Antalis trykker på grønne alternativer

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 25 september 2023
OPPDATERT: 25 september
Lars Wiklund hos Antalis med materialprøver som Antalis viste under messen med håp om at flere kunder skal tenke over om det finnes bedre alternativer enn de som brukes i dag.

Den grafiske bransjen har mye å gjøre når det kommer til klimapåvirkning. Antalis ønsker å være med på å endre dette. På standen deres under Sign&Print-messen var det mye som dreide seg om bærekraftige materialvalg.

For et drøyt år siden lanserte Antalis et produktklassifiseringssystem for miljø, Green Star System, hvor hvert produkt rangeres fra én til fem stjerner basert på en rekke kriterier. Det kan handle om hvor resirkulerbart materialet er og om råstoffet er fossilt eller fornybart.

– Målet vårt innen 2030 er at alle produkter vi selger skal ha minst tre stjerner, sier Lars Wiklund, produktsjef for Antalis forretningsområde Visuell kommunikasjon.

I dag når mange produkter kun én eller i beste fall to stjerner. I Antalis sin nettbutikk er alle produkter merket med stjerner basert på rangeringssystemet slik at kundene kan navigere til mer bærekraftige alternativer.

– Plastplatemateriale er et slikt eksempel hvor vi har papirbaserte alternativer som Swedboard eller Dispa, som gjør samme jobben dersom de skal brukes i et innemiljø. De kan til og med brukes som utendørs skiltmateriale for en kortere periode.

Selv innen tekstiler er det mer bærekraftige alternativer å velge mellom. Lars Wiklund viser et eksempel på et PVC-fritt materiale egnet for bannere og rollups, HEYtex Ecotex Frontlit, som er laget av et polyesterstoff med PU-belegg.
Endre tankesett

Å få kunden til å velge materiale som veier mindre, for eksempel en plate som er 5 millimeter tykk i stedet for 10, kan utgjøre en stor forskjell uten at resultatet trenger å bli dårligere.

– Det er en tankegang vi prøver å komme inn i hos kundene. Våg å prøve noe annet enn det du alltid kjøper.

For å unngå beskyldninger om grønnvasking har Antalis blant annet laget et dokument som omhandler bærekraft i visuell kommunikasjon med faktabasert informasjon. Dette skal fungere veiledende for kunden og gi grunnlag for bedre materialvalg. Antalis har også laget et manifest som sier at selskapet ønsker å få til en endring og redusere klimaavtrykket i bransjen.

«Nå kan vi matche riktig hastighet med riktig kunde,» sier Christer Sehlstedt om det nye tilskuddet til HP Latex-familien.
Verdenspremiere på standen

Bærekraftige materialer er også viktig på maskinsiden. Antalis selger blant annet HPs latexserie med vannbasert blekk, og lanserte den nye HP Latex 630 W under messen.

– Den kan fås som en komplett startpakke med printer, skjæreutstyr og programvare, sier Christer Sehlstedt, kontoansvarlig for storformat.

Den nye HP Latex 630 W er tilgjengelig med CMYK og hvit samt coating, lys cyan og lys magenta som alternativer. På den ene siden har den ikke samme hastighet som forgjengerne HP Latex 700/800, men på den andre siden er den ikke like dyr. Christer Sehlstedt forteller at det allerede har vært stor interesse for maskinen.

– Det har egentlig ikke vært en printer i det segmentet før, nå kan vi matche rett hastighet med rett kunde.

HP Latex 64 Plus Cutter som kan kjøpes med HP Latex 630 W er basert på Summas skjæreteknologi.

Les videre

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682

Fujifilm viser sin nye tørrtonerpresse

Fujifilm skal vise sin nye tonerpresse i Europa for første gang i starten av 2024. Revoria Press GC12500 er en digitalpresse som anvender tørrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Problemer for Xeikon som omorganiserer for å sikre fremtiden

Xeikon skal omorganisere driften "for å tilpasse seg den nåværende virkeligheten"
Xeikonx

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo