Heidelberg satser stort på flexo

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 9 mai 2023
OPPDATERT: 9 mai
Heidelberger Druckmaschinens Florian Pitzinger, global PR-sjef, og Ludwin Monz, administrerende direktør, presenterte sin store flexo-innovasjon Boardmaster på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf. Foto: Søren Winsløw

Med en helt ny trykkpresse går Heidelberg inn i kampen om markedet for falset kartong. Dette er et voksende marked hvor flexoteknologi spiller en fremtredende rolle.

Heidelberg anslår at rundt 15 prosent av markedet for falset kartong er laget med flexoteknologi – og at dette markedet vokser med 2,4 prosent per år. Derfor lanserer de nå sin egen flexomaskin kalt Boardmaster, sa administrerende direktør Ludwin Monz under Heidelbergs pressekonferanse på emballasjemessen Interpack i Düsseldorf.

Den raskeste på markedet

Den er utviklet ved Heidelberg-fabrikken i Weiden i Bayern. Det er en roterende maskin som kan skrive ut i fire forskjellige bredder: 850, 1000, 1400 og 1650 millimeter. Det sies å være den raskeste maskinen på markedet med en hastighet på 600 meter i minuttet. Den kan konfigureres til å skrive ut 800 meter i minuttet, forklarer Weidens fabrikksjef Matthias Boog. Hvis maskinen skal kobles inline til en stans, lamineringsmaskin eller arkmater, reduseres hastigheten til 350 meter per minutt. Boardmaster trykker på falsekvaliteter fra 70 til 800 gram per kvadratmeter.

Ifølge Heidelberg er det den raskeste maskinen på markedet med en hastighet på 600 meter i minuttet. Foto: Pressebilde
Ingen innkjøringstid

Maskinen har vært under utvikling i fire år og inneholder mye av den velkjente Heidelberg-teknologien. Men det er også utviklet nye løsninger for blant annet å sikre at det ikke blir ringvirkninger mellom to produksjoner. Derfor er hver Print Deck utstyrt med to trykksylindere, så mens en jobb skrives ut, kan den neste klargjøres.

Når en jobb er fullført, bytter maskinen umiddelbart og går videre til neste. Dette kan gjøres fordi IntelliMatch-skanneren og programvaren har lest neste rull, både for å oppdage feil og for å sikre et optimalt oppsett for den kommende produksjonen. I følge Matthias Boog resulterer dette i en periode mellom to produksjoner på 2-3 meter kartong uten at det sløses med tid. Han anslår at maskinen på denne måten kan nå en oppetid på 90 prosent.

Resultat av en tett kundedialog

Ludwin Monz forklarer at Heidelberg har hatt en tett dialog med kundene under utviklingen av Boardmasteren og at det derfor har handlet mer om å gi kundene det de ønsket enn det som var mulig å gjøre. Og kundene har tre fokusområder: kostnadsreduksjoner, mangel på (faglært) arbeidskraft og bærekraft.

Når en utskriftsjobb er ferdig i maskinen, starter den neste umiddelbart. IntelliMatch-skanneren og programvaren har allerede lest neste rull. Foto: Pressebilde

Med Boardmaster mener de å ha svart på kundenes ønsker. Flexo er generelt en kostnadseffektiv teknologi som har oppnådd et meget høyt kvalitetsnivå. Med Heidelbergs Push-to-stop-teknologi har Boardmaster blitt en maskin som ikke krever langvarig eller spesialisert opplæring. Og til slutt har både energiforbruk og avfall blitt kraftig redusert.

Fargene er vannbaserte og tørkingen skjer med varmluft, som resirkuleres for bedre energieffektivitet

Les videre

Canon på Drupa: "En arena for å stake ut en ny kurs"

Canon Norge kommer til å ha ansatte på stedet under alle messedager. Sign&Print spurte Magnus Blegen, direktør for produksjon, om forventningene til årets Drupa.
Til Canon - del 1

Åpent hus med tema "foliering av kjøretøy"

Torsdag 20. juni inviterer Spandex til åpent hus i Larvik. Foliering av kjøretøy er tema for dagen og det blir demonstrasjon av foliering og nye produkter.
Spandex folie

Swissqprint viser hele produktlinjen

Det har rent mye vann under bruene siden Drupa sist ble arrangert for åtte år siden. Swissqprint, som har sitt hovedkontor på vestsiden av Rhinen i Sveits, vil vise innovasjonene som de har utviklet i løpet av disse årene på årets messe.
swissqprint-fespa

Verdenspremiere på Drupa for Xeikons nye etikettpresse

Xeikon skal ha verdenspremiere på Drupa 2024. Det er en etikettpresse som trykker med en ny, egenutviklet blekkserie.
Untitled Design - 1

Siste nytt

Styrker seg med mer effektiv arkpresse

ETN Grafisk har en stor produksjon av personaliserte trykksaker til begravelser. Et oppdrag som krever en stabil og pålitelig maskinpark. Nylig byttet trykkeriet i Skien ut en av sine tre Ricoh-linjer med den nye Pro C9500-modellen som ble sluppet i fjor høst.
ETN Ricoh 3

Canon på Drupa: "En arena for å stake ut en ny kurs"

Canon Norge kommer til å ha ansatte på stedet under alle messedager. Sign&Print spurte Magnus Blegen, direktør for produksjon, om forventningene til årets Drupa.
Til Canon - del 1

Fagtrykk Idé kjøper aksjene i ISAS Reklame

Fagtrykk Idé as har kjøpt alle aksjene tilhørende ISAS Reklame i Tromsø, og styrker med det posisjonen i Ishavsbyen.
fagtrykk_isas

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280