krigen. Det var den sterkt økte etterspørselen som startet denne utviklingen.

Papirprodusentene begrunner de nå så høye prisene med blant annet de superhøye energiprisene. De har selvsagt innvirkning, men når vi også ser på papirprodusentenes delrapporter, ser vi rekordstore resultater. Selv UPM med sin lange streik i Finland viste et godt resultat. De lager også papir utenfor Finland.

Men som Intergraf kommenterer, vil de høye prisene vare en stund fremover. Det store spørsmålet er absolutt prisen på energi og forsyningen av naturgass i Europa. Jeg håper og tror at papirprisen nok vil falle på sikt, men neppe særlig mye.

For trykkeriene er de høye prisene et trist faktum. Det er selvfølgelig helt nødvendig å videreformidle papirprisen på de trykte produktene. Men i hvilken grad vil dette redusere etterspørselen etter trykksaker? Det er det store spørsmålet. Volumene vil trolig fortsette å synke.

Lasse Krogell
www.grafcon.fi

Les videre

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

Amedia med stor påskegave til abonnentene

I disse dager kommer Amedias eget påskemagasin i postkassene til rundt 220.000 abonnenter i 82 aviser over hele landet. Uten ekstra kostnad for abonnentene dukker det 48-siders magasinet opp som innstikk i lokalavisene.
paskemagasinet_amedia

Lederskifte i Luth Gruppen

Jeppe Broch Nielsen overtar roret i Luth Gruppen AS etter sin far, Arne Henrik Nielsen. Jeppe trer inn i rollen som daglig leder den 15. mars 2024 og Arne Henrik fortsetter som styreformann i bedriften.
luth-gruppen-jeppe

Skilt neste steg for trykkerikjede

I høst meddelte trykkerikjeden trykkeri.no at de skulle ha spesiell satsing på profilartikler. Det førte til en uventet tilstrømning av medlemmer.
Trykkeri

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1