De høyeste papirprisene noensinne

Lasse Krogell

Lasse Krogell var tidligere administrerende direktør i den finske handelsforeningen. I et innlegg reflekterer han her over de høye papirprisene:

Aldri før har LWC kostet mer enn € 1000 per tonn. Vi har vært vant til eksepsjonelt lave papirpriser i lang tid. Faktisk var det i 2001 at papirindustrien sist overrasket trykkeriene med en betydelig prisøkning. Da måtte vi betale 870 € per tonn for 60 grams lwc og 650 € for 45 grams avispapir. I dagens pengeverdi var disse prisene til og med være høyere enn dagens pris.

Men hvordan gikk det i 2001. De da superhøye prisene førte til fall i etterspørselen og de største kundene godtok ikke de høye prisene. Veldig raskt begynte prisene å falle og trenden med stadig lavere papirpriser begynte. I 2019 så vi en kortvarig liten pristopp. Den prisøkningen vi ser nå startet for nesten et år siden. Lenge før streiken og krigen. Det var den sterkt økte etterspørselen som startet denne utviklingen.

Papirprodusentene begrunner de nå så høye prisene med blant annet de superhøye energiprisene. De har selvsagt innvirkning, men når vi også ser på papirprodusentenes delrapporter, ser vi rekordstore resultater. Selv UPM med sin lange streik i Finland viste et godt resultat. De lager også papir utenfor Finland.

Men som Intergraf kommenterer, vil de høye prisene vare en stund fremover. Det store spørsmålet er absolutt prisen på energi og forsyningen av naturgass i Europa. Jeg håper og tror at papirprisen nok vil falle på sikt, men neppe særlig mye.

For trykkeriene er de høye prisene et trist faktum. Det er selvfølgelig helt nødvendig å videreformidle papirprisen på de trykte produktene. Men i hvilken grad vil dette redusere etterspørselen etter trykksaker? Det er det store spørsmålet. Volumene vil trolig fortsette å synke.

Lasse Krogell
www.grafcon.fi

Tags: ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: