Heidelberg satser stort på flexo

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 9 mai 2023
OPPDATERT: 9 mai
Heidelberger Druckmaschinens Florian Pitzinger, global PR-sjef, og Ludwin Monz, administrerende direktør, presenterte sin store flexo-innovasjon Boardmaster på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf. Foto: Søren Winsløw

Med en helt ny trykkpresse går Heidelberg inn i kampen om markedet for falset kartong. Dette er et voksende marked hvor flexoteknologi spiller en fremtredende rolle.

Heidelberg anslår at rundt 15 prosent av markedet for falset kartong er laget med flexoteknologi – og at dette markedet vokser med 2,4 prosent per år. Derfor lanserer de nå sin egen flexomaskin kalt Boardmaster, sa administrerende direktør Ludwin Monz under Heidelbergs pressekonferanse på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf.

Den raskeste på markedet

Den er utviklet ved Heidelberg-fabrikken i Weiden i Bayern. Det er en roterende maskin som kan skrive ut i fire forskjellige bredder: 850, 1000, 1400 og 1650 millimeter. Det sies å være den raskeste maskinen på markedet med en hastighet på 600 meter i minuttet. Den kan konfigureres til å skrive ut 800 meter i minuttet, forklarer Weidens fabrikksjef Matthias Boog. Hvis maskinen skal kobles inline til en stans, lamineringsmaskin eller arkmater, reduseres hastigheten til 350 meter per minutt. Boardmaster trykker på falsekvaliteter fra 70 til 800 gram per kvadratmeter.

Ifølge Heidelberg er det den raskeste maskinen på markedet med en hastighet på 600 meter i minuttet. Foto: Pressebilde
Ingen innkjøringstid

Maskinen har vært under utvikling i fire år og inneholder mye av den velkjente Heidelberg-teknologien. Men det er også utviklet nye løsninger for blant annet å sikre at det ikke blir ringvirkninger mellom to produksjoner. Derfor er hver Print Deck utstyrt med to trykksylindere, så mens en jobb skrives ut, kan den neste klargjøres.

Når en jobb er fullført, bytter maskinen umiddelbart og går videre til neste. Dette kan gjøres fordi IntelliMatch-skanneren og programvaren har lest neste rull, både for å oppdage feil og for å sikre et optimalt oppsett for den kommende produksjonen. I følge Matthias Boog resulterer dette i en periode mellom to produksjoner på 2-3 meter kartong uten at det sløses med tid. Han anslår at maskinen på denne måten kan nå en oppetid på 90 prosent.

Resultat av en tett kundedialog

Ludwin Monz forklarer at Heidelberg har hatt en tett dialog med kundene under utviklingen av Boardmasteren og at det derfor har handlet mer om å gi kundene det de ønsket enn det som var mulig å gjøre. Og kundene har tre fokusområder: kostnadsreduksjoner, mangel på (faglært) arbeidskraft og bærekraft.

Når en utskriftsjobb er ferdig i maskinen, starter den neste umiddelbart. IntelliMatch-skanneren og programvaren har allerede lest neste rull. Foto: Pressebilde

Med Boardmaster mener de å ha svart på kundenes ønsker. Flexo er generelt en kostnadseffektiv teknologi som har oppnådd et meget høyt kvalitetsnivå. Med Heidelbergs Push-to-stop-teknologi har Boardmaster blitt en maskin som ikke krever langvarig eller spesialisert opplæring. Og til slutt har både energiforbruk og avfall blitt kraftig redusert.

Fargene er vannbaserte og tørkingen skjer med varmluft, som resirkuleres for bedre energieffektivitet

Les videre

Fujifilm viser sin nye tørrtonerpresse

Fujifilm skal vise sin nye tonerpresse i Europa for første gang i starten av 2024. Revoria Press GC12500 er en digitalpresse som anvender tørrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Ricoh lanserer rask inkjet: "Ny standard innen automatisering"

Ricoh legger stor vekt på automatisering med sin nye ProTM VC80000 inkjetpresse. Selskapet lover fremgang og utvikling på parametere som pressestart, utskriftshastighet, kvalitetskontroll og fargekonsistens.
Ricoh-1024x683

Canon + MUNCH = sant

Som en del av en utstilling i MUNCH har den bosniskfødte kunstneren Admir Batlak fått lov til å arbeide både i Edvard Munchs atelier på Ekely og på Canons Image Factory for å lage en installasjon "i knekken".
Admir_IF

Ricoh lanserer verdens første B2 inkjet-printer i sitt slag

Ricoh kunngjør nå tilgjengeligheten av deres ProTM Z75. Den første B2 dupleks inkjetpressen med vannbaserte farger.
RicohProZ75

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo