Europapremiere for digital etikettstans

Foto: Claes Nordström
PUBLISERT: 30 mai 2023
OPPDATERT: 31 mai
Karl Rise ved Primotek ser potensiale for Jweis nye løsning for etterbehandling av digitale etikettproduksjoner. Foto: Claes Nordström

Vi tok en rundtur på Fespa sammen med distributøren Primotek hos leverandørene Jwei og Handtop. En digital etikettstans for små og større etikettproduksjoner var en av nyhetene.
– Dette kan bli et helt nytt marked for oss, sier administrerende direktør Karl Rise. 

Jwei stilte på messen ut en ny digital skjære- og toppskjæremaskin for etiketter som kan gå fra rull til rull eller fra rull til ark. Den trykte rullen settes inn i maskinen, med laminering om ønskelig. Den har åtte samtidige verktøy for stansing av etiketter. Det kan være forskjellige utskriftsjobber på rullen:

– Det må være samme mønster på samme rad, men ellers kan hver rad være unik, sier Karl Rise.

For det nye produktet er det samme programvare som for annet skjæreutstyr Jwei har i sin portefølje.

Den digitale etikettstansen gir større frihet for brukeren, ifølge Karl Rise ved Primotek. Foto: Claes Nordström

Karl Rise forteller at maskiner med laserskjæring er vanlig i dag. Slike maskiner kan arbeide med variable trykte etiketter, men det er en risiko for at det blir brennmerker. Et annet alternativ er en tradisjonell rullepunch. Med en slik må brukeren imidlertid ta utgangspunkt i et forhåndsbestemt motiv, ellers må man bytte til en ny form når det er på tide å kjøre et nytt motiv. Med den digitale etikettstansen er det fordeler som forbedrer ledetidene, sier han.

– Her kan du jobbe helt fritt.

Primotek har nå samarbeidet med de kinesiske produsentene Jwei og Handtop, for henholdsvis skjæreutstyr og storformatmaskiner i noen år og flere utstyrsdeler er installert hos kunder i Norden. Den digitale etikettstansen vil fremover ta plass i forhandlerens maskinsortiment, som dermed betyr et steg inn på etikettområdet.

– Dette kan bli et helt nytt marked for oss. Vi kjenner ikke etikettkundene, men noen av kundene våre kjører etiketter. Det er de vi ville ha de første diskusjonene med for å sikre at denne maskinen virkelig har alle funksjonene vi tror den har fra de som virkelig kjenner markedet. Og la dem delta i evalueringen av maskinen.

– Drømmen min ville vært å stille ut denne på Sign&Print-messen i Stockholm i september.

Handtops nye planskriver modell HT3200 HK10.

Utstilt på Handtops Fespa-stand var en helt ny UV planskriver som kan utstyres med opptil fire rader med Ricohs sjette generasjons skrivehoder for økt hastighet. På messen ble planskriveren vist i konfigurasjonen to rader hvit og to rader CMYK. Ifølge Karl Rise er det vanligvis CMYK og hvitt som gjelder, men de som ønsker det kan også velge mellom light cyan, light magenta og lakk.

– Du kan starte med én rad og når behovene øker kan du legge til flere rader.

– Vi har kunder som ønsker å kjøre i høy hastighet og høy kvalitet, noe dette muliggjør, sier Karl Rise.

Les videre

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676